Panthery Ausf.G - Tamiya - 1/35 - standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Panthery Ausf.G - Tamiya - 1/35 - standard

Postprzez dkfan » wtorek, 6 sierpnia 2013, 15:15

Patterson napisał(a):Dziura po prawej stronie? Pierwsze słyszę, a jest w ogóle zdjęcie jak wygląda ta łata? Też się nie spotkałem z takowym.

Kupiłem książkę o której wspominał Marek, czekam aż przyjdzie pocztą. Ciekaw jestem tych zdjęć.

Zrobię w domu scan, postaram się nie zapomnieć, dziura to prawie prostokąt o wymiarach 10x20 lub 15x30 cm trudno na oko ocenić, nie jest duża w każdym razie. Z charakterystycznych cech czołgu jest też obity zimmerit na lewym tylnym zasobniku.
Co do strony po której znajduje się dziura jestem pewien że po prawej. Chyba , że pamięć płata mi figle.

Mam nadzieję, że te zdjęcia będą również w książce którą zamówiłeś.

Zrobiłem scan zdjęć z artykułu K.Muchy oraz planszy barwnej.

Jak widać lewa strona wieży WP nie nosi żadnych uszkodzeń. Niestety nie ma dobrych zdjęć uszkodzenia i trzeba się oprzeć na relacji Pana Bartnickiego na podstawie której powstała plansza.
Obrazek
Obrazek
dkfan

Reklama

Postprzez Patterson » środa, 7 sierpnia 2013, 13:15

Dzięki za skany, ten artykuł mam w domu, na jego podstawie budowałem Magdę. Dotarła do mnie ta książka którą polecił Marek i jest to prawdziwa sensacja jeśli chodzi o materiał zdjęciowy, na którym widać te uszkodzenia.

Pan Krzysztof Mucha oznaczył na swoich rzutach "WP", że uszkodzenie miało miejsce z prawej strony, tylnej płyty tuż pod włazem ewakuacyjnym. Tymczasem tak jak przypuszczałem jest to dolny róg na zagięciu lewej bocznej ściany wieży, w miejscu łączenia się z tylną ścianą, tylna płyta jest nienaruszona, a pod włazem zimmerit jest w doskonałym stanie i nie ma mowy o uszkodzeniu w tym miejscu. dobrze też typowałem kształt uszkodzenia, natomiast myślałem że jest większe.

Książka zamieszała mi tylko trochę w głowie, przekartkowałem fragmenty o zdobyciu obu pojazdów i opis naniesionych oznaczeń jest diametralnie inny od tego o czym wspominał Pan Krzysztof, oprócz często pojawiających się pogłoskach o piorunach i literach GW, Autorka wspomina jeszcze o rysunku pudla :roll:

Trochę to dziwne , bo Magda jest raczej dobrze obfotografowana i ani liter GW, ani piorunów, a tym bardziej pudla nie widać na materiale zdjęciowym. Pan Krzysztof też wykluczał inne oznaczenia, nawet jego rzuty obu pojazdów z artykułu w Militariach, znalazły się w tejże książce. Także przypuszczam, że relacje o dodatkowych oznaczeniach są błędne, albo zostały zatarte jeszcze przed zrobieniem zdjęć.

W militariach na str 69 jest zdjęcie na podstawie którego wnioskowałem jak może wyglądać uszkodzenie na lewej stronie wieży, problem z tym, że miejsce pasuje, ale dziura jest znacznie większa i równiejsza. Coś tu się nie zgadza, na jedynym zdjęciu widać , że to wyraźne pęknięcia i wyrwanie dziury w pancerzu z nierównymi brzegami (nowe zdjęcia). Tymczasem na drugim zdjęciu (Militaria) wygląda jak wytopienie i ma równe brzegi. Drugie zdjęcie jest późniejsze i mam przypuszczenie, że dziura przed załataniem została wyrównana palnikiem.
Patterson

rpm2

Postprzez dkfan » środa, 7 sierpnia 2013, 13:41

Masz rację, zasugerowałem się Panem Muchą i w pierwszej chwili wziąłem ten trójkątny element za coś co po prostu leży wraz z narzędziami na stropie, na pierwszym planie zasłaniając łączenie. To zapewne jest ta załatana dziura, dobrze typowałeś jej miejsce z tym, że spawacz nie bawił się w odtwarzanie kształtu wieży jak Ty to zrobiłeś, tylko wspawał trójkątną płytę która zasłoniła dziurę nie zawracając sobie głowy "niuansami", pewnie zresztą taki sposób dawał wytrzymalsze łacznie.

Obrazek
dkfan

Postprzez Patterson » środa, 7 sierpnia 2013, 14:04

Skonsultowałem się z Markiem i możliwym jest, że to co widać na powyższym zdjęciu to nie dziura - a kawałek blachy (lub inny przedmiot) oparty o skrzynkę narzędziową. Jest to prawdopodobne. Jak widać, ciągle wiele niejasności jest w tej kwestii i pewnie poczekamy, aż wypłyną nowe zdjęcia. Tak czy inaczej polecam wspomnianą przez Marka książkę, choćby ze względu na te nowe fantastyczne zdjęcia, a i pewnie lektura będzie ciekawa.

Tak na marginesie to naspawana łata to nie może być, zdjęcie to jest szacowane na 3-4 sierpnia. Te nowe fotki wykonane zostały prawdopodobnie 2 sierpnia niedługo po unieruchomieniu wozu w ogrodach RGO, łata pojawiła się dopiero siódmego sierpnia.
Patterson

rpm2

Postprzez dkfan » środa, 7 sierpnia 2013, 14:28

W międzyczasie znalazłem jeszcze jedno zdjęcie, robione z boku wieży i na nim ta krawędź jest nienaruszona. Coż czas i brak dobrego materiału zdjęciowego wprowadza tu sporo niejasności trudnych do rozstrzygnięcia z naszego poziomu wiedzy.
Może K.Mucha się nie mylił.
Jeżeli znajdziesz jakieś zdjęcie które wyjaśni nasze wątpliwości to podlinkuj je na forum, co prawda zanim ruszę z moim WP jeszcze sporo czasu upłynie, ale warto by posiadać chociażby samą wiedzę jaka była prawda historyczna.
dkfan

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat