Niesamowite, ale robię czołg współczesny. Trafiłem okazję. Zakupiłem Abramsa.
Myślałem nad malowaniem, ponieważ chciałem zrobić pudełkowe, na którym jest czołg w wersji AIM (Abrams Integrated Management) - ma dodatkowe wyposażenie na koszu z tyłu wieży no i elektronika, czego nie widać na modelu. Czołgu w wersji AIM, to czołgi w których wymieniano wszelkie zużyte części na nowe, biorąc pod uwagę poprzednie wersje czołgu, czyli na M1A1HA, M1A1HA+, M1A1HC lub M1A1D.
Malowanie z pudełka przedstawia czołg z 1 Dywizji Piechoty z Iraku z 2004 w kamuflarzu NATO. Jeszcze nie przemalowany
Czołg M1A1HC (Heavy Common), czyli czołg w którym zastosowano II generację nowego opancerzenia po raz kolejny znacznie podnosząc oferowaną ochronę balistyczną, wóz przystosowano też do głębokiego brodzenia poprzez montaż zestawu DWFK (Deep Water Fording Kit) co było wymogiem piechoty morskiej, zmiany dotknęły także magazyny amunicyjne, zainstalowano także elektroniczny system kontroli pracy silnika. Drugi pustynny, to:
Czołg M1A1D (Digital), czyli Abrams, który mogł współdziałać z M1A2. Podjęto więc decyzję o zamontowaniu w nich systemu IVIS, tak zmodernizowane pojazdy oznaczono własnie jako M1A1D (Digital), jednakże zmodernizowano ilość wozów jedynie dla dwóch batalionów.
Wybrałem wersję M1A1HC, pojazd 3 Dywizji Piechoty z Batalionu 1-64AR "Desert Rogues" z Operacji Iraqi Freedom 2003
IN-BOX tutaj na Armoramie: http://armorama.kitmaker.net/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=1911