Panzerkampfwagen II El Alamein - Tamiya 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Panzerkampfwagen II El Alamein - Tamiya 1:35

Postprzez Grazzi » piątek, 24 października 2014, 08:23

Witajcie.

Z racji, że jest to moje pierwsze wystąpienie to na taśmę poleciał PzKpfw II od Tamiya.
Obrazek

Kwestia jest taka, że moje doświadczenie z malowaniem w modelarstwie redukcyjnym jest znikome, żeby nie powiedzieć żadne. Dlatego tez chciałem się zwrócić do was z prośba czy mogę liczyć na wsparcie w budowie tego modelu i tworzeniu tego warsztatu. I chociaż możecie mnie odebrać jako "irytującego męczyd**e", to jednak nie chciałbym zepsuć tego modelu i jednocześnie chciałbym się czegoś nauczyć na przyszłość, więc nie chodziłoby tylko o luźne rady "więcej-mniej", a raczej o szczegółowe "co zrobiłbym na Twoim miejscu" oraz w jaki sposób tego dokonać, aby taki żółtodziób jak ja to zrozumiał :)
Dlatego, jeżeli uznacie za stosowne, prosiłbym o wszelkie możliwe rady, włącznie z tym co kiedy kleić, a z czym poczekać, ponieważ w tej materii także brak mi doświadczenia, a przeglądając warsztaty bardziej doświadczonych kolegów niewiele da sie odczytać, gdyż zazwyczaj prezentowany jest efekt, a nie sposób jego osiągnięcia. Z góry dziękuje za wszelka pomoc i uwagi.

Pozdrawiam
Grazzi

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Panzerkampfwagen II El Alamein - Tamiya 1:35

Postprzez Rahim88 » piątek, 24 października 2014, 09:10

Witaj,

Ten model jest relatywnie prosty, w sam raz jak na początek. Stwierdzę nawet, że więcej pracy i zaangażowania wymagają same figurki aniżeli pojazd. Z tego co pamiętam to ukończyłem go w jeden wieczór + noc, bez figurek oczywiście. Wtedy jeszcze nie malowałem aerografem tylko pędzlami i nawet aerografu nie polecam CI na początek - wymaga pewnej wprawy. Jeśli chodzi o kolor to malowałem go Pactrą - kolor nr 102 pasuje w sam raz bo jest jasny i matowy. Ewentualnie może być też nr 96 ale jest ciut ciemniejszy i lekko błyszczący, stąd model zrobi się ciemny jeśli zdecydujesz się go później ubrudzić. Do brudzenia użyłem bardzo drobnego piasku modelarskiego, który położyłem na modelu przy pomocy mieszanki Wikol+ woda.
Rahim88

Postprzez Grazzi » piątek, 24 października 2014, 09:22

I dlatego właśnie ten model wybrałem :)

Z malowaniem pędzelkami miałem już do czynienia (jak i niewielkie z aero) i nie były zadowalające- za łatwo można poznać że to pędzel.
A jak ta Pactra dogaduje się z aero? Bo szczerze to myślałem o jakimś akrylu dedykowanym do aero, typu Vallejo Air.

I jak proponujesz zacząć model? W sensie co poskładać, a z czym zaczekać?
Grazzi

Postprzez Rahim88 » piątek, 24 października 2014, 14:41

Na pewno są na forum osoby z dużo większym doświadczeniem niż moje (około 20 modeli przez 2 lata)ale kilka uniwersalnych rad w stosunku do tego PZ II.

-Kup dobry podkład, może być w sprayu Tamiya Surface Primer,
-Sklej osobno kadłub i osobno wieżę,
-Psiknij podkładem i po wyschnięciu pomaluj kadłub i wieżę,
-koła najpierw pomaluj a dopiero później zamocuj do osi.
-Praktyczna rada co do malowania pędzlem: nanoś małe ilości farby, maluj zawsze tylko w jednym kierunku (najlepiej wzdłuż kadłuba) . Nie zostawiaj farby na wyschnięcie. Jak warstwa przysycha to nanoś już następną aż do całkowitego pokrycia. Unikniesz w ten sposób brzydkich zacieków i niedomalowanych miejsc, a różnica między pędzlem a aerografem będzie niewielka.
-W przypadku gumowych gąsienic pomaluj je osobno na czarno. Nie zakładaj wszystkich kół na kadłub od razu. Koła napędowe (przednie) załóż dopiero razem z gąsienicami, będzie Ci łatwiej je wcisnąć i unikniesz zerwania gąsienicy. W tym zestawie są gumowe jeśli dobrze pamiętam.
-Akcesoria takie jak haki, łopaty, kilofy itp maluj przed przyklejeniem, osobno.
-Nie spiesz się :)
- Co do brudzenia to nie jestem ekspertem, najpierw polecam opanować dobrze klejenie i malowanie.

ps. Pactra do Aero raczej słabo. Jeśli chodzi o pędzle to też znam lepsze farby niż Pactra (W Pactrze często wytrącają się pigmenty i trzeba ją dobrze wymieszać) ale na początek są w porządku.
Rahim88

Postprzez Grazzi » piątek, 24 października 2014, 18:35

Ok, dziękuje Ci bardzo za te uwagi, Rahim, na pewno będą użyteczne :)

Jeszcze jedno mam pytanie- jak to zrobić, żeby tak dokładnie wymalować bandaże na kołach jezdnych? Zawsze widze że są u każdego idealnie odmalowane, ale nigdy nie rozgryzłem jak to zrobić
Grazzi

Postprzez Grzegorz R. » piątek, 24 października 2014, 20:53

Witam!
Idz do sklepu papierniczego i powiedz że chcesz linijkę-plansze z kółkami( nie wiem jak się to fachowo nazywa :P ) i masz problem z głowy :)
Grzegorz R.

Postprzez Grazzi » piątek, 24 października 2014, 21:45

No tak- na piechotę to całkiem sprytne rozwiązanie. Rozumiem że najpierw malowanie na czarno, a dopiero później środek w kamuflażu? Ale to nie zmienia faktu, że koła mają zbyt dużą rozpiętość rozmiarów, żeby dało się to tak szablonowo dobrać, nie? :) Tak czy inaczej, dzięki :)
Grazzi

Postprzez rotpol13 » piątek, 24 października 2014, 21:51

Obrazek
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Grazzi » piątek, 24 października 2014, 21:55

I wszystko jasne. W sumie czemu sam na to nie wpadłem? :oops: Dzięki Ci wielkie ;o)
Grazzi

Postprzez Vortighern » piątek, 24 października 2014, 22:10

Robię ten sam model. Mój pierwszy w 1/35. Miałem zakładać warsztat ale znalazłem to:
http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f ... fde9334251
I po prostu potraktowałem ten temat jako podręcznik.
Z moich rad:
-błotniki są za grube,
-trzeba załatać dziury w spodniej stronie błotników,
-pactra + woda destylowana lub ciepła wódka nadaje się do aero wyśmienicie.
-skopany tłumik jest,
-lufy to poezja, kup metalowe,
-gąsienice polej wrzątkiem i powieś obciążone (ja przyczepiłem je do stołu i na dół dałem imadło.
-koła wklej na końcu po pobrudzeniu wanny,
-pomalowałem bez podkładu i jest ok, najłatwiej kolor bazowy a potem obicia gąbką kolorem panzergrau.
-sidoluks, kalki, wash z farby olejnej i terpentyny i niech schnie.
-piasek dla szynszyli, starty piaskowiec lub po prostu starta sucha pastela jako pigmenty.
-pigmenty na wikol nie próbowałem ale brzmi ryzykownie ja na terpentyne kłade.
- a i ołówkiem krawędzie kół przetrzyj tych metalowych,
-bandaże nie są czarne XD to kolor gumy jak opona, panzergrau + czarny na przykład.
-cyrkiel, papier i masz maski do bandaży albo jak Ci krzywo wyjdzie to walisz piach w to miejsce ^^
Tyle jak coś jeszcze zauważę to Ci napisze
Vortighern

Postprzez piotrkur » piątek, 24 października 2014, 22:36

Odpuść sobie te figsy..a "2" fajna jest!w sam raz na początek ;o)
piotrkur

Postprzez Grazzi » piątek, 24 października 2014, 22:54

Genialny warsztacik zrobili z tak prostego modelu :D Podoba mi się idea kamuflażu na lakierze do włosów- tutaj dając grau pod piaskowy będzie śliczny kontrast :)

A teraz zwyczajowa porcja pytań:
Co rozumiesz przez "a potem obicia gąbką kolorem panzergrau."?
i po co właściwie używa się sidolux na gotowe kamo? (błagam, nie bijcie!)
czy nie zabije gąsek jak je tak "powieszę"? No i czym je właściwie zaczepiasz już na samym modelu?
a, no i jak kładziesz pigment na terpentynę? w sensie rozsmarować, sypnąć i poczekać jak "odparuje"?

Z racji, że nie jest to model konkursowy to raczej musze odpuścić metalowe gąski i lufy, ale na przyszłość wezmę to pod uwagę, bo naprawdę WIDAĆ różnice :shock:
Grazzi

Postprzez mcwaw » sobota, 25 października 2014, 00:09

Z własnych doświadczeń również bardzo początkującego: na kolor podstawowy /zwany też kamo/ kładzie się "coś błyszczącego" czyli właśnie albo rzeczony sidolux, albo inny lakier błyszczący /ja osobiści używam Gunze TopCoat gloss w spray`u/ m.in. z dwóch powodów. Po pierwsze oddzielasz w ten sposób warstwę koloru bazowego od następnej warstwy którą będzie stanowił wash i dalsze "weatheringi' czyli "brudzenie". Zwykle robi się to z farb olejnych /choć są tez washe akrylowe/, i gdybyś to położył na kolor bazowy, zwykle akrylowy, to farby się "pogryzą" i w najlepszym wypadku wyjdą fatalne zacieki, a w najgorszym kolor podstawowy po prostu "zlezie". Jak robiłem mój zupełnie pierwszy w życiu model to i ten błąd wśród licznych innych zrobiłem - efekty do zobaczenia tutaj http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=37279. Po drugie "błysk" jest niezbędny, żeby ładnie położyć kalki - musisz kłaść je na lakier, używając dodatkowo płynów do kalkomanii - np. Tamyia Mark Fit, albo innych. Jak przeschną po położeniu, trzeba je ponownie pokryć warstwą lakieru błyszczącego, a dopiero potem robić washe i inne brudzenia. W ten sposób nie będzie widać, że to kalkomanie, o to w tym podobno chodzi :)
Mam nadzieję, że to Ci coś rozjaśni, a starsi koledzy z forum nie będą musieli pisać "znajdź to na forum, bo to wszystko już było" ;o)
Pozdrawiam, i powodzenia, ale nastaw się, że i tak błędów nie unikniesz :)
Dziękuję wszystkim za oceny, podpowiedzi i wyjaśnienia !
mcwaw

Postprzez Grazzi » sobota, 25 października 2014, 08:20

Dzięki Ci mcwaw, za te rady i za prezentacje na swoich własnych błędach- dużo z tematu wyczytałem :)
Czyli najprościej mówiąc sidolux to po prostu zamiennik innego lakieru ochronnego :)
Grazzi

Postprzez Vortighern » sobota, 25 października 2014, 08:25

Obicia można zrobić na lakier do włosów albo gąbką.
https://www.youtube.com/watch?v=VCjUyJs3fqs
Mi gęsi się rozciągnęły i jest luz na zwisy. tylko kowadła nie powieś. Nie za duży ciężar. Albo na kaloryferze potrzymaj i w rękach co jakiś czas porozciągaj. Pod gąski szmatkę połóż, nie wiem jak u Ciebie z grzaniem ale mi raz spłynęły gumowe elementy.
Nie wiem jak je przyczepie bo jeszcze daleka droga do tego.
Kolega z sidoluksem odpowiedział, dodam tylko że wash na błyszczącą powierzchnie kładziony być musi.
Ładniej i łatwiej rozcierać się da. Po za tym lakier zabezpiecza powierzchnie pod spodem i nie boisz się że zepsujesz.
Terpentyna na model, sypie pigment i zostawiam, albo kapie jeszcze krople. Są płyny do tego specjalne.
Fajnie tez na lakier do włosów siadają pigmenty. tylko psikasz w korek i pędzelkiem nanosisz lakier miejscowo na model.
Wikol i woda to baza do błota albo grubego brudu. robisz taka "paste" z kleju wody i pigmentu.

Sidoluks to zamiennik BŁYSZCZĄCEGO lakieru. Bo na końcu warto psiknąć model lakierem zabezpieczającym ale matowym.
Jak jest błysk po kalkomanią to nie widać tak "filmu" dookoła kalek.
Vortighern

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat