E-100 Jagdpanzer - Trumpeter

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

E-100 Jagdpanzer - Trumpeter

Postprzez Jacektul » wtorek, 12 marca 2013, 18:47

Witam

Ostatnio udało mi się kupić poskładany model E-100 Jagdpanzer. Większość sklejonych elementów wymagała poprawek i obecnie model po uzupełnieniu przedstawia się następująco. Dzięki pomocy Kolegi Klossa udało mi się dostać wieżyczkę - poprzednia uległa całkowitej destrukcji, gdyż była sklejona w pozycji zamkniętej a mi zależy na umieszczeniu figurki we włazie - prace w toku. Uzupełniłem także gniazdo KM na płycie przedniej - zastanawiam się jaką lufę tam dopasować.

Sama praca z lufa zajęła sporo czasu - później wrzucę fotki lepiej ją przedstawiające.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Płyty pancerne potraktowałem nitro i szczoteczką do zębów, co pozwoliło na uzyskanie choć trochę bardziej chropowatej powierzchni - na żywo wygląda to lepiej niż na fotkach. Na końcu zostały lekko przeszlifowane drobnym papierem ściernym - wodnym.

Wcześniej - po mocnym wyszlifowaniu resztek nadlewek z kleju płyty boczne i przednia były gładkie jak szkło, co psuło według mnie efekt modelu.

Model traktuje relaksacyjnie - jak całe to hobby, które ma sprawiać przyjemność a nie stres, że coś tam jest niezgodnie z trendami.

Wszelkie komentarze mile widziane. Proszę tez o propozycję, co dodać do modelu lub co poprawić.

Cenne będą także uwagi, co do malowania, gdyż ze względu na charakter modelu nie ma tu żadnych konkretnych wytycznych.

Tempo prac będzie raczej powolne - jak zawsze priorytet ma praca aby można było sobie pozwolić na tą zabawę.

Pozdrawiam

Jacek
Jacektul

Reklama

Re: E-100 Jagdpanzer - Trumpeter

Postprzez madeira » środa, 13 marca 2013, 07:50

Fajnie, że się tym potworem zająłeś. Na pewno będę obserwował. :)
Obrazek
madeira

Re: E-100 Jagdpanzer - Trumpeter

Postprzez Jacektul » poniedziałek, 1 kwietnia 2013, 22:00

Witam

Przez kilka wolnych chwil nieco podłubałem przy modelu.
Dodałem noktowizor z zestawu firmy Great Wall Hobby. Skoro pojazd jest SF to może mieć i taki dodatek. Z green stuff dorobiłem spawy - pewnie dalekie to od ideału ale ich brak jakoś mnie raził. Poza tym trzeba było uzupełnić szczeliny przy włazie wieżyczce i wentylatorach oraz przy osłonie KM.
Lufę udało mi się wstępnie pomalować podkładem i wygląda, że jest wyszlifowana prawidłowo i nie widać już łączeń. Biorąc pod uwagę stan z chwili zakupu to jest super.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zastanawiam się jeszcze nad dorobieniem osłon na wentylatory nad silnikiem, tak jak w późnych Panterach. Może ktoś z Kolegów coś doradzi?

Mam jeszcze dwie lampy z zestawu na podczerwień - ale nie wiem czy jest sens je gdzieś montować i ewentualnie gdzie.

Może przez następny weekend coś jeszcze podgonię.

Jakie figurki mogą pasować do tak abstrakcyjnego pojazdu? Czy ktoś takie robi? Czy lepiej dołożyć zwykłych niemieckich pancerniaków?

Pozdrawiam

Jacek
Jacektul

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat