Jeszcze jedno podejście i model będzie gotowy na malowanie. Zgodnie z przewidywaniami zresztą

Analizując zdjęcia pojazdu zauważyłem, że zawiera on kilka części podobnych do tych, które są w Wieselu 2. W związku z tym postanowiłem zakupić model tegoż Wiesela z firmy Revell naturalnie (kolejny, bo jeden już dojrzewa w magazynie). Jak by kogoś ciekawiło to kupiłem wersję z radarem, czyli Wiesel 2 AFF. Osobiście uważam jednak, że jeśli jest możliwość wyboru to należy brać wersję z wyrzutnią rakiet, czyli Wiesel 2 Ozelot - to ze względu na znacznie bardziej przydatne części jakie pozostaną, np sama wyrzutnia. Model tego Wiesela przeznaczam na dawcę części tym bardziej, że zakupiłem go w dosyć przyzwoitej cenie. Elementy, które z tego modelu wykorzystam to min: koła jezdne, uchwyt na karabin maszynowy, włazy, podstawy anten, skrzynka na narzędzia i lusterka.
Nim przejdę do zdjęć małe wyjaśnienie. Żółte włazy widoczne na zdjęciach w poście powyżej wymieniłem na włazy z Wiesela 2 - kształt zdecydowanie bardziej prawidłowy. Ale okazało się, że sama nadbudówka jest troszkę za krótka. W związku z tym miałem 2 możliwości:
- zrobić nadbudówkę od nowa
- zostawić nadbudówkę, ale same włazy lekko przyciąć
Wybrałem opcję drugą. A to dlatego, że szkoda mi było czasu i wysiłku poświęconego na budowę nadbudówki w obecnej formie. Nie powinno to się jednak rzucać za specjalnie w oczy tym bardziej, że prawdopodobnie z tyłu powieszę jakieś graty typu siatka maskująca czy plecak jak np tutaj:

Zobaczmy więc te moje wypociny:

Niewiele zostało do zrobienia jeżeli chodzi o nadbudówkę. Jeszcze tylko jakieś imitacje zawiasów włazów, parę rurek i nity z boku:

Do tego oczywiście jeszcze zestaw przyrządów obserwacyjnych na tym wysuwanym maszcie z tyłu. Na co tu należy zwrócić uwagę przy budowie. Charakterystyczne spawy i "uszka" w ich okolicy:

Z drugiej strony natomiast 3 główne i charakterystyczne elementy:

Od lewej: normalnie powinny być tutaj narzędzia i skrzyneczka widoczna koło lampy z przodu. Ale jak widać należy zaszpachlować co nieco i dorobić imitację 6 pasków. Po środku w czerwonym kółeczku mamy dodatkową skrzynkę na narzędzia i wyposażenie, oczywiście skrzynka to przeszczep z modelu Wiesel 2. Skoro o przeszczepach z Wiesela 2 mowa: z tyłu modelu widać podstawę anteny po prawej. Podobny element zamontuję z przodu po lewej. O tych skrzyneczkach z tyłu nie będę pisał, bo jeszcze są do poprawy:

Na koniec jeszcze bardzo charakterystyczny element dla tego pojazdu. Skrzynka na wyposażenie załogi:

Na potrzeby zdjęć przykleiłem ją bardzo delikatnie, bo na czas malowania będzie zdemontowana:

Do zrobienia pozostało naprawdę niewiele...