Te parchy na osłonie jarzma to klej czy coś innego? Ładny efekt
Moderator: xenomorph

Sherman napisał(a):Te parchy na osłonie jarzma to klej czy coś innego?

Sherman napisał(a):Wnioskuję że impasto powoduje że powłoka malarska jest hm, bardziej krucha?
donalyah00 napisał(a):Czy dałoby się ostatnie 3 zdjęcia zamieścić jeszcze raz...
greatgonzo napisał(a):Piotr, zdefiniuj 'suchy pędzel' proszę.

greatgonzo napisał(a):Wyjaśnia. Można było ;).
Nigdy nie wiem na pewno co autor ma na myśli gdy pisze 'suchy pędzel'. Wiem, że tak się przyjęło, ale nie mogę się jakoś przyzwyczaić.
ewpiga napisał(a):Ja ciągle poszukuję odpowiedniego dla siebie stylu malowania modeli (...) A, to przecież każde inne malowanie modelu daje inny efekt, i jakby się nad tym zastanowić, to nie jest to porywanie się z motyką na księżyc. Większość jednak tego nie robi, tylko ze względu na późniejszą krytykę, która prawdopodobnie mogłaby odkryć ich słabości. W eksperymentowaniu najważniejsze jest to, by wyrażać siebie - Odbiorca jest niepotrzebnym dodatkiem, tym bardziej że może mu się coś nie podobać.

Kuba P. napisał(a):... to pierwszy z Twoich wraków, któremu poświęcasz tyle uwagi.
Panzer napisał(a):Ale mnie właśnie chodzi o efekt, a nie o środki jakimi go uzyskasz. To mnie nie interesuje.

ewpiga napisał(a):Ja mam kilka rozgrzebanych modeli. Tego pokazuję to się wydaje się, że temu poświęcam uwagę.
(...)pojawiają się małe pęknięcia farby, rdzawe zacieki, brązowa rdza, większe wżery na końcu zaś kupa parchów. By naśladować te procesy w malarstwie.. to się tego zwyczajnie nie da powtórzyć…wiadomo najprościej było by wymalować wszystko na rudo-pomarańczowy kolor, kilka zacieków, i wash załatwia sprawę, może być. Jeśli chcesz mieć na metalu lekki nalot chropowatości rdzy, to wpierw trzeba jakimś sposobem przygotować tą powierzchnię modelu do przedstawienia tej imitacji - to są środki do uzyskania efektu.

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Baidu [Spider] i 14 gości