Jagdpanzer IV L/70, DML 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Jagdpanzer IV L/70, DML 1:35

Postprzez Kuba P. » wtorek, 7 kwietnia 2009, 10:23

Mały update, popracowałem nad spawami najgrubszych płyt w przedniej części kadłuba i nadbudówki wozu.
Miejsca, w których mają być spawy są w starych modelach Dragona często wykonane jako głębokie rowki z fakturą na dnie. Prawdziwe spawy są albo prawie na równi z powierzchnią płyt albo nad nią nawet wystają.
Zgodnie ze zdjęciem eksponatu z Kanady nieco przyciąłem fragmenty wypustów bocznych i dolnej płyty, żeby sprawić wrażenie iż płyta czołowa kadłuba jest nieco wyniesiona. Zeskrobałem więcej materiału pod spodem łączenia na samym przodzie kadłuba i wszystko wypełniłem fragmentami rozciągniętej ramki.
Na koniec typowo - nitro, odczekać, dziubanie.
Spawy są nieco za "ostre" jeszcze, rano jak wyschną potraktuję je jeszcze raz cieniutkim pędzlem z nitro, żeby złagodzić fakturę spawu i bardziej wtopić w powierzchnie.
Spawy pod spodem nosa są nieco bardziej wypukłe, spawy po bokach nadbudówki są prawie na równi z powierzchnią płyt.
Po wyschnięciu i pomalowaniu powinno być OK.

Na koniec zaszpachlowałem krawędź łączenia z boku nadbudówki, zatrę niepotrzebną tam fakturę cięcia palnikiem, dorobię ją w innych miejscach. Sztywnym pędzlem nałożyłem surfacera 500 na osłonę wizjera kierowcy, maskę działa i numery odlewu.
Nie wiem czemu ale wydaje mi się, że z tym krokiem nie przybliżyłem dnia ukończenia budowy i chyba jutro będę dalej dopracowywał to, co dziś zrobiłem. Jestem prawie zadowolony ale do 100% zadowolenia jeszcze muszę coś dopracować.

Zapraszam do oglądania, wszelkie uwagi, wskazówki i sugestie jak zwykle bardzo mile widziane.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kuba P.

Reklama

Postprzez Kuba P. » czwartek, 9 kwietnia 2009, 12:00

Zapraszam na kolejny odcinek :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Prace trwają...
Kuba P.

Postprzez Mariusz 72 » piątek, 17 kwietnia 2009, 11:09

Pięknie...
Mariusz 72

Postprzez Kuba P. » piątek, 17 kwietnia 2009, 11:25

dziękuję.

kolejny mały update:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Praktycznie skończone zatrzaski, klamry i mocowania narzędzi. Narzędzia wstawione tylko do przymiarki. Po zdemontowaniu i małych poprawkach będą malowane osobno.
Wszystkie klamerki są ruchome więc założenie całości na miejsce na koniec będzie dość łatwe. W weekend spróbuję skończyć budowę i wreszcie zacząć malowanie...
Kuba P.

Postprzez Kuba P. » sobota, 18 kwietnia 2009, 23:37

Założyłem gąsienice i pomału zabrałem się za dach przedziału bojowego. Daszek będzie bohaterem kolejnej relacji zaś dziś widok wozu na gąsienicach.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 21 kwietnia 2009, 08:35 przez Kuba P., łącznie edytowano 1 raz
Kuba P.

Postprzez Caramba » sobota, 18 kwietnia 2009, 23:53

Świetny model Kuba! Robi wrażenie. Czekam z niecierpliwością na malowanie.
M.
Caramba

Postprzez Kuba P. » niedziela, 19 kwietnia 2009, 11:30

Dziękuję bardzo. Malowanie nieco się odsuwa w czasie, bo i zakopałem się w poprawki dachu jak i poprawki własnych błędów i niestaranności montażu (czyszczę i doszlifowuję miejscami model).
Jestem tak ciekaw, jak wyjdzie wszystko po podkładzie, że nie mogę się doczekać nałożenia podkładu...

pozdrawiam,
K.
Kuba P.

Postprzez mysiek13 » niedziela, 19 kwietnia 2009, 11:54

Cześć Kuba

Pięknie Ci wychodzi ten JagdIV, obserwuję ten wątek z dużym zainteresowaniem i wykorzystuję do poprawek w moim z Dragona w 72 ;o)
Czekam aż wreszcie wykonasz coś w polskim malowaniu, bo zarówno świetne samoloty jak i pancerka to tylko Hansy i Heinze, niestety :lol:

Pozdrawiam Michał
mysiek13

Postprzez Kuba P. » czwartek, 30 kwietnia 2009, 11:00

Dziękuję Michał,

Dziś dwie fotografie dachu, idzie powoli z braku czasu.
Dorobione spawy i osłony peryskopów. Zdecydowałem się zamontować granatnik na dachu.

Obrazek
Obrazek

Wiosna to nie czas na modele... :)
Kuba P.

Postprzez Stratocaster » czwartek, 30 kwietnia 2009, 13:09

Kuba!
Śledzę Twoją pracę nad tym modelem (również na innym forum) i strona techniczna sprawia superwrażenie.

Pozostaje tylko życzyć Ci wytrwałości...
Stratocaster

Postprzez Kuba P. » czwartek, 30 kwietnia 2009, 13:17

Bardzo dziękuję.
Model w zasadzie jest już skończony patrząc na samą budowę. Zostało może ze 2-3 wieczory pracy na dodanie drobiazgów, które zbyt widoczne i tak nie będą - śruby, spawiki etc.
Detale na dach są gotowe, wystarczy je tylko wkleić.

Samo malowanie pewnie też długo potrwa bo ostatnio nie mam za wiele czasu żeby wyciągnąć cały sprzęt do malowania, rozstawić się i malować. Dlatego dłubię sobie tego L/70 do końca i równolegle podobnie działam z innym, zaczętym z rok temu Sd.Kfz. 250/1 Neu.

Teraz jest czas kiedy wolę sobie po pracy wyskoczyć w plener a nie siedzieć w domu - co odbija się na tempie prac :)
Kuba P.

Postprzez rampo klops » czwartek, 30 kwietnia 2009, 13:35

Dotychczasowe efekty zwalają mnie z nóg , aż się boje co będzie dalej .
rampo klops

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 20 maja 2009, 08:54

Cześć Kuba.

O ile dobrze pamiętam, miałeś zamiar budować tego 'brytyjczyka':

Obrazek

Coś się zmieniło, czy jednak pozostajesz przy tym wyborze?

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Kuba P. » środa, 20 maja 2009, 09:03

O, zdecydowanie się zmieniło.
Kilka miesięcy temu znalazłem zupełnie przypadkiem dwa zdjęcia L/70 zniszczonego bardzo blisko mojego rodzinnego Wodzisławia Śląskiego (dokładnie w Rogowie). W albumie ze starymi zdjęciami znalazłem trzecią fotografię.
Udało mi się ustalić mniej więcej skąd pochodził ten Lang, kiedy został porzucony i gdzie zrobiono fotografię. Znalazłem w Panzerwrecks fotkę "braciszka" interesującego mnie wozu tym razem zniszczonego w Chuchelni, miejscowości w Czechach, kilka km od Rogowa.
Mając wybrany konkretny egzemplarz konfigurację pojazdu dostosowałem do zaobserwowanej. Jedyna różnica to budowa modelu z pełnym wyposażeniem, podczas gdy na fotografii wyposażenie jest już nieco zdekompletowane.

Więcej tu:
http://fmr.net.pl/forum/viewtopic.php?t ... 73c2609265
Kuba P.

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 20 maja 2009, 09:53

Kuba Plewka napisał(a):O, zdecydowanie się zmieniło.
Kilka miesięcy temu znalazłem zupełnie przypadkiem dwa zdjęcia L/70 zniszczonego bardzo blisko mojego rodzinnego Wodzisławia Śląskiego (dokładnie w Rogowie). W albumie ze starymi zdjęciami znalazłem trzecią fotografię...

No to szczęściarz z Ciebie, będziesz miał 'coś' bardzo oryginalnego. Ja pewnie pozostanę przy tym brytyjskim 'War Office England'. Ale skoro robisz inny pojazd to moje pytanie o 'więcej' zdjęć tej sztuki (znalazłem na razie cztery) jest już mniej istotne.

Niezależnie od egzemplarza, chciałem Ci zwrócić uwagę na pewien drobiazg - powinieneś usunąć z jarzma działa te cztery poziome żeberka po każdej stronie 'kołnierza'. Bardzo rzadko można je spotkać - ja do tej pory znalazłem je jedynie na kubinkowym i na sofijskim Jagdpanzerze - a i te były ledwo widocznymi wypustkami na odlewie, a nie takimi 'wałami', jak w modelach Dragona. W zdecydowanej większości oryginalnych pojazdów w tym miejscu jest kompletna pustka.

Obrazek

A to, co dotychczas pokazałeś - świetne :).

Jarek
Jarek Gurgul

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat