Trał przeciwminowy "Skorpion" / ResiCast / 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Trał przeciwminowy "Skorpion" / ResiCast / 1:35

Postprzez ewpiga » poniedziałek, 8 lipca 2013, 21:42

Składam...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Reklama

Postprzez spiton » poniedziałek, 8 lipca 2013, 22:31

Z punktu widzenia polnego żyjątka, przejazd takiego trału, to armagedon !
spiton

Postprzez Sherman » poniedziałek, 8 lipca 2013, 22:33

Malarsko bardzo ciekawy... tylko w jego (jej) wypadku dla mnie mocno bez sensu. to poobijanie itd. Bo kiedy się ten trał tak był poniszczył? ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez spiton » wtorek, 9 lipca 2013, 00:40

To błoto kamienie i ziemia. Trał nawala o ziemie, wyrywa jej kawałki i one potem spadając wala w czołg. Gdyby to nie była praca Piotra, to bym piał z zachwytu. Ale Piotr przyzwyczaił mnie do takiego poziomu. Zatem...klasyczny ewpiga w jednym kawałku
spiton

Postprzez Sherman » wtorek, 9 lipca 2013, 00:59

Bardziej piasek i kamienie, ta wersja była testowana na pustyni. O ile mnie pamięć nie myli tylko testowana, więc... no po prostu nie miało to okazji się zużyć. Nawet na Crabach (podobny trał tylko na Shermanie) które były w służbie przez pewien czas nie widać takiego spustoszenia.

Piotrek robi kawał świetnego malarstwa, nie mniej te "jednokawałkowe" modele są zazwyczaj dość odległe od realizmu. I nie ma tu chyba co dorabiać ideologi dlaczemu one takie utytłane. Piotrek po prostu takie robi. Sprawia mu to frajdę (mam nadzieję) a to jest najważniejsze. Podziwiam to co wyczynia pędzlem i aerografem, za umiejętne korzystanie ze sztuczek dla plastyków, za świetne dobieranie barw, używanie koła barw (a bardzo niewielu modelarzy to potrafi) więc nie ruguję jego modelowania ;o) Ot piszę że mi się to nie klei. Ale to mnie, wiecznemu malkontentowi, taki Statler i Waldorf w jednym. :lol:
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez spiton » wtorek, 9 lipca 2013, 01:32

Jak na artystę jest i tak bardzo realistyczny. Zresztą jego realizm leży w bardzo dobrym operowaniu kolorem. Rzekłbym- bardzo prawdziwym. A jego jednoczęściowe Projekty woje od "kupek złomu " ,-)) I cały czas czekam na rozwaloną Cataline !!!
spiton

Postprzez ewpiga » czwartek, 11 lipca 2013, 20:22

Sherman napisał(a):... no po prostu nie miało to okazji się zużyć../...modele są zazwyczaj dość odległe od realizmu. I nie ma tu chyba co dorabiać ideologi dlaczemu one takie utytłane.

Całkowicie zgadzam się z tymi spostrzeżeniami. Już dawno modelarze porzucili malowanie modeli w sposób zbliżony do „realizmu ” na rzecz przedstawiania przesadnie zużytych, brudnych, pordzewiałych pojazdów i samolotów. Nie mających do tego potwierdzenia w wykorzystywanej przy budowie modelu fotografii obiektu rzeczywistego. Śmiało można powiedzieć o modnym zjawisku niechlujnego wręcz brudzenia modelu, którego zadanie nie polega na malarskim interpretowaniu realizmu, lecz na próbie oddziaływanie na oko widza poprzez stosowanie brudnych plam, linii itp., nie poddanych żadnym rygorom realizmu lecz opartym na swobodnej ekspresji. Model taki pozostaje abstrakcją pozbawioną wszelkich cech autentyczności, opartą na przypadkowości, ograniczoną w dziele kilkoma zaledwie środkami plastycznymi osiągającymi wyrazową nośność wyłącznie w perspektywie designu. A tłumaczenie się jak czyni to większość dzisiejszych modelarzy, że brudzenie to sposób na zwiększanie atrakcyjności modelu jest tak mętne jak woda w kałuży.
Nie jestem modelarzem niezależnym i podążam za modą, na dowód tego przedstawiam fotkę modelu armatki.

Obrazek

Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Sherman » czwartek, 11 lipca 2013, 22:03

ewpiga napisał(a):Całkowicie zgadzam się z tymi spostrzeżeniami.

Ciesze się zatem że się rozumiemy i nie będzie na forum kolejnej bezsensownej przepychanki słownej.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez ewpiga » poniedziałek, 22 lipca 2013, 11:56

Sucha pastel

Obrazek

Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez ewpiga » sobota, 27 lipca 2013, 13:43

Zrobiony.

Obrazek

Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez mnak24 » sobota, 27 lipca 2013, 13:59

Ładnie, ale co robi ten żołądź na końcu lufy?
Ostatnio edytowano sobota, 27 lipca 2013, 14:04 przez Mecenas, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Treść postu zawierała zbyt dużą liczbę błędów.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez ewpiga » sobota, 27 lipca 2013, 17:20

Szmata wetknięta w wylot lufy
ewpiga

rpm1+mod

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat