M1A1HC Abrams - Operation Iraqi Freedom 2003, Dragon 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

M1A1HC Abrams - Operation Iraqi Freedom 2003, Dragon 1:35

Postprzez rafal_dr » sobota, 8 stycznia 2011, 13:39

Witam Panowie

Niesamowite, ale robię czołg współczesny. Trafiłem okazję. Zakupiłem Abramsa.
Myślałem nad malowaniem, ponieważ chciałem zrobić pudełkowe, na którym jest czołg w wersji AIM (Abrams Integrated Management) - ma dodatkowe wyposażenie na koszu z tyłu wieży no i elektronika, czego nie widać na modelu. Czołgu w wersji AIM, to czołgi w których wymieniano wszelkie zużyte części na nowe, biorąc pod uwagę poprzednie wersje czołgu, czyli na M1A1HA, M1A1HA+, M1A1HC lub M1A1D.
Malowanie z pudełka przedstawia czołg z 1 Dywizji Piechoty z Iraku z 2004 w kamuflarzu NATO. Jeszcze nie przemalowany :) Ja wybrałem malowanie pustynne, a były do wyboru dwa:
Czołg M1A1HC (Heavy Common), czyli czołg w którym zastosowano II generację nowego opancerzenia po raz kolejny znacznie podnosząc oferowaną ochronę balistyczną, wóz przystosowano też do głębokiego brodzenia poprzez montaż zestawu DWFK (Deep Water Fording Kit) co było wymogiem piechoty morskiej, zmiany dotknęły także magazyny amunicyjne, zainstalowano także elektroniczny system kontroli pracy silnika. Drugi pustynny, to:
Czołg M1A1D (Digital), czyli Abrams, który mogł współdziałać z M1A2. Podjęto więc decyzję o zamontowaniu w nich systemu IVIS, tak zmodernizowane pojazdy oznaczono własnie jako M1A1D (Digital), jednakże zmodernizowano ilość wozów jedynie dla dwóch batalionów.

Wybrałem wersję M1A1HC, pojazd 3 Dywizji Piechoty z Batalionu 1-64AR "Desert Rogues" z Operacji Iraqi Freedom 2003

IN-BOX tutaj na Armoramie: http://armorama.kitmaker.net/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=1911

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano środa, 12 stycznia 2011, 13:44 przez rafal_dr, łącznie edytowano 1 raz
rafal_dr

Reklama

modele polskich samolotów

Re: M1A1HC Abrams - Iraqi Freedom 2003, Dragon 1:35

Postprzez Ricco » sobota, 8 stycznia 2011, 13:58

Witam

Wybór doskonały,mam ten model i powiem że jest rewelacyjny. Kupiłem go zaraz jak tylko pojawił się na rynku, wtedy kosztował o 1/3 mniej niż obecnie, szczerze to nie widziałem żadnego innego modelu Abramsa tak "dopasionego" przez producenta.

W dobie kosmicznych Strykerów temat jak najbardziej na czasie, będzie jakaś dioramka ?

P.S.
Polecam uważne przestudiowanie instrukcji producent strzelił kilka baboli m.in. umiejscowienie siatek nad płyta silnikową czy umiejscowienie kalkomanii na APU.

Pozdrawiam
Marcin J.
Ricco

Postprzez Paweł Czarnocki » sobota, 8 stycznia 2011, 14:54

Ja też swojego kupiłem jak tylko się pokazał. Aż wstyd się przyznać ale jeszcze anten nie zamocowałem :evil:
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez rafal_dr » sobota, 8 stycznia 2011, 19:31

:)

Dioramka bedzie, raczej podstawka. narazie nie powiem co, bo sam nie wiem, a jezeli chodzi o błędy w instrukcji to powiem, że wyłapałem i zrobiłem wszystko jak trzeba.

Czołg skończony. Własnie idę pomalować podkładem. Jutro złożę gasienice i też do lakierni.

Malowanie oprę na tych 3 zdjęciach (slady eksploatacji). Tak mniej wiecej oczywiście.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
rafal_dr

Postprzez Ostach » sobota, 8 stycznia 2011, 20:19

Chce mi się takiego Abramsa!
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Ricco » sobota, 8 stycznia 2011, 20:38

Witam

Piękna, czysta robota :)

Taka ciekawostka:
Drugie zdjecie to M1A1 z 1-64 Armor Charlie Company, First Platoon (Red), Charlie One-Two nazwa własna Cojone Eh.
Zdjęcie zrobione podczas słynnego "THUNDER RUN" do Bagdadu 5 kwietnia 2003 roku :D

Dla ciekawskich polecam książkę pt." Heavy Metal - A Tank Company's Battle to Baghdad"

Pozdrawiam
Marcin J.
Ricco

Postprzez rafal_dr » sobota, 8 stycznia 2011, 22:28

No to dalej...

Zaczyna mi się podobać jako bryła dopiero teraz :)

ETAP 1 - podkład

Musze go robić, muszę... więc dostał podkład. Nie ma co pokazywac narazie. Wszystko jest szare. Właśnie zaczynam kleić gąsienice.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 11 stycznia 2011, 16:30 przez rafal_dr, łącznie edytowano 1 raz
rafal_dr

Postprzez rafal_dr » niedziela, 9 stycznia 2011, 22:21

Skończyłem gasienice. Ciężka robota. Musiałem wszystki ogniwka oczyścić, a potem modlić się, aby po złożeniu nie była taśma za krótka lub za długa o np. 2 mm. Wtedy jest problem :). Ale jak widać złożyły się idealnie.

Udało mi się, choć nie było to przyjemne zrobić łuk na kole napędowym i napinającym tak, jak być powinien. Poodginałem Magic Tracki, bo standardowo to proste odcinki. Widać układ taśmy gąsienic z osłoną boczną i bez niej :)

ETAP 1 - podkład c.d.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 11 stycznia 2011, 16:31 przez rafal_dr, łącznie edytowano 1 raz
rafal_dr

Postprzez Ricco » niedziela, 9 stycznia 2011, 23:01

Bry Wieczór :D

Nie wiem czy tak to ma być, ale w Twoim modelu, patrząc od przodu kadłuba tarcza z zębami na kole napędowym po lewej stronie jest inna niż ta po prawej :roll:
Wydaje mi się że powinny być takie same po obu stronach ,ale cóż mogę po prostu o czymś nie wiedzieć. :mrgreen:

Pozdrawiam
Marcin J.
Ricco

Postprzez rafal_dr » niedziela, 9 stycznia 2011, 23:27

Ricco napisał(a):Bry Wieczór :D

Nie wiem czy tak to ma być, ale w Twoim modelu, patrząc od przodu kadłuba tarcza z zębami na kole napędowym po lewej stronie jest inna niż ta po prawej :roll:
Wydaje mi się że powinny być takie same po obu stronach ,ale cóż mogę po prostu o czymś nie wiedzieć. :mrgreen:

Pozdrawiam
Marcin J.

Mój wymysł :) Czołg jest użytkowany na froncie, takie rzeczy się zużywają, więc uznałem, że można było zamontować różne i zrobiłem to celowo. Podobnie bedzie z kołami jezdnymi, gdzie 5 sztuk bedzie zielonych, reszta piaskowe.

Zapasowe koła zębate (2 sztuki) będą na wieży czołgu przewożone jako zapas. Zresztą chyba leżą... :)
rafal_dr

Postprzez rafal_dr » wtorek, 11 stycznia 2011, 17:15

Przyszedł i czas na malowanie :)

ETAP 2 - Farba bazowa i delikatna modulacja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejna rzecz, to układ jezdny

ETAP 3 - układ jezdny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
rafal_dr

Postprzez Ostach » wtorek, 11 stycznia 2011, 18:27

Bardzo ładnie prze pana! Zrobiłbym takiego Abramsika! Jakie plany na kolejne etapy malowania?

pozdrawiam
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Patryk » wtorek, 11 stycznia 2011, 18:30

Skoro masz już tyle farbek to można by je wykorzystac w bardziej wyrazisty sposób. Na razie wygląda jakbyś go pomalował 2 odcieniami. Odważniej moduluj bo wszytsko zniknie pożniej.
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez rafal_dr » wtorek, 11 stycznia 2011, 18:40

Ostach napisał(a):Bardzo ładnie prze pana! Zrobiłbym takiego Abramsika! Jakie plany na kolejne etapy malowania?

pozdrawiam

Najbliższe to poprawa modulacji a następnie wyciągnę detale. Póżniej kalki, na to wash, potem olejne dla plastyków, późneij filtr piaskowy. Po tym wszystkim trochę obiję czołg, ale bardzo delikatnie i pobawię się pigmentami i to bedzie tyle, oczywiście nie wspominam o malowaniu jakiś tobołków na czołgu.

Patryk napisał(a):Skoro masz już tyle farbek to można by je wykorzystac w bardziej wyrazisty sposób. Na razie wygląda jakbyś go pomalował 2 odcieniami. Odważniej moduluj bo wszytsko zniknie pożniej.

A ja się zastanawiam dlaczego niektórzy są w gorącej wodzie kąpani. Ja te farby mieszam, dlatego wygląda, że dwoma. Oczywiście wyostrzę modulację, przecież nie bedę kładł kolejnych warstw rozjaśnień na mokrą farbę. To przecież warsztat i robię wszystko etapami.
Ostatnio edytowano wtorek, 11 stycznia 2011, 18:44 przez rafal_dr, łącznie edytowano 1 raz
rafal_dr

Postprzez rafal_dr » wtorek, 11 stycznia 2011, 18:41

Proszę o wykasowanie tej odpowiedzi. Przypadkiem kliknąlem "nowa odp"zamiast "cytuj"
rafal_dr

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat