Po dłuższej przerwie od modelarstwa postanowiłem zabrać się za wykańczanie zalegających w pudłach modeli, przy okazji wrzucając małą relację na forum.
Wybór padł na na żywiczny wypust jakim jest AEC Dorchester (Panzer Resin Models, 1/35). Model leciwy, kiepski jakościowo,
ze skromnym detalem. Nierówne otwory okienne, zapadnięta i pęknięta górna część budy, pełno dziur, zadziorów, nierówności. Podłoga, rama jak i elementy podwozia odlane razem, grubość ścianek dochodząca do 3.5 mm.
Model przeleżał niecałe 2 lata w pudle, czekając na ukończenie. Etap prac zatrzymał się na kamuflażu (3-kolorowe pasy, Libia `41).
W ubiegłym roku farba została zmyta i zabrałem się za ponowne malowanie, po czym model ponownie wylądował w pudle na kilka kolejnych miesięcy. Mam nadzieję, że tym razem relacja zmotywuje mnie do ukończenia projektu.
W planie mam wyrównanie wszystkich płaskich powierzchni, położenie od nowa nitów, zawiasów, zamków, poprawienie górnych włazów
i bocznych wizjerów, poprawienie ramy oraz lekkie zwaloryzowanie elementów podwozia i zawieszenia.
Budowę modelu opieram tylko na materiałach jakie uda mi się znaleźć w internecie, nie posiadam żadnej literatury, dlatego wszelkiego rodzaju pomoc w trakcie budowy jest mile widziana.
Model będzie w malowaniu 1. Dywizji Pancernej gen. Maczka. Na zdjęciach widziałem dwa pojazdy z numerami "1" i "3" (w związku z tym muszę jeszcze poszukać informacji o wszystkich oznaczeniach).
Czas na kilka zdjęć:
Pierwsze dwa zdjęcia pokazują zawartość pudła oraz stan modelu przed pierwszym malowaniem (niestety nie posiadam już zdjęć
z położonym kamuflażem).

Stan aktualny: