Jacek Bzunek napisał(a):ROMAN napisał(a):Czy ktoś z was pamięta co to był "GAI" w rosyjskiej części świata?
Sowiecka milicja drogowa podległa MSW. Trochę więcej niż nasza Drogówka ale mniej niż nasza ITD. Tyle że na furtce pisze WAI a nie GAI a to jakaś wojskowa drogówka. Białe pasy świadczą że auto było na wakacjach w Czechosłowacji w sierpniu 1968.
Wiem Jacku. Oznaczenie z naklejki na drzwi mojego modelu jest bardziej tajemnicza niż oznaczenie popularnej drogówki dlatego spytałem o Gaj bo to bardziej obeznana literówka z sowieckich dróg w latach do początku lat 90. Odpowiedź jest poprawna podobnie jak :
Michal napisał(a):WAI - wojennaja inspekcja, radziecki (nie wiem czy obecnie w Rosji tak samo się nazywa) odpowiednik naszej WSW (czyli z grubsza dzisiejszej Żandarmerii Wojskowej).
To już mniej znana nazwa bo Gaj był wszędobylski na sowieckich drogach i skrzyżowaniach natomiast WAI już dużo mniej.
Co do rdzy i malowania. Wszystko jest stonowane i w naturalnym świetle kompletnie tego nie widać. Od dłuższego czasu na czarnym tle mam problem fotografoczny z prześwietleniem pigmentów ale w galeriach zdjęcia będę robił w świetle naturalnym więc skoro dziś w słoneczku widzę stonowanie więc myślę sobie, że i fotomodel będzie akuratny
i kilka następnych fotek z postępu prac: