Witam
Już dawno nie robiłem nic przy mojej panther f. Wczoraj postanowiłem się za nią nieco zabrać. Dorobiłem osłony silnikowych wlotów powietrza oraz wziąłem się za tubę na wycior. Szukając zdjęć natrafiłem na informację, iż czołgi ostatniej serii produkcyjnej zakładów DB i MAN nie miały montowanego tego elementu.
Czołgi te nie miały też dospawanych listw na ten element po lewej stronie kadłuba. Nie widać także tuby zamontowanej na płycie silnikowej. Zacząłem się zastanawiać czy to aż takie "uproszczenie", czy może sam wycior przeniesiono do wnętrza kadłuba. Byłoby to całkiem logiczne rozwiązanie.
Tutaj foty ukazujące panthery:
z Daimler Benz

oraz z MAN

Z racji tego,iż moja F będzie produkcji DB

, zastanawiam się nad zaniechaniem montażu tego elementu. Ciekawe są również krzyże malowane pośrodku kadłuba na panciach z DB. Miałem również własna koncepcję umieszczenia samego wyciora na tylnej płycie kadłuba w dorobionych zaczepach własnego pomysłu.
Zaciekawił mnie również fakt kadłubów z zakładów DB widocznych na zdjęciach zamieszczonych w tym wątku. Ciekawy jest to, że pomalowano je na piaskowy kolor jednak bez uprzedniego umieszczenia na nich paneli oprzyrządowania. Zamontowano jednak zaczepy pod schurzeny. Wie ktoś może(posiada fotki) czy najpierw dospawywane były listwy boczne a potem czołg był malowany? Wydaje się to logiczne. Czy też te kadłuby miały w ogóle nie mieć oprzyrządowania na kadłubie lub przeniesione na płyty tylną i nadsilnikową?
Jeśli ma ktoś jakieś informacje na powyższy temat to bardzo proszę o podzielenie się nimi

. Szczególnie interesuje mnie ta kwestia braku pojemnika na wycior w czołgach DB i MAN.
Pozdrawiam
Paweł