M-12 155mm Gun Motor Carriage - Academy - 1/35 - standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: M-12 155mm Gun Motor Carriage - Academy - 1/35 - standard

Postprzez fryc7 » piątek, 5 września 2008, 21:01

a teraz nowy temat, dlatego nowy post
pytanie o kolor olive drab, którym mam wszystko pomalować

jeżeli to ma być coś takiego:
Obrazek

a ja mam akurat taką farbę
Obrazek
i coś takiego
Obrazek
a dokładniej
Obrazek
i jeśli powiedzmy je zmiksuję tak 50% each to zgodzicie się, że przynajmniej blisko będę?
ewentualnie mogę trochę złamać żółcią do skutku

W sumie Panzer Grau do Kubela też sobie zmieszałem...

a przy okazji na wiki znalazłem coś takiego:

Olive drab

— Color coordinates —
w RGB (r, g, b) (107, 142, 35)
HSV (h, s, v) (80°, 75%, 56%)

Olive Drab is the color olive shaded toward a greener color.

- w sumie wystarczy dodać trochę czerni do żółtego i zrobić kolor oliwkowy, a potem dodać odrobinę zieleni i już :mrgreen:
fryc7

Reklama

Postprzez Krzysztofoslaw » piątek, 5 września 2008, 21:28

O barwach już kiedyś było i to nie raz. Daj taki Oliv jaki masz, bądź jaki chcesz mieć. Nikt się nie trzymał sztywnych zasad. I jakbym miał mieć kilka pojazdów na półce w olivie o takim samym odcieniu o nie uważasz, że było by to nudne? ;)
Jeżeli delikatnie przyciemnisz ten swój odcień to będzie ok. Jak zrobisz bardziej oliwkowy, tak jakby khaki to będzie też dobrze... :)
Krzysztofoslaw

Postprzez fryc7 » piątek, 5 września 2008, 21:44

W takim razie uruchomię jutro domową mieszalnię farb i ukręcę coś ciekawego i dla siebie i dla was. Poza tym pewnie błoto i kurz dojdzie, więc oliwka zrobi się w kolorze powiedzmy mniej szlachetnym...
fryc7

Postprzez fryc7 » sobota, 6 września 2008, 22:24

Zawieszenie gotowe do malowania. Dziś nie miałem czasu na mieszalnię. Ale jakoś przy okazji zrobiłem inne części. Płozy zaopatrzyłem w śruby mocujące - niestety tylko po 2 bo tam od środka nie dałem rady wkleić - poza tym nie będzie tak widać tego.
Obrazek
Obrazek
Te wszystkie "fajfusy" są efektem szlifowania, ale już ich nie ma.
no i popracowałem nad lufą
Obrazek
powiększyłem otwór do 4,4mm - tyle to jest 155mm podzielić na 35 :D tak mniej więcej ile się dało - na żywca wygląda lepiej.
fryc7

Postprzez Akahoshi » niedziela, 7 września 2008, 09:30

W jakim położeniu zamierzasz umieścić lufę?
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez fryc7 » niedziela, 7 września 2008, 09:53

A to mnie zagiąłeś! Ona nie ma przypadkiem ruchomego mechanizmu? Bo jak trzeba się zdecydować i skleić na sztywno to obstawiam pozycję 0 stopni - później łatwiej mi będzie trzymać go na półce.
fryc7

Postprzez Akahoshi » niedziela, 7 września 2008, 10:27

Mechanizm działa jest ruchomy. Natomiast przyrządy celownicze już nie. Aby się zgadzało, trzeba trochę przerobić "zawiasy" lufy z podstawą.
W moim M-12 robię praktycznie ruchome wszystko, co się da. Zaczynając od zamka działa, kończąc na uchwycie podtrzymującym lufę w czasie transportu.
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez fryc7 » niedziela, 7 września 2008, 21:19

No to się zapowiada ciekawa robota. Jak nie będę miał czasu to po prostu zrobię na 0 stopni. póki co bawię się testując różne kolory oliwkowe na wózkach - zobaczymy
fryc7

Postprzez fryc7 » piątek, 12 września 2008, 19:24

Skończyłem z wózkami, łącznie z malowaniem.
Obrazek
Obrazek

Na razie pokryte sidoluxem dlatego się tak świecą, mat pójdzie na koniec.

Zabrałem się za przedział kierowcy, gdzie mogłem trochę pobawić się washem i pędzlem - wyszło tak na 80% - mogło być ładniej, ale i tak wnętrze jest zakryte.
Obrazek

Zauważyłem już potem, że kilka elementów będzie wymagało podszpachlowania, ale dzięki płynnej szpachli takie sprawy to drobnostka :mrgreen:

Na koniec dnia psiknąłem wannę i górę na moją wersję OD - niedomalowania są dlatego, że zrobiłem zdjęcie tuż po pierwszej warstwie, drugą poprawiłem całość. Nakładam cieniutkie warstwy, więc mogę wielokrotnie poprawiać. Jest ok. Jestem zadowolony póki co

Obrazek
fryc7

Postprzez Krzysztofoslaw » sobota, 13 września 2008, 00:49

Czy zastosujesz takie techniki jak preshading (czy jak to sie poprawnie pisze...:))? Na tym modelu daję świetny efekt...
Krzysztofoslaw

Postprzez Akahoshi » sobota, 13 września 2008, 07:32

Wnętrze prezentuje się fajnie. Dodałbym jeszcze (np. sposobem "na gąbkę") przetarcia na pedale i na podłodze w miejscach, gdzie załoga trzymała nogi.
Ładnie wyszły również wózki jezdne. Moim zdaniem kolor jest trochę zbyt zielony. Bardziej przypomina niemiecki olivegrun, niż amerykański olive drab. Nie boisz się, że przy takim etapowym malowaniu części mogą się one w efekcie końcowym różnić odcieniem?

Krzyśku, a może pochwalisz się na forum swoim M-12? :->
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez fryc7 » sobota, 13 września 2008, 07:49

Akahoshi napisał(a):Wnętrze prezentuje się fajnie. Dodałbym jeszcze (np. sposobem "na gąbkę") przetarcia na pedale i na podłodze w miejscach, gdzie załoga trzymała nogi.

Nie robiłem jeszcze "na gąbkę" - jeśli mógłbyś mi wytłumaczyć krótko tę metodę, lub po prostu dać linka do miejsca, gdzie mógłbym się nauczyć to z góry dziękuję. Domyślam się, że to trochę inaczej wygląda niż z pędzlem suchym. Myślałem, żeby grafitem ołówkowym tam lekko "smarnąć" na tych pedałach, ale nie wiem czy to naturalnie by wyszło i jaki byłby efekt.

Akahoshi napisał(a): Ładnie wyszły również wózki jezdne.

Dziękuję, bardzo się cieszę, że i innym się podobają - to moja duma :-) Siedziałem nad nimi długo nakładając warstewka po warstewce.

Akahoshi napisał(a): Moim zdaniem kolor jest trochę zbyt zielony. Bardziej przypomina niemiecki olivegrun, niż amerykański olive drab.

No i masz babo placek!! Jak prosiłem o podpowiedź z kolorem to Krzysztofoslaw napisał:
Krzysztofoslaw napisał(a): Daj taki Oliv jaki masz, bądź jaki chcesz mieć. Nikt się nie trzymał sztywnych zasad. I jakbym miał mieć kilka pojazdów na półce w olivie o takim samym odcieniu o nie uważasz, że było by to nudne? ;)
Jeżeli delikatnie przyciemnisz ten swój odcień to będzie ok. Jak zrobisz bardziej oliwkowy, tak jakby khaki to będzie też dobrze...

i co ja teraz mam zrobić - kolor mi się bardzo spodobał jak go sobie dobierałem. Poza tym to są 3 kolory plus czarny do cieni. Najpierw OGreen baza , potem ten sam przyciemniony i na koniec coś jakby khaki i wszystko razy milion mini warstw 8-)

Akahoshi napisał(a): Nie boisz się, że przy takim etapowym malowaniu części mogą się one w efekcie końcowym różnić odcieniem?

Po pierwsze ja się nie ma czego bać. Wózki musiałem / chciałem robić oddzielnie, żeby wyszedł taki efekt. - nie wyobrażam sobie tak się paćkać już na modelu. Myślę, że ostatecznie nie będą się różnić, bo wannę i górę mimo, że pomalowałem najpierw aero to teraz będę tak samo "washował i drybruszował" (hehe, ale odmiana) A jak wyjdzie inny odcień to i tak idzie na to kurz, brud, syf etc., więc wszystko się jakoś wyrówna.
fryc7

Postprzez Krzysztofoslaw » sobota, 13 września 2008, 12:10

Akahoshi napisał(a):Krzyśku, a może pochwalisz się na forum swoim M-12?

Jeżeli poznajduje pogubione części to będziesz pierwszym, któremu pokażę... :mrgreen:
Wnętrze wygląda, że tak się wyrażę - apetycznie:) A co do zaciemnego koloru... to sie wypłowi dużą ilościa białej olejnej.
Z gąbki obicia robi się tak :arrow: urywasz kawałek gąbki, najlepiej z dużymi oczkami... moczysz w farbie... nie upaćkaj jej całej, musi być tylko zwilżona. i przykładasz do powierzchni 'obijanej'...
Krzysztofoslaw

Postprzez fryc7 » sobota, 13 września 2008, 15:52

Krzysztofoslaw napisał(a):Czy zastosujesz takie techniki jak preshading (czy jak to sie poprawnie pisze...:))? Na tym modelu daję świetny efekt...

Nie wiem czy zastosuję... Zastosuję coś, ale nie wiem czy to będzie pre czy post. Będzie shading na pewno... Mam nadzieję, że na podobnym poziomie co wózki czyli ładnie

Krzysztofoslaw napisał(a): Wnętrze wygląda, że tak się wyrażę - apetycznie:)

No starałem się zrobić podobnie apetycznie jak kuchnia w MCDonald's ... miałem kiedyś okazję poznać dokładnie...

Krzysztofoslaw napisał(a): Z gąbki obicia robi się tak

Dziękuję, ale jeszcze nie wiem jaką farbą mam robić obicia... W poniedziałek miałem wypadek samochodowy - pojazd miał całą gamę obić (a raczej wgnieceń) w tym taką ze zdartą farbą goły metal - czy chodzi wam o obicia do golasa czy takie lżejsze, a jak lżejsze to jak z farbą - pytam jako początkujący - jaki kolor dać - ton jaśniejszy?? czy metal...

za wszelką pomoc bardzo dziękuję
fryc7

Postprzez Krzysztofoslaw » niedziela, 14 września 2008, 01:49

ja robię jakimś metalizerem... mam nadzieję, że empiryczne poznawanie wgnieceń nie zaowocowało poważniejszymi uszkodzeniami Twojego ciała... :D
Krzysztofoslaw

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat