Oryginalny kolor zimmeritu

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Oryginalny kolor zimmeritu

Postprzez bigtank » sobota, 21 maja 2011, 12:47

Witam ...
Czy ma ktoś z Was fotę z oryginalnym kolorem zimmeritu , ewentualnie wiarygodne informacje - żółty, szary, jasnożółty czy inne jakieś zielone ? Wiem oczywiście że fabrycznie była dodawana ochra, ale co dalej to nie wiem kurde .... Moja szpachlówka wrednie różowa daje się fajnie barwić ( myślałem że niemożliwe różowe zmienić ) i chciałbym poeksperymentować z zimmeritem, żeby obłupania czy inne zadrapania wyglądały bardziej naturalnie, bez żadnego podmalowywania później czy cuś :mrgreen: ..
Z góry dzięki za pomoc - Andrzej
Sie wydłubał TKS 1:15
http://bigtank120.blogspot.com
bigtank

Reklama

Re: Oryginalny kolor zimmeritu

Postprzez Frozzer » niedziela, 22 maja 2011, 11:41

co prawda z resztkami kamuflarzu
ale może zdjęcie będzie pomocne

Obrazek

polecam przejrzeć jeszcze inne z mojej galerii
https://picasaweb.google.com/ekwipunekn ... OrABiaEgo#
Ostatnio edytowano niedziela, 22 maja 2011, 19:09 przez Frozzer, łącznie edytowano 1 raz
Frozzer

Postprzez Rayl » niedziela, 22 maja 2011, 13:46

Witaj
Zimmerit był szary.

Obrazek

Obrazek

Lub, nazwijmy to, "piaskowy"

Obrazek

Obrazek

A tu gratis od firmy orginalny odcień minii :P

Obrazek
Rayl

Postprzez bigtank » niedziela, 22 maja 2011, 20:31

Dzięki chłopy ;o) , bardzo interesujące foty całkiem serio. Przydadzą się oczywiście. Tyle że chyba jednak zimm był kurde bardziej żółtawy jak widać ze zdjęć . na szybkiego pobawiłem się dodałem nieco hinolskiej :mrgreen: ochry i wyszło takie cuś, jak na focie, ni to szarawy, ni to piaskowy ....................Chyba jednak należy bardziej przyżółcić...
Pozdrawiam - Andrzej

Obrazek
bigtank

Postprzez Sebastian » poniedziałek, 23 maja 2011, 09:17

Z tego co mi wiadomo to zimmerit był masą cementową. Więc i kolor powinien być szary. Dopiero malowanie kamuflażu nadawało mu kolorystykę danego frontu.
Sebastian

Postprzez Patterson » poniedziałek, 23 maja 2011, 09:26

To była zwykła szpachla z nitro, którą jak już wspomniano jeszcze barwiono w procesie rozrabiania, ale nie zawsze.
Patterson

rpm2

Postprzez bigtank » poniedziałek, 23 maja 2011, 11:08

Hello...
Jeszcze raz dzięki za sugestie, ale chyba jednak pozostanę przy kolorku numer 3 psiakostka. Według mnie jest zbliżony jakby do foty czwórki powyżej. Widzę że każdy ma inne zdanie jednak :) w temacie zimmu ....Niżej kawałek odpowiedzi z niemieckiego forum. Kto jak kto, ale myślałem że tamtejsi modelarze powinni wiedzieć jak to było naprawdę, ale chyba jest tak jak wszędzie ;o)
"""We wrześniu 1944 roku instalacji Zimmerit zakończył się nagle, gdy pojawiły się pogłoski, że mieszanina może wchodzić poprzez działania piętrze w ogniu. Ta plotka rzeczywiście może być obalone przez rozstrzelanie testy, ale Zimmerit przyszedł do wojny nie są już wykorzystywane.

Pasta była mieszanina siarczanu baru (40%), octanu winylu (25%), pigment ochra (15%), trocin (10%) i siarczku cynku (10%), który powstał w 1943 roku przez Zakład firmy Zimmer AG. Do 70 kg Zimmerit Stug były konieczne.

Mówi się o 15% pigment ochra, więc wyobrażam sobie, że pasta nie były tak jasnożółtej do żółto-szary byłby ...... """"
Dodałem trochę gipsu ceramicznego i nr 3 wyszedł doskonale matowy ....Kolory na fotkach są dokładnie takie jak na próbkach....Oczywiście co monitor to też inaczej zgoła ...To czerwone pod spodem to, ehm minia nałożona celem próby zdzierania, obijania, drapania, brudzenia etc zimmu ... do obadania jak to będzie wyglądać rzecz jasna ..Może wrzucę fotę jak wyjdzie w miarę możliwie :)

Jeszcze raz dzięki wielkie za zainteresowanie - Andrzej

Obrazek

Ten odcień chyba nie bardzo ....
Obrazek
bigtank

Postprzez bigtank » sobota, 28 maja 2011, 16:15

No to nadbudówka jest zapaćkana zimmeritem. Na focie zbliżenie tych zadrapań o które mnie chodziło :D . Spod obitej farby wystaje ochrowy kolorek ....Inne foty modelu jeżeli ktoś ciekawy, są na blogu ..
Pozdrawiam - Andrzej

Obrazek
bigtank

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat