AEC Dorchester, Panzer Resin Models, 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

AEC Dorchester, Panzer Resin Models, 1:35

Postprzez spiinacz » niedziela, 29 stycznia 2012, 00:10

Witam

Po dłuższej przerwie od modelarstwa postanowiłem zabrać się za wykańczanie zalegających w pudłach modeli, przy okazji wrzucając małą relację na forum.
Wybór padł na na żywiczny wypust jakim jest AEC Dorchester (Panzer Resin Models, 1/35). Model leciwy, kiepski jakościowo,
ze skromnym detalem. Nierówne otwory okienne, zapadnięta i pęknięta górna część budy, pełno dziur, zadziorów, nierówności. Podłoga, rama jak i elementy podwozia odlane razem, grubość ścianek dochodząca do 3.5 mm.

Model przeleżał niecałe 2 lata w pudle, czekając na ukończenie. Etap prac zatrzymał się na kamuflażu (3-kolorowe pasy, Libia `41).
W ubiegłym roku farba została zmyta i zabrałem się za ponowne malowanie, po czym model ponownie wylądował w pudle na kilka kolejnych miesięcy. Mam nadzieję, że tym razem relacja zmotywuje mnie do ukończenia projektu.

W planie mam wyrównanie wszystkich płaskich powierzchni, położenie od nowa nitów, zawiasów, zamków, poprawienie górnych włazów
i bocznych wizjerów, poprawienie ramy oraz lekkie zwaloryzowanie elementów podwozia i zawieszenia.

Budowę modelu opieram tylko na materiałach jakie uda mi się znaleźć w internecie, nie posiadam żadnej literatury, dlatego wszelkiego rodzaju pomoc w trakcie budowy jest mile widziana.
Model będzie w malowaniu 1. Dywizji Pancernej gen. Maczka. Na zdjęciach widziałem dwa pojazdy z numerami "1" i "3" (w związku z tym muszę jeszcze poszukać informacji o wszystkich oznaczeniach).

Czas na kilka zdjęć:
Pierwsze dwa zdjęcia pokazują zawartość pudła oraz stan modelu przed pierwszym malowaniem (niestety nie posiadam już zdjęć
z położonym kamuflażem).

Obrazek Obrazek

Stan aktualny:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Łukasz Szwarc
url=http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=215&t=10537
spiinacz

Reklama

modele polskich samolotów

Re: AEC Dorchester

Postprzez Sherman » niedziela, 29 stycznia 2012, 01:08

Przede wszystkim jeżeli chcesz zrobić wóz z 1.DPanc to będzie Cię czekała zmiana wersji. Pudełkowy "afrykańczyk" to LP, a maczkowe to HP. Różnice obejmują "zaokrąglenia" przejścia burty-dach (na ukośne elementy będzie trzeba dodać półkoliste z blaszki) oraz zmieniony przód. Inny jest układ narzędzi, na tyle budy jest dodatkowa żaluzja, inne jest rozmieszczenie anten.

Postaram się podesłać Ci to co mam na temat tego pojazdu ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Łukasz Orczyc - Musiałek » niedziela, 29 stycznia 2012, 09:42

Ja kupiłem Dorchester'a z SKP i mam nadzieję, że niedługo i przyjdzie. :-) Chętnie popatrzę jak będziesz walczył ze swoim modelem.
Sherman, ja też poproszę :-)
Łukasz Orczyc - Musiałek

Postprzez spiinacz » niedziela, 29 stycznia 2012, 16:45

Sherman
Wszystko się zgadza. Nie umieściłem poglądowego zdjęcia w pierwszym poście więc robię to teraz.

Obrazek

źródło oraz pozostałe zdjęcia: LINK
spiinacz

Postprzez spiinacz » poniedziałek, 30 stycznia 2012, 14:16

Model wstępnie oszlifowany (papier 180-400). W międzyczasie zabrałem się za pogłębienie wszystkich linii podziału blach.

Obrazek
Obrazek
spiinacz

Postprzez Marek Jaszczołt » poniedziałek, 30 stycznia 2012, 21:09

spiinacz napisał(a): Na zdjęciach widziałem dwa pojazdy z numerami "1" i "3" (w związku z tym muszę jeszcze poszukać informacji o wszystkich oznaczeniach).

Mam jeszcze zdjęcia ich "2" i "14"
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez Radek Pituch » poniedziałek, 30 stycznia 2012, 21:27

Tak się przyglądam i przygląda i stwierdzam, że chyba prościej byłoby już zrobić ten model z cienkiego polistyrenu niż rzeźbić w..... Niemniej jednak powodzenia Łukasz, ciekaw jestem co Ci z tego wyjdzie.
Radek Pituch

Postprzez Krystian Ciechowicz » wtorek, 31 stycznia 2012, 18:46

Hej.
Dłubałem ten shit, a kolejny leży i zarasta parchem bo nie nadaje się do niczego. Tak w ogóle pewnie już wiesz, że SKP już sprzedaje swój model, a AFV z pełnym wnętrzem pojawi się w czerwcu.
Tak czy inaczej - powodzenia !
K.
Krystian Ciechowicz

BoB 2 miejsce

Postprzez spiinacz » piątek, 3 lutego 2012, 15:42

AFV i SKP to zupełnie inna bajka. Ten model to raczej wypust domowej roboty.

Konstrukcja jest dosyć prosta, wiec bez problemu można wyskrobać go od podstaw. Jednak w maksymalnym stopniu chcę wykorzystać zawartość zestawu i wykonać w miarę poprawny model. Zastanawiam się jak ułatwić sobie wykonanie nitów. Kiedyś nitowałem FT17. Formą był otwór nawiercony w twardym tworzywie, a nity wyciskałem przykładając do niego rozgrzaną plastikową ramkę z wyprasek. Strasznie upierdliwa i monotonna praca.

Obrazek
Obrazek
spiinacz

Postprzez Sherman » sobota, 4 lutego 2012, 03:20

Rozciągnięta nad ogniem ramka, choć na 1/35 może być zbyt cienka. Może profil z Plastrucka/Evergreena cięty na plasterki i klejony na nitro?
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Łukasz Orczyc - Musiałek » sobota, 4 lutego 2012, 09:47

spiinacz napisał(a):...Zastanawiam się jak ułatwić sobie wykonanie nitów.

Kup na Allegro.
Łukasz Orczyc - Musiałek

Postprzez martinello » sobota, 4 lutego 2012, 10:40

spiinacz napisał(a):... Zastanawiam się jak ułatwić sobie wykonanie nitów. Kiedyś nitowałem FT17. Formą był otwór nawiercony w twardym tworzywie, a nity wyciskałem przykładając do niego rozgrzaną plastikową ramkę z wyprasek. Strasznie upierdliwa i monotonna praca...

Moim zdaniem nie ma lepszej metody. Dla "kupnych" nitów żywicznych czy metalowych trzeba wiercić otworki żeby je osadzić...

Ja ułatwiam sobie pracę w ten sposób, że robię formę z trzema otworkami i na raz, z jednego rozgrzanego pręcika z ramki mam trzy nity :)

> No i chyba nie jestem modelarzem...
Jeśli musisz mnie klasyfikować - traktuj mnie jako wypraskowicza <
martinello

Re: AEC Dorchester, Panzer Resin Models, 1:35

Postprzez spiinacz » czwartek, 16 lutego 2012, 21:19

Mały update.
Na zdjęciach tego chyba za bardzo nie widać ale w odnoszę wrażenie, że linie podziału zrobiłem trochę za szerokie.
Od góry nakleiłem pasek z pcv 0.5mm zakrywając wszystkie włazy oraz ukrywając nierówności i niedoskonałości modelu.
Buda wymaga poświęcenia jej jeszcze trochę czasu.
W między czasie znalazłem kilka ciekawych tutoriali na wykonanie nitów. Chwilowo testuję jeden z nich (zastosowane materiały umieściłem na ostatnim zdjęciu).

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
spiinacz

Postprzez pawel » czwartek, 16 lutego 2012, 21:35

spiinacz napisał(a):Kiedyś nitowałem FT17. Formą był otwór nawiercony w twardym tworzywie, a nity wyciskałem przykładając do niego rozgrzaną plastikową ramkę z wyprasek. Strasznie upierdliwa i monotonna praca.
Ładny FT. Mój porasta kurzem na półce. Ciągle mam nadzieję, że ktoś robi do niego poprawne koła. Te z blaszek wyszły ci ładnie, ale szkoda, że one z oryginałem niewiele mają wspólnego.
pawel

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat