Czołg zagadka

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Czołg zagadka

Postprzez dkfan » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 12:10

Slash napisał(a):To w końcu ppanc czy BWP? Bo niby czemu dysponując T-34 mieliby Polacy przeszczepiać jego wieżę i trakcję do 7tp? A z działem to taka sugestia. Ten kadłub z tą wierzą i lufą szczególnie wygląda trochę komicznie. Przerobienie jarzma i wsadzenie innej lufki z RB (kilka PLN) to raczej nie jest dużo roboty.

Ależ nic nie stoi na przeszkodzie by był jednym i drugim tak jak dawca organów dla niego T-34. Opancerzenie i działo T-34 było kompromisem na tyle udanym że po wejściu t-34/85 przez pewien czas zastanawiano się czy wogule projektować nowy czołg ciężki i jedynie upór i odwaga Kotina sprawiła że Stalin zgodził się na IS. Dlatego ten cudaczek miałby również wspierać piechotę i niszczyć umocnienia polowe pociskami burzacymi jak i w razie spotkania T-34 móc przebić go pociskiem ppanc czego działa 37mm,45mm i 50mm nie robiły chętnie. Dlatego w imię uniwersalności upieram się przy 76mm.

Dlaczego przeszczepiali te elementy majac T-34? Jak już wcześniej napisałem elementy są pozyskane z rozbitych czołgów, sprawne egzemplarze napewno byłyby wcielane do naszych jednostek pancernych.
A co do komiczności... http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Bt42_parola_2.jpg

spiton napisał(a):Fajne jest takie modelarstwo ,-)).
Nie wiem, czy widziałeś moje what if, w sumie na ten sem temat ,-)). Jakby co to są w moim portfolio ,-))
A teraz krytyka. Czołg o trzech kołach by się strasznie bujał.

Widziałem, powiem szczerze, że Twojego 9TP nie widziałem ale oglądałem kiedyś Twoja "super mysz" i gdy okazało się że robienie SF nie jest tutaj piętnowane nabrałem na coś takiego ochoty zwłaszcza że takie zabawy sprawiają mi więcej satysfakcji niż odtwarzanie gotowych modeli.
Bujanie, to prawda, będzie się bujał ale żaden eksperyment nie jest wolny od błędów (na przykład wspomniana już przezemnie "kaczka guderiana"). To tylko projekt tymczasowy, mający wypełnić lukę na czas wdrożenia do produkcji czołgu średniego.
Wojna na wschodzie napewno była skuteczniej prowadzona w koncepcji manewrowej niż w pozniej gdy przyjela forme przelamywania punktow oporu. Ja jednak nie wyobrażam sobie w koncepcji manewrowej braku wsparcia mobilnej artyleri czy dzial szturmowych których to Polska armia w odróżnieniu do niemickiej nie posiadala. Jak historia pokazala rosjanie jednak w pewnym momencie przeszli do obrony, a wtedy potrzebny jest sprzet mogacy niszczyc umocnienia, wspierac piechote przy zdobywaniu rubierzy itd.

rudolf24 napisał(a):A ja z natury czysto technicznej czy silnik od 7tp udźwignął by wieże, trakcje itp od t-34 ?

7Tp, chyba nie...lub transmisja mogłaby nie wytrzymać, ale zwróc uwage na info zawate w moim wstępniaku, wychodzę tutaj od czołgu 9TP , a więc z zupełnie innym silnikiem bo benzynowym i mocniejszym, być może w realiach alianzu polsko-niemieckiego silnika maybacha. Napewno nie bylby to czolg szybki albo zwiadowczy, ale też nie taka jego rola w tej koncepcji.
dkfan

Reklama

Postprzez spiton » poniedziałek, 15 kwietnia 2013, 12:57

Tu masz moją przeróbkę 7TP.
viewtopic.php?f=16&t=6401

A tu przeróbkę wirtualną :
http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=5750&start=135

I Batorego. "Dumę polskiego przemysłu zbrojeniowego" ,-))
http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=6002
spiton

Postprzez merlin_PL » wtorek, 16 kwietnia 2013, 15:34

dkfan napisał(a):
rudolf24 napisał(a):A ja z natury czysto technicznej czy silnik od 7tp udźwignął by wieże, trakcje itp od t-34 ?

7Tp, chyba nie...lub transmisja mogłaby nie wytrzymać, ale zwróc uwage na info zawate w moim wstępniaku, wychodzę tutaj od czołgu 9TP , a więc z zupełnie innym silnikiem bo benzynowym i mocniejszym, być może w realiach alianzu polsko-niemieckiego silnika maybacha. Napewno nie bylby to czolg szybki albo zwiadowczy, ale też nie taka jego rola w tej koncepcji.

Silnik to jedno. Dochodzi jeszcze kilka kwestii. Czy kadłub od lekkigo czołgu zwyczajnie wytrzymał by posadzenie na nim wieży od czołgu średniego i czy wytrzymałby odrzut po pierwszym strzale. Znaczy się czy kadłub by od działania sił zwyczajnie nie zaczął pękać. PIerścień wieży też chyba się z trudem mieści na kadłubie. Tu się powinno kadłub poszerzyć i wydłużyć.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez spiton » wtorek, 16 kwietnia 2013, 15:53

Merlin, przypomnij sobie co montowali sowieci do swoich (T-26) Vickersów. Moim zdaniem powinien wytrzymać ,-)).
Inna sprawa to wyważenie czołgu. Żeby się przednie wózki nie łamały.
spiton

Postprzez dkfan » wtorek, 16 kwietnia 2013, 16:52

merlin_PL napisał(a):[Silnik to jedno. Dochodzi jeszcze kilka kwestii. Czy kadłub od lekkigo czołgu zwyczajnie wytrzymał by posadzenie na nim wieży od czołgu średniego i czy wytrzymałby odrzut po pierwszym strzale. Znaczy się czy kadłub by od działania sił zwyczajnie nie zaczął pękać. PIerścień wieży też chyba się z trudem mieści na kadłubie. Tu się powinno kadłub poszerzyć i wydłużyć.

To trudno rozstrzygnąć na tak teoretycznej płaszczyźnie, jednak zakladam ze skoro caly czolg jest spawany, a strop został wymieniony przy modyfikowniu przodu czołgu to uwzględnionoby siły na niego działąjące. Dlatego też zakładam że kadra inżynierska uwzględniłaby w swoich obliczneiach te siły i być może nie potrzebna byłaby żadna ingerencja wzmacniająca.

Odwołam się jeszcze raz do mojego ulubionego BT42 którego kadłub jest nitowany a musi radzić sobie z 114mm haubicą, a informacje o rozpadaniu się czołgu nie trafiły do annałów.

Kadłub jest wydłużony o dobre 40cm+ w kontekscie stropu w stosunku do standardowego zakończenia stropu nad miejscem pracy kierowcy. Jezli chodzi o pierscień wieży modelu t -34 wypustka 41 goda wszedł z minimalnym luzem ale boki wieży wystają już poza kadłub. Jednak darujmy mu to bo to nie konkurs piękności. Poszerzyć by się przydało ale chcę jak najbardziej trzymać się realiów i założeń taniej, prowizorycznej konwersji, a nie koncepcji zaprojektowania praktycznie nowego czołgu w oparciu o niektóre podzespoły 9TP. Tego typu projekt znajdziesz u Spitona podziwiając jego Ryszarda.

Moim założeniem było modyfikacja, wczesniej juz unowoczesnionego o nowy przod, 9TP nie wymagajaca gruntownego przeprojektowania a jedynie jak najprostsze adaptacje mozliwe do wykonania jak najtaniej i najszybciej. Dlatego nie poszerzam kadłuba, nie wzmacniam boków, a jedynie dospawam dodatkowe płyty chroniące kierowce z boku.

spiton napisał(a):Merlin, przypomnij sobie co montowali sowieci do swoich (T-26) Vickersów. Moim zdaniem powinien wytrzymać ,-)).
Inna sprawa to wyważenie czołgu. Żeby się przednie wózki nie łamały.

Tak wiem to zawieszenie to pieta achillesowa cudaczka ale wynika z mojego skapstwa. Czy przednie wozki by sie łamały? Raczej nie, w koncu wozków tu nie ma ,a jedynie na niezalezne wahacze pochodzace z T-34 ktore musiały wytrzymac masę 27-28 ton, a nasz zmodyfikowany maluszek nie powinien przekroczyc masy 14-15t. Jedyne co mnie martwi to zbyt dalekie cofniecie pierwszego wahacz do tylu co bedzie owocowalo przykrym i uciazliwym bujaniem czołgu. Mam nadzieje ze jego uzytkownicy by mnie nei rozstrzelali. Niestety do przodu przesunać go nei mogę bo dalej jest juz transmisja, przesuwanie jej do tylu byloby zaprzeczaniem samemu sobie w koncepcji unikania komplikacji.
dkfan

Postprzez dkfan » czwartek, 18 kwietnia 2013, 11:57

Minęł kilka dni i zrobiłem maleńkie postępy w pracy.
Gotowe są już blotniki które powstały przy użyciu elemntów błotników t-34

Obrazek
troszke ladniejsze zdjecie
Obrazek

Poprawiłem tez troszkę tłumik który zakończony był patykiem a nie rurą wydechową, chciałem dodać jeszcze obejmę z blaszki fototrawionej ale nie chciala sie przykleic, musze dojśc przyczyny.

Obrazek
dkfan

Postprzez witek613 » czwartek, 18 kwietnia 2013, 12:28

Z zainteresowaniem śledzę Twój wątek i mam mały pomysł/sugestię odnośnie trójkołowego zawieszenia. Może mógłbyś pozbyć się tylnego koła napinającego a w jego miejsce wstawić pełnowymiarowego koło główne ? Coś jak tutaj w czołgu T-71 (jest co prawda z gry World of Tanks ale zawieszenie ma ciekawe) dzięki temu unikniesz posądzeń o bujanie się pojazdu i całość będzie wyglądała bardziej realnie :) http://brd-clan.de/index.php?site=gallery&picID=350
witek613

Postprzez spiton » czwartek, 18 kwietnia 2013, 12:41

Takie konstrukcje jak T-71 pokazują, jak oryginalnymi ścieżkami chadzają konstruktorzy czołgów. Mi cały czas brakuje czołgu, w którym kierowca siedział by wysoko. Żeby dobrze widzieć ,-)). Chyba coś takiego wymyślę ,-))
spiton

Postprzez witek613 » czwartek, 18 kwietnia 2013, 12:59

spiton napisał(a):Takie konstrukcje jak T-71 pokazują, jak oryginalnymi ścieżkami chadzają konstruktorzy czołgów. Mi cały czas brakuje czołgu, w którym kierowca siedział by wysoko. Żeby dobrze widzieć ,-)). Chyba coś takiego wymyślę ,-))

To tutaj masz coś takiego http://www.technic-memorial.narod.ru/IS ... C_3193.JPG
kierowca siedział w normalnym miejscu ale patrzył przez peryskop umieszczony na szczycie nadbudówki. Taki półśrodek do siedzenia wysoko :)
witek613

Postprzez spiton » czwartek, 18 kwietnia 2013, 13:09

Kiedy sobie projektowałem moje pojazdy SF, to doszedłem do przekonania, ze realna prędkość pojazdu jest w dużej mierze uzależniona od możliwości obserwacji terenu przez kierowce. Słowem jeśli kierowca dobrze widzi gdzie jedzie to może grzać. Ale jak nie widzi, to szybko nie pojedzie.
spiton

Postprzez dkfan » czwartek, 18 kwietnia 2013, 13:24

witek613 napisał(a):Z zainteresowaniem śledzę Twój wątek i mam mały pomysł/sugestię odnośnie trójkołowego zawieszenia. Może mógłbyś pozbyć się tylnego koła napinającego a w jego miejsce wstawić pełnowymiarowego koło główne ? Coś jak tutaj w czołgu T-71 (jest co prawda z gry World of Tanks ale zawieszenie ma ciekawe) dzięki temu unikniesz posądzeń o bujanie się pojazdu i całość będzie wyglądała bardziej realnie :) http://brd-clan.de/index.php?site=gallery&picID=350

Pomysł mi sie spodobał, zwłaszcza że jeszcze bardziej radykalny układ kołowy miał Tetrarch. Zrobiłem na szybką mini wizualizację tego pomysłu.
Obrazek

Zastanawia mnie jedno, czy w czasie cofania, wahacz wleczony nie mialby tendencji do "wstawania" przy napotkaniu na przeszkode?
dkfan

Postprzez spiton » czwartek, 18 kwietnia 2013, 13:54

Teraz wygląda zdecydowanie lepiej.
spiton

Postprzez witek613 » czwartek, 18 kwietnia 2013, 16:29

dkfan napisał(a):
Zastanawia mnie jedno, czy w czasie cofania, wahacz wleczony nie mialby tendencji do "wstawania" przy napotkaniu na przeszkode?

Myślę że nie. W czołgach rodziny Stuart czy w tankietkach japońskich Te-Ke wszystko było w porządku.
witek613

Postprzez dkfan » poniedziałek, 29 kwietnia 2013, 12:15

Jakiś czas nie dodawałem niczego nowego nie chcąc was nudzić szczegółami. W tym czasie pojawiło się kilka elementów na "cudaczku" i i kilka refleksji adepta modelarstwa.

Zacznijmy od refleksji.
Dzięki pomocy forum nauczyłem się kleić blaszki.
Niewiele mi to pomogło bo blaszki Abera dedykowane do 7TP nie są precyzyjnie dopasowane do modelu Mirage.
O tym przykrym fakcie dowiedziałem sie juz po wycieciu paskudnych imitacji wlotów powietrza na stropie. Aby zainstalowac aberowskie blaszki należaloby tak bardzo poszerzyć wyciecie po istniejacych kratkach wentylacyjnych że wyciałbym część do ktorej mocowane sa zawiasy gornej pokrywy przedzialu silnikowego. W tym projekcie staram nie trzymać się kurczowo specyfikacji pojazdu ale to byłaby przesada.

Zmusiło mnie to do wykonania kratek samemu i wymyślenia koncepcji zamaskowania niedoskonałości zwiazanych z moja niezrecznoscią. Na przednich kratkach pojawia się zrolowane, materiałowe oslony wlotów powietrza, na tylnych będą zapięte na kratkach, maskując ich brak. Osłony maja na celu szybkie rozgrzanie silnika w zimne dni. Wiem że naciągane ale pomoże zamaskować dziurska i może doda przy okazji nieco smaczku.

Teraz kilka zdjęć.

Na przodzie kadłuba pojawiły się spawy, będzie ich oczywiscie więcej. Na zdjęciach rzucają się bardziej w oczy niż w rzeczywistosci i jest to chyba wina aparatu który wydaje mi się że robi coś w rodzajeu efektu "rybiego oka". Spawy zostały wykonane z Poksyliny, mam andzieje że nie odpadną i dadzą się ładnie malować. ps.dziękuję kolegom którzy wspomogli mnie sposobami wykonywania spawów.

Obrazek
Obrazek

Tłumik otrzymał jak już wcześniej się chwałiłem "customową" obejmę i ruę i wreszcie powędrował na swoje miejsce. Na przedział silnikowy trafił dodatkowy wlot powietrza, a na tylną belkę "kły" od T-34

Obrazek
Obrazek

Mam jeszcze prosbę o wsparcie merytoryczne. Będę prawdopodobnie zakłądał mu paskudne gumowe gąski z zestwu Zvezdy. Czy należy jakoś spećjalnie pzrygotować je do malowania akrylami? Jak wogule je malować, czy należy to robić inaczej niż w przypadku plastików?
dkfan

Postprzez dkfan » poniedziałek, 10 czerwca 2013, 10:26

Mały update.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz czeka na ponowny podkład i pacykowanie gasienic
dkfan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat