Panther F DRAGON - Das Reich

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Panther F DRAGON - Das Reich

Postprzez Rayl » wtorek, 18 stycznia 2011, 21:11

Witam.
Mam pytanie do szanownych kolegów modelarzy. Czym przycinacie elementy wykonywane własnoręcznie z blaszki mosiężnej, miedzianej bądź też aluminiowej? Nie mam zbyt dużego doświadczenia w tej kwestii, a dokładniej w wycinaniu długich cienkich elementów. Dotychczasowe próby wykonania takowych elementów rozwijają u mnie dziedzinę słownictwa, z której to fraz nie wypada przytaczać na forum :mrgreen: .
Bardzo proszę o rady.
Pozdrawiam
Rayl

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Kuba P. » wtorek, 18 stycznia 2011, 21:11

Tarczką tnącą na dremelu.
A dłuższa krawędź tnę ostrzem noża na zaginarce do blaszek.
Kuba P.

Postprzez Mariusz 72 » środa, 19 stycznia 2011, 15:43

Gdybyś użył ordynarnej blaszki z puszki po "napoju gazowanym" to sposób jest prosty.
Wystarczy lekko naciąć nożykiem, a potem zgiąć i wyprostować. Samo pęknie.
War-sztat klik: Obrazek Obrazek Obrazek
Portfolio: klik
Mariusz 72

Postprzez siara1939 » środa, 19 stycznia 2011, 16:06

Cienkie blaszki nozyczkami.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Rayl » czwartek, 20 stycznia 2011, 02:00

Dzięki wielkie za rady. Idzie mi coraz lepiej. Chciałem podziękować Andrzejowi(redtank) za niezwykłą pracę jaką wykonał. Sami zobaczcie jakie cudo stworzył:
Obrazek
To jest prawidłowe koło późnego typu. Jednym słowem mistrzostwo świata.Obrazek
Postaram się samodzielnie wykonać takie cudo. Nie wiem czy efekt mojej pracy umieszczę na panther f, ale na jagdpantherze będzie już na pewno. Bardzo byłbym wdzięczny za rady co do wykonania tego koła.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
P.S.
Andrzeju masz u mnie Obrazek :mrgreen:
Rayl

Postprzez Rayl » piątek, 21 stycznia 2011, 18:58

Mam pytanie. Czy jest może ktoś z szanownego grona posiadaczem zdjęć ukazujących sposób przymocowania pojemnika na wycior w pantherach lub jagdpantherach z tyłu płyty silnikowej. Nie posiadam aktualnie żadnej dość dokładnej fotki. Jedynie co mam to zamazane zdjęcia z czołgami w znacznej odległości.
Rayl

Postprzez klajus » piątek, 21 stycznia 2011, 19:23

Pogrzeb w tym wątku:
http://www.fmr.net.pl/forum/viewtopic.p ... sc&start=0
Kiedyś dzięki JSJ rozjaśniło się parę spraw. Może coś jeszcze znajdziesz.
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez Rayl » piątek, 11 lutego 2011, 00:39

Witam.
Z pantherą kryzys :(. jakoś nie mogę się wziąć w garść i ją pomalować. Udało mi się zrobić zaczepy na gąsienice samemu samemu :D. I aby zaoszczędzić sobie pracy w przyszłości zrobiłem z nich formy.
Panthera zagruntowana i z kilkoma ciekawymi pomysłami :mrgreen: czeka na kamo. I tu znowu problem. Nie mogę się zdecydować. I tu proszę po raz kolejny o pomoc w podjęciu decyzji ;o) .
Pracuję nad tymi kołami z 18 zębami. byłem już bliski osiągnięcia sukcesu i wyszła klapa. Ehhh. :roll: Największy mam problem z wycięciem zębów. Może czyjeś cenne uwagi jak zrobić te zębiska zaoszczędzą mój czas, materiały i co najważniejsze nerwy :P .
Teraz na pierwszy plan wyszedł tiger z KG Fehrmann, a biedna pancia czeka.
Mam jeszcze ciekawą fotkę z pantherą a, która posiada całkowicie inne zaczepy na gąsienice. Coś jak te montowane na wieżach niektórych egzemplarzy. Jutro postaram się ją wrzucić.
Pozdrawiam i obiecuję, że od soboty ruszę ostro z pancią.
Rayl

Postprzez mnowogro » piątek, 11 lutego 2011, 13:46

Rayl napisał(a): Panthera zagruntowana i z kilkoma ciekawymi pomysłami :mrgreen: czeka na kamo. I tu znowu problem. Nie mogę się zdecydować. I tu proszę po raz kolejny o pomoc w podjęciu decyzji ;o) .

Wykonaj sobie kilka odbitek planów Pz V, i pobaw się na nich kamuflażem. W kompie czy też farbkami plakatowymi. Będziesz wiedział co i jak. W zaawansowanej wersji mógłbyś poświęcić na to jakiś szrotowy model - w 72 tanie do tego celu są fast assembly kity, w 35 (jeśli nie masz własnych zapasów starych modeli) wyczai sobie jakąś używkę na allegro ;)

Powodzenia!
mnowogro

Postprzez Rayl » poniedziałek, 4 lipca 2011, 11:26

Witam
Już dawno nie robiłem nic przy mojej panther f. Wczoraj postanowiłem się za nią nieco zabrać. Dorobiłem osłony silnikowych wlotów powietrza oraz wziąłem się za tubę na wycior. Szukając zdjęć natrafiłem na informację, iż czołgi ostatniej serii produkcyjnej zakładów DB i MAN nie miały montowanego tego elementu.
Czołgi te nie miały też dospawanych listw na ten element po lewej stronie kadłuba. Nie widać także tuby zamontowanej na płycie silnikowej. Zacząłem się zastanawiać czy to aż takie "uproszczenie", czy może sam wycior przeniesiono do wnętrza kadłuba. Byłoby to całkiem logiczne rozwiązanie.
Tutaj foty ukazujące panthery:
z Daimler Benz
Obrazek
oraz z MAN
Obrazek
Z racji tego,iż moja F będzie produkcji DB :P, zastanawiam się nad zaniechaniem montażu tego elementu. Ciekawe są również krzyże malowane pośrodku kadłuba na panciach z DB. Miałem również własna koncepcję umieszczenia samego wyciora na tylnej płycie kadłuba w dorobionych zaczepach własnego pomysłu.
Zaciekawił mnie również fakt kadłubów z zakładów DB widocznych na zdjęciach zamieszczonych w tym wątku. Ciekawy jest to, że pomalowano je na piaskowy kolor jednak bez uprzedniego umieszczenia na nich paneli oprzyrządowania. Zamontowano jednak zaczepy pod schurzeny. Wie ktoś może(posiada fotki) czy najpierw dospawywane były listwy boczne a potem czołg był malowany? Wydaje się to logiczne. Czy też te kadłuby miały w ogóle nie mieć oprzyrządowania na kadłubie lub przeniesione na płyty tylną i nadsilnikową?
Jeśli ma ktoś jakieś informacje na powyższy temat to bardzo proszę o podzielenie się nimi :mrgreen:. Szczególnie interesuje mnie ta kwestia braku pojemnika na wycior w czołgach DB i MAN.
Pozdrawiam
Paweł
Rayl

Postprzez Piotr Koperski » wtorek, 5 lipca 2011, 01:24

Nareszcie! Wielki come back do pięknego tematu!!! :D

Rayl napisał(a):...Szukając zdjęć natrafiłem na informację, iż czołgi ostatniej serii produkcyjnej zakładów DB i MAN nie miały montowanego tego elementu. Czołgi te nie miały też dospawanych listw na ten element po lewej stronie kadłuba. Nie widać także tuby zamontowanej na płycie silnikowej. Zacząłem się zastanawiać czy to aż takie "uproszczenie", czy może sam wycior przeniesiono do wnętrza kadłuba. Byłoby to całkiem logiczne rozwiązanie...

Ciekawe ;o) a może jeśli to była ostatnia seria to po prostu zrezygnowano z tego elementu ze względów deficytowych? Nie masz pewności, że wszystkie panthery były pozbawione tuby (czy może masz?). Raptem 2 zdjęcia ukazują brak tego elementu. Ciężko to wyjaśnić.. chociaż ja bym obstawiał przeniesienie tuby na tylną płytę.. Twoja wyobraźnia ma pole do popisu w tym temacie :D Listwy były montowane przed ostatecznym malowaniem - montowane na pancerz pomalowany minią. To pamiętam z odcinka "czołgi reaktywacja" gdzie składali właśnie panthere (bodajże A? wydobytą z rzeki w Polsce).
tu jest link do tego odcinka : http://www.youtube.com/watch?v=RYq0jaaEu48&translated=1
Piotr Koperski

Postprzez Rayl » wtorek, 5 lipca 2011, 09:38

Jeśli chodzi o informacje to tutaj masz wzmianki :
http://www.panther-elmito.de/panther%20g/modificaciones%20de%20serie/tubo%20lateral.html
http://www.network54.com/Forum/47207/thread/1304455993/Daimler+Benz+Late-Finial+Panther+G+Details-
Pierwszy wątek jest szczególnie dobry tylko niestety po hiszpańsku ;o). Autor twierdzi w nim, że czołgi trafiały prosto z zakładów produkcyjnych do jednostek frontowych i dlatego nie miały oprzyrządowania mówiąc pokrótce. Zdjęć jest nieco więcej, zwłaszcza pojazdów z zakładów MAN
Obrazek
Ostatnie DB maiły mieć malowane krzyże pośrodku boków kadłuba.
Wycior był niezwykle ważny do prawidłowego funkcjonowania działa. Może Niemcy zdawali sobie sprawę, że czołgi za długo na froncie nie zabawią :mrgreen:
Co do kadłubów F z DB to uważam, e postanowiono je maksymalnie uprościć i przyspieszyć produkcję maszyn na ile to tylko możliwe. Pojazdy te byłyby zapewne maszynami z nazwijmy to "kadłubami F" i wieżami G. Coś jak moja ausf g.
Co do modelu fotki zamieszczę jutro. Pojemnik polutowałem pod tylną płytę tylko waham się czy go umieścić. Osłony już na miejscach.
Pozdrawiam
Paweł
Rayl

Postprzez Kuba P. » piątek, 8 lipca 2011, 06:55

Rayl napisał(a):wziąłem się za tubę na wycior. Szukając zdjęć natrafiłem na informację, iż czołgi ostatniej serii produkcyjnej zakładów DB i MAN nie miały montowanego tego elementu.

Panther Ausf. G (prod. MAN, końcowy okres, tylne koła jezdne stalowe) porzucona przy drodze 56 między Ostravą a Opavą (Śląsk Morawski) jak najbardziej ma tubę na swoim zwykłym miejscu.
Fotografia jest opublikowana w Panzerwrecks 1.
Kuba P.

Postprzez Rayl » piątek, 8 lipca 2011, 07:42

Wiem o którym zdjęciu mówisz. Powiem więcej, zdjęć z czołgami MAN posiadającymi ten element na lewej burcie jest kilka, tak samo jak zdjęć z pojazdami pozbawionymi go, a nawet listew do jego zamocowania. Pytanie które czołgi wyprodukowano później?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Rayl

Postprzez Patterson » piątek, 8 lipca 2011, 13:31

Z tego co ja się orientuję, to brak tuby na niektórych wozach nie jest jakimś magicznym rozwiązaniem problemu z tubą, tylko zwykłym brakiem magazynowym. Różnic w tej krótkiej serii pojazdów jest całkiem sporo, np. niektóre mają już nowy uproszczony uchwyt pod mg34 w kopułce dowódcy, a niektóre jeszcze mają obrotnicę, po prostu montowano co było na stanie.
Patterson

rpm2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat