Hello...
Jeszcze raz dzięki za sugestie, ale chyba jednak pozostanę przy kolorku numer 3 psiakostka. Według mnie jest zbliżony jakby do foty czwórki powyżej. Widzę że każdy ma inne zdanie jednak

w temacie zimmu ....Niżej kawałek odpowiedzi z niemieckiego forum. Kto jak kto, ale myślałem że tamtejsi modelarze powinni wiedzieć jak to było naprawdę, ale chyba jest tak jak wszędzie
"""We wrześniu 1944 roku instalacji Zimmerit zakończył się nagle, gdy pojawiły się pogłoski, że mieszanina może wchodzić poprzez działania piętrze w ogniu. Ta plotka rzeczywiście może być obalone przez rozstrzelanie testy, ale Zimmerit przyszedł do wojny nie są już wykorzystywane.
Pasta była mieszanina siarczanu baru (40%), octanu winylu (25%), pigment ochra (15%), trocin (10%) i siarczku cynku (10%), który powstał w 1943 roku przez Zakład firmy Zimmer AG. Do 70 kg Zimmerit Stug były konieczne.
Mówi się o 15% pigment ochra, więc wyobrażam sobie, że pasta nie były tak jasnożółtej do żółto-szary byłby ...... """"
Dodałem trochę gipsu ceramicznego i nr 3 wyszedł doskonale matowy ....Kolory na fotkach są dokładnie takie jak na próbkach....Oczywiście co monitor to też inaczej zgoła ...To czerwone pod spodem to, ehm minia nałożona celem próby zdzierania, obijania, drapania, brudzenia etc zimmu ... do obadania jak to będzie wyglądać rzecz jasna ..Może wrzucę fotę jak wyjdzie w miarę możliwie

Jeszcze raz dzięki wielkie za zainteresowanie - Andrzej

Ten odcień chyba nie bardzo ....