Dzięki za skany, ten artykuł mam w domu, na jego podstawie budowałem Magdę. Dotarła do mnie ta książka którą polecił Marek i jest to prawdziwa sensacja jeśli chodzi o materiał zdjęciowy, na którym widać te uszkodzenia.
Pan Krzysztof Mucha oznaczył na swoich rzutach "WP", że uszkodzenie miało miejsce z prawej strony, tylnej płyty tuż pod włazem ewakuacyjnym. Tymczasem tak jak przypuszczałem jest to dolny róg na zagięciu lewej bocznej ściany wieży, w miejscu łączenia się z tylną ścianą, tylna płyta jest nienaruszona, a pod włazem zimmerit jest w doskonałym stanie i nie ma mowy o uszkodzeniu w tym miejscu. dobrze też typowałem kształt uszkodzenia, natomiast myślałem że jest większe.
Książka zamieszała mi tylko trochę w głowie, przekartkowałem fragmenty o zdobyciu obu pojazdów i opis naniesionych oznaczeń jest diametralnie inny od tego o czym wspominał Pan Krzysztof, oprócz często pojawiających się pogłoskach o piorunach i literach GW, Autorka wspomina jeszcze o rysunku pudla
Trochę to dziwne , bo Magda jest raczej dobrze obfotografowana i ani liter GW, ani piorunów, a tym bardziej pudla nie widać na materiale zdjęciowym. Pan Krzysztof też wykluczał inne oznaczenia, nawet jego rzuty obu pojazdów z artykułu w Militariach, znalazły się w tejże książce. Także przypuszczam, że relacje o dodatkowych oznaczeniach są błędne, albo zostały zatarte jeszcze przed zrobieniem zdjęć.
W militariach na str 69 jest zdjęcie na podstawie którego wnioskowałem jak może wyglądać uszkodzenie na lewej stronie wieży, problem z tym, że miejsce pasuje, ale dziura jest znacznie większa i równiejsza. Coś tu się nie zgadza, na jedynym zdjęciu widać , że to wyraźne pęknięcia i wyrwanie dziury w pancerzu z nierównymi brzegami (nowe zdjęcia). Tymczasem na drugim zdjęciu (Militaria) wygląda jak wytopienie i ma równe brzegi. Drugie zdjęcie jest późniejsze i mam przypuszczenie, że dziura przed załataniem została wyrównana palnikiem.