7 TP modernizacja "politycal fiction" Grafika

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: 7 TP modernizacja "politycal fiction"

Postprzez Jendrass » sobota, 7 lutego 2009, 17:37

Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):
spiton napisał(a):MG 34, i 42, były oparte na polskim patencie.

Mam trochę wredne pytanie z innej beczki - jeśli MG-34 i MG-42 były oparte na polskim patencie to konkretnie na jakim?

Taśmy z rozpadającymi się metalowymi ogniwkami to też polski patent.
http://www.whiteeagle.net.pl
Projekty "C2P "Goerz" "Przyczepy WP 1939"
Jendrass

Reklama

Postprzez spiton » sobota, 7 lutego 2009, 18:17

Nie odniosę się narazie do cynicznej zaczepki kolegi Jendrassa:-)) .Chciałbym zauważyć tylko, że w odróżnieniu od naszych głównych sąsiadów, nie wywołujemy globalnych kataklizmów :-)).Więc z taoistycznego punktu widzenia nie jest źle :-)). A tym czasem rozplanowałem pokrywy zapewniające dostęp do silnika.
Obrazek
spiton

Postprzez Marwaw » sobota, 7 lutego 2009, 18:52

Seba, bardzo lobię oglądać Twoje komputerowe cuda, ale rzeczywiście jak piszą przedmówcy niewiele to ma wspólnego z 7Tp. Jak mi o tym powiedziałeś to myślałem, że kształtem będzie bardziej nawiązywał do tego przecież pięknego czołgu. Niemniej jednak doceniam wkład pracy i inwencję.
Obrazek
"Kiedy wylądujecie w Normandii będziecie mieli tylko jednego przyjaciela: Boga"
- Gen. James M. "Jumpin' Jim" Gavin
Marwaw

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » sobota, 7 lutego 2009, 19:45

spiton napisał(a):
Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):
spiton napisał(a):MG 34, i 42, były oparte na polskim patencie.

Mam trochę wredne pytanie z innej beczki - jeśli MG-34 i MG-42 były oparte na polskim patencie to konkretnie na jakim?

Ha, mam oczywiście odpowiedź na to niby wredne pytanko :-)). Otóż zamek z mechanizmem ryglowania oparty jest na polskim patencie Edwarda Steckego. (...) Niemcy zdobyli ten patent siłą :-) Po zdobyciu Polski w 39.

Przede wszystkim - polski konstruktor z Biura Studiów Fabryki Karabinów nazywał się Szteke, a nie Stecki. A teraz ad rem:
- po pierwsze: model zamka protoplasty MG-42 przedstawiono 26.10.1937 roku w Doebeln
- po drugie: patent Sztekego dotyczył użycia do ryglowania nie rolek, a dwuramiennej dźwigni. Odnosił się też do broni z lufą nieruchomą i półswobodnym zamkiem (co pasowałoby do planowanego MG-45), podczas gdy MG-42 miał lufę ruchomą i zamek ryglowany.
spiton napisał(a):Błąd popełniłem tylko taki, że dotyczy to MG 42. Jak wiadomo uproszczonej wersji MG34.

Kolejny błąd - MG-42 nie jest uproszczoną wersją MG-34 :evil:
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez spiton » sobota, 7 lutego 2009, 21:01

Poszukiwań ciąg dalszy:
Obrazek
To odbiję piłeczkę: To niby czym był MG 42 jak nie tańsza wersją MG 34 ???
Co do reszty, ..no cóż widocznie źródło z którego korzystałem nie było zbyt precyzyjne :-))
Pozdrawiam
spiton

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » sobota, 7 lutego 2009, 22:20

spiton napisał(a):To odbiję piłeczkę: To niby czym był MG 42 jak nie tańsza wersją MG 34 ???

Proszę Cię...
Oba te karabiny różnił zespół konstrukcyjny, fabryka z której się wywodziły, technologia produkcji i wiele innych. Co najwyżej można powiedzieć, że MG-42 był tańszą i bardziej dostosowaną do wojennych warunków alternatywą dla MG-34, lecz na pewno nie był jego wersją.

Ja również pozdrawiam serdecznie

P.S. Gdyby zależało Ci na informacjach oraz zdjęciach dotyczących broni strzeleckiej (także i polskiej), to służę uprzejmie
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez spiton » sobota, 7 lutego 2009, 22:57

Robót ciąg dalszy :-))
Obrazek
Co do broni strzeleckiej, to właśnie się zastanawiam w jaka broń maszynowa wyposażyć "mój" czołg.
Jeden km byłby zsynchronizowany z działem, a drugi byłby instalowany na wieży. Ten na wieży powinien moim zdaniem, podobnie jak ten w środku być zasilany z taśmy. Będę wdzięczny za sugestie.
Pozdrawiam
spiton

Postprzez spiton » niedziela, 8 lutego 2009, 00:18

Przyszedł czas na zabawę z wieżą. Tym razem dobudowałem "nawis" na radiostację, i wymościłem gniazdko, dla dwóch chłopców cekaemowców. Nie wiem czy to dobry pomysł wozić ze sobą wsparcie ogniowe, ale jak już, to należy zapewnić im minimum socjalne.
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
spiton

Postprzez spiton » niedziela, 8 lutego 2009, 00:47

Pierwsza przymiarka, do stanowiska jakiegoś km'u.
Obrazek
Nic na to nie poradzę, że wydaje się nie ma w tym "polskiego ducha" :-)). Wierzcie mi jest !!!!! :-))
spiton

Postprzez Akahoshi » niedziela, 8 lutego 2009, 02:17

Hmmm... Wieża przypomina "otyłą" wersję wieży Abrams'a...
Akahoshi

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » niedziela, 8 lutego 2009, 08:46

spiton napisał(a):Co do broni strzeleckiej, to właśnie się zastanawiam w jaka broń maszynowa wyposażyć "mój" czołg.

Dla mnie logiczne opcje są dwie:
- czemu nie założyć, że Polacy poszli drogą amerykańską i z broni chłodzonej wodą nie zrobili broni chłodzonej powietrzem?
- no i będąca ponoć w fazie projektów lądowa, zasilana taśmą, wersja "Szczeniaka" wz.37
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez Jendrass » niedziela, 8 lutego 2009, 09:05

Ciężar wieży jest rozłożony nierównomiernie, po lewej stronie masz radiostację, wieżyczkę dowódcy. Uzbrojenie jest na środku. Co po prawej ?
Poza tym zrobienie takiego "łamanego" stelaża w kątowników i obłożenie go płytami... wieża byłaby bardzo ciężka. Amunicja jest w wieży ?
http://www.whiteeagle.net.pl
Projekty "C2P "Goerz" "Przyczepy WP 1939"
Jendrass

Postprzez spiton » niedziela, 8 lutego 2009, 09:40

Dzięki za merytoryczne uwagi.

1. Działo nie jest na środku tylko niesymetrycznie po prawej(żeby zrobić więcej miejsca dla dowódcy.). Ale konstrukcje wieży i jej kształt przemyślę.
2. Pomysł ze "szczeniakiem" jest super. Kupione :-))
3. Porównanie z Abramsem to pochlebstwo :-)).

4. Przeglądałem sobie przed snem książki o czołgach pod kątem silników i masy. I muszę sprawdzić wymiary silnika z 10 TP. Trochę mocy by się przydało. Z tego co czytałem miał całkiem niezłe proporcje mocy do paliwożerności.

Pozdrawiam
spiton

Postprzez spiton » niedziela, 8 lutego 2009, 09:57

A mógłby mnie ktoś poratować jakimś rysunkiem, i danymi, pozwalającymi go wyskalować karabinu "szczeniak". Nie chce mi się go robić na podstawie tego co mam w Łosiach w 1-72 :-)). A w necie coś pustawo.
Jeszcze raz pozdrawiam
spiton

Postprzez spiton » niedziela, 8 lutego 2009, 14:27

Czas przemyśleć wieże. Jendrass słusznie zauważył, że jest niebezpiecznie niesymetryczna. Postanowiłem przesunąć działo, i przedłużyć jarzma w prawą stronę, tak, by komfortowo wbudować przyrządy celownicze, a dalej jeszcze km. W ten sposób obarczę celowniczego strzelaniem z km'u.
Obrazek
Na dzień dzisiejszy załoga mojego czołgu to: Dowódca: dowodzi,obsługuje radio, opowiada dowcipy, podtrzymuje na duchu . Pierwszy dostaje jeść.
Celowniczy: celuje i strzela, czasami zażartuje. Nie musi śmiać się z kiepskich dowcipów dowódcy. Dostaje jeść po dowódcy
Mechanik: kieruje, zna się na tym i tamtym. Też nie musi śmiać się z dowcipów dowódcy.Dostaje jeść zaraz po celowniczym
Ładowniczy: Musi odpowiedni pocisk włożyć w dziurę.Sprawnie dać znać celowniczemu, że włożył, i uważać, żeby nie zarobić odskakującym zamkiem.
Je na końcu. Biega na posyłki załodze, stara się.dba o to, by być lubianym.Oczywiście śmieje się ze wszystkich dowcipów.
Obrazek
Ze względu na uwagi krytyczne na temat masy czołgu, postanowiłem, że będzie spawany. Zwłaszcza, że chce zrobić model plastikowy, a nitowanie to chyba koszmarna robota, i nie mam pomysłu, jak takie nitowanie można by łatwo zrobić.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano niedziela, 8 lutego 2009, 14:34 przez spiton, łącznie edytowano 1 raz
spiton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat