Sd.Kfz.232 Tamiya 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Sd.Kfz.232 Tamiya 1/35

Postprzez subgrafik » piątek, 2 października 2009, 07:13

ewpiga napisał(a):Szczerze powiedziawszy, malowanie takie średnio mnie przekonuje.

I mnie też.

hmm... ale jak do czegos przekonani nie jestescie to nie robcie na sile chlopaki,
nigdy nic z tego dobrego nie wyjdzie. :)

Co do efektow, musza byc (jak zreszta wszystko w modlearskim malowaniu) z deka
przejaskrawione, aby na nastepnych etapach nie zaginac - a faktycznie miec efekt.
Nie wiem czy sprawdzaliscie linka do Ricka, ale po skonczeniu to jeden z lepiej (moim zdaniem)
pomalowanych Marderow jakie widzialem. I na pewno nie wyglada sztucznie.

P.
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez ewpiga » piątek, 2 października 2009, 08:38

fragles napisał(a):...A ten przykład wyżej to jest właśnie jakiś "odnaturzony", domyślam się, z powodu braku wyobraźni jak mogą się rozkładać w przestrzeni ciemniejsze i jaśniejsze powierzchnie.
Piotrze, jedno pytanie: Czy wieża w tym modelu się obraca?

Facetowi z pewnością nie brakuje wyobraźni , ja bym nawet powiedział, że przed malowaniem musiał przemyśleć jak cieniować powierzchnie modelu, nazwijmy to umownie –nielogicznie, bo tak ono właśnie wygląda.
Antenę przykleja się do dwóch podpór, na wieży zaś w uchwycie jest luźne gniazdo, wieżą można obracać.

Źle to Pawle określiłem, miałem na myśli ten pierwszy wycieniowany podkład. Reszta malunków, które wykonał to już powszechny standard, w finalnej prezentacji model wygląda kapitalnie.

Jak na rynku pojawia się nowy trunek, też do lady podchodzę spróbować czy aby lepszy jest od tego co akurat piję.
Spróbuję takiego podkładu-malowania wstepnego, wrażeniami na pewno się podzielę.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez fragles » piątek, 2 października 2009, 08:52

ewpiga napisał(a): Antenę przykleja się do dwóch podpór, na wieży zaś w uchwycie jest luźne gniazdo, wieżą można obracać.

Nie chodziło mi o antenę (to wiem), ale o osłonę z kątownika na dachu pojazdu, przed wieżą. Na zdjęciach sprawia wrażenie jakby uniemożliwiała obrót wieży.
[Starzeję się, już źle widzę, więc jeśli czasem dopytuję w takich sprawach, to nie złośliwie. Z góry przepraszam.]

A co do tego malowania, to z przykrością muszę teraz wycofać się z dyskusji, z powodu braku czasu.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez ewpiga » sobota, 3 października 2009, 12:18

Obrazek
Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 3 października 2009, 12:25

sugerował bym więcej odwagi, na tym etapie
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 3 października 2009, 12:40

Chyba, że jasne filtry przyjdą, bo po mojemu jest zbyt brązowo. Miałem to samo z JP IV. Kontrasty ładnie się przegryzły jednocześnie rozjaśniłem trochę barwy.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez spiton » sobota, 3 października 2009, 16:41

Ja jestem spokojny o efekt.
No jedynie ciekawość mnie zżera ,-))
spiton

Postprzez rollingstones » sobota, 3 października 2009, 18:27

bardzo fajny - nabrałem cisnienia na ten pojazd. Jednak bez blaszek Edka - to jednak porażka - są strasznie płaskie . Moim zdaniem błędnie zrobiłeś usuwając co fabryka dała bo się niepotrzebnie narobiłeś je montując, a wyglądają bubowato.
PS. I na Boga Piotr proszę Cię zmień ustawienia w Photobuckecie i ładuj zdjęcia nie w formule 15 cali a 17.
Mam coraz większy niedosyt bo naprawdę mało widać. Tym bardziej jest to ważne że warsztat jest godny pokazania. Tego ustawienia 15 cali to powini zabronić admini :lol:
płotka
rollingstones

Postprzez ewpiga » sobota, 3 października 2009, 23:02

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):sugerował bym więcej odwagi, na tym etapie

Podczas pryskania, oraz zabawy w maskowanie, gdzieś po godzinie przestało mi się te malowanie podobać. Uleciała całą koncepcje przez co stałem się mało odważny.

Pomalowałem – sądzić więc mogę, że tak wykonany podkład to nic odkrywczego. Równie dobrze mógłbym w połowie model wymalować na jasno w drugiej na ciemno. Na ciemnych powierzchniach pędzelkiem wyretuszować detale na jasno, na jasnych zaś na ciemno. To zajęło by mniej czasu niż rozkładanie tak nieregularnego, moim zdaniem mało sensownego światła na modelu..,sadzę godzinę.
Zabawa w kartoniki, paski papieru, maskowanie taśmą-wyszło jak wyszło, sztuka dla sztuki.(w trzy godziny był gotowcem)
Na takim podkładzie postawi się w kolejności: waszowanie, filtrowanie, pigment jakiś, suche pastele, standard jakich wiele. Nie wiem kto pierwszy wpadł na pomysł by tak zaczynać malowanie ? z pewnością jednak w poszukiwaniu nowszych nurtów w tej sztuce..ja popróbowałem, i nie czuje bluesa bym spróbował ponownie.

Sebek, znając Twoje umiłowanie do „surowych klimatów” to, w nalanych błotem i gliną kołach wyglądał by kapitalnie. Bez blach jednak..no może poza grillem. Trzeba przyznać Kamilowi rację - fajnie wyglądają, ale wyłącznie do momentu malowania.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez rollingstones » niedziela, 4 października 2009, 15:46

Piotr patrzysz przez swoje okulary - pamiętaj że twoje malowanie dawno już łamało schematy jakimi posluguje się większość.
Color Modulation zostało "sprzedane"komercyjnie ale to genialna technika, bardzo prosta i intuicyjna.
Zresztą nie dziwię się że Wilder sprzedał to tak a nie inaczej - żyje z tego i trudno oczekiwać żeby zrobił to inaczej. Sam sprzedajesz swoje modele a sprzedajesz je w dobrej cenie dlatego że się komuś bardzo podobają - to klasyczna ekonomia poparta zmysłem intuicją biznesmena. Sama modulacja szczególnie na pojazdach jednobarwnych w sposób naturalny je ożywia, eksponuje detal i jeśli się nie przesadzi daje wrażenie olbrzymiej prawdziwości i przestrzeni. Modulacja w sposób genialny sprzyja leniom którym nie chce ładować się tony blach w model - nawet fabryczny detal świtłem wyciąga się wspaniale przez co wygląda on dużo bardziej misternie, Sam mam tego przykład po mojej Panterze z Drogi do Tilly. Większość obserwatorów na żywo oglądających model uważała, że zapinki to fototrawienia a tak naprawdę sama klamerka była tylko z blaszki. W Panzer IV jest tak samo. Rozumiem CIę w pełni jednak że to nie twój blues jak piszesz. Ty grasz swojego bluesa i dobrze Ci on wychodzi.
pozdrawiam serdecznie Sebek
płotka
rollingstones

Postprzez pawel » niedziela, 4 października 2009, 18:01

rollingstones napisał(a):Color Modulation zostało "sprzedane"komercyjnie ale to genialna technika,
Eeeeetam... Owszem pięknie się prezentuje i potwierdza mistrzostwo malującego. Na tym koniec, realizmu w tym za grosz. Jak zobaczyłem na video Wildera, malującego właz JagdTigera na kanarkowy kolor, to nie wiedziałem. On tak na poważnie, czy dla jaj...
Pawel
pawel

Postprzez rollingstones » niedziela, 4 października 2009, 18:13

Prawdę mówiąc kolor włazu nie wiele ma wspólnego z modulacją.
płotka
rollingstones

Postprzez marder4 » niedziela, 4 października 2009, 21:05

pawel napisał(a):
rollingstones napisał(a):
Eeeeetam... Owszem pięknie się prezentuje i potwierdza mistrzostwo malującego. Na tym koniec, realizmu w tym za grosz. Jak zobaczyłem na video Wildera, malującego właz JagdTigera na kanarkowy kolor, to nie wiedziałem. On tak na poważnie, czy dla jaj...
Pawel

To DVD otwiera nowe możliwości i chwała mu za to.
marder4

Postprzez rollingstones » niedziela, 4 października 2009, 21:06

ja tego nie napisałem to Paweł ;o)
płotka
rollingstones

Postprzez marder4 » wtorek, 6 października 2009, 15:31

Tak ,wiem , przepraszam.
marder4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat