Aufklärungspanzer Wiesel 1 - AFV + scratch - 1:35 - open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Aufklärungspanzer Wiesel 1 - AFV + scratch - 1:35 - open

Postprzez Robert P. » poniedziałek, 12 grudnia 2011, 00:38

Obrazek

Czyli kolejny pojazd z cyklu "Bundes 1/35". Aufklärungspanzer w wolnym tłumaczeniu należy rozumieć jako pojazd rozpoznawczy. W przeciwieństwie do Wiesela 1, wersja Fachrschule projekt ten będzie znacznie łatwiejszy. Podczas kolejnych relacji będę starał się opisywać to, co jest charakterystyczne dla tej wersji tego sympatycznego pojazdu. Ogólnie rzecz biorąc, na bazie Wiesela TOW należy wykonać małą nadbudówkę z tyłu kadłuba i skrzynkę z przodu na wyposażenie załogi (3 osoby). Do tego celu wykorzystam znany już doskonale miłośnikom współczesnej pancerki model AFV:

Obrazek

Dodatkowo zakupiłem podstawowy zestaw blaszek Eduard, który zawiera dokładnie to, co w każdym modelu AFV warto jeszcze poprawić np przednie błotniki. Kolejny dodatek to żywiczne gąski Djiti's Production + koła napędowe "późne", używane bodajże od roku 2005. Gęsi można nabyć w sklepie Sahara Hobby. Niebawem zrobię ich dokładny inbox, ale na I rzut oka są całkiem, całkiem. Tyle tytułem wstępu.
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Reklama

Re: Aufklärungspanzer Wiesel 1 - AFV + scratch - 1:35 - open

Postprzez Robert P. » środa, 11 kwietnia 2012, 02:27

No to zaczynamy ;o) Tak jak napisałem wyżej, w przypadku tej wersji Wiesela należy "doskreczować" 2 elementy + drobne korekty. Na początek doprowadzamy kadłub do następującej postaci:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Następnie bierzmy papier ścierny, szpachlówkę oraz skalpel i szlifujemy do zera elementy/powierzchnie zaznaczone na czerwono:

Obrazek

Zgodnie z oryginałem oczywiście:

Obrazek

Niektóre elementy charakterystyczne dla innych wersji Wiesela usuwamy (na czerwono):

Obrazek

Następnie oglądamy zdjęcia oryginału i docinamy stosownej wielkości/kształtu płytki w celu utworzenia nadbudówki zaznaczonej na niebiesko. Kształt tej bryły jest dosyć prosty i łatwy w odtworzeniu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wyszło coś takiego:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zwracam tu uwagę na 2 rzeczy:
- konieczność wykonania imitacji spawów w miejscu łączenia płyt
- przestrzeń w pomiędzy pomiędzy tą "blachą" z nitami, a ścianką nadbudówki (jeszcze nie zrobione w modelu)

Obrazek

Ta białe elementy z przodu to podstawka pod skrzynkę na wyposażenie załogi. Włazy takie sobie wiem, ale lepszych zamienników w magazynku nie znalazłem. I tak tu zrobiłem małego babola, bo ta nadbudówka powinna być nieco dłuższa (wzdłuż podłużnej osi kadłuba). Ale tak to jest jak robi się "na oko" wg zdjęć.

Na razie tyle. Dalej wezmę się za dokończenie ten nadbudówki tj dorobienie skrzynek z tyłu oraz tego wysuwanego przyrządu do obserwacji. Sama skrzynka na wyposażenie załogi prawie gotowa - schnie w tej chwili.

P.S. Nie ma ktoś do odsprzedania Wiesela 2 firmy Revell (zaczęty/złom/uszkodzony/niekompletny)? 8-)
Robert P.

Postprzez Robert P. » poniedziałek, 14 maja 2012, 01:16

Jeszcze jedno podejście i model będzie gotowy na malowanie. Zgodnie z przewidywaniami zresztą 8-)

Analizując zdjęcia pojazdu zauważyłem, że zawiera on kilka części podobnych do tych, które są w Wieselu 2. W związku z tym postanowiłem zakupić model tegoż Wiesela z firmy Revell naturalnie (kolejny, bo jeden już dojrzewa w magazynie). Jak by kogoś ciekawiło to kupiłem wersję z radarem, czyli Wiesel 2 AFF. Osobiście uważam jednak, że jeśli jest możliwość wyboru to należy brać wersję z wyrzutnią rakiet, czyli Wiesel 2 Ozelot - to ze względu na znacznie bardziej przydatne części jakie pozostaną, np sama wyrzutnia. Model tego Wiesela przeznaczam na dawcę części tym bardziej, że zakupiłem go w dosyć przyzwoitej cenie. Elementy, które z tego modelu wykorzystam to min: koła jezdne, uchwyt na karabin maszynowy, włazy, podstawy anten, skrzynka na narzędzia i lusterka.

Nim przejdę do zdjęć małe wyjaśnienie. Żółte włazy widoczne na zdjęciach w poście powyżej wymieniłem na włazy z Wiesela 2 - kształt zdecydowanie bardziej prawidłowy. Ale okazało się, że sama nadbudówka jest troszkę za krótka. W związku z tym miałem 2 możliwości:
- zrobić nadbudówkę od nowa
- zostawić nadbudówkę, ale same włazy lekko przyciąć
Wybrałem opcję drugą. A to dlatego, że szkoda mi było czasu i wysiłku poświęconego na budowę nadbudówki w obecnej formie. Nie powinno to się jednak rzucać za specjalnie w oczy tym bardziej, że prawdopodobnie z tyłu powieszę jakieś graty typu siatka maskująca czy plecak jak np tutaj:

Obrazek

Zobaczmy więc te moje wypociny:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Niewiele zostało do zrobienia jeżeli chodzi o nadbudówkę. Jeszcze tylko jakieś imitacje zawiasów włazów, parę rurek i nity z boku:

Obrazek

Do tego oczywiście jeszcze zestaw przyrządów obserwacyjnych na tym wysuwanym maszcie z tyłu. Na co tu należy zwrócić uwagę przy budowie. Charakterystyczne spawy i "uszka" w ich okolicy:

Obrazek

Z drugiej strony natomiast 3 główne i charakterystyczne elementy:

Obrazek

Od lewej: normalnie powinny być tutaj narzędzia i skrzyneczka widoczna koło lampy z przodu. Ale jak widać należy zaszpachlować co nieco i dorobić imitację 6 pasków. Po środku w czerwonym kółeczku mamy dodatkową skrzynkę na narzędzia i wyposażenie, oczywiście skrzynka to przeszczep z modelu Wiesel 2. Skoro o przeszczepach z Wiesela 2 mowa: z tyłu modelu widać podstawę anteny po prawej. Podobny element zamontuję z przodu po lewej. O tych skrzyneczkach z tyłu nie będę pisał, bo jeszcze są do poprawy:

Obrazek

Na koniec jeszcze bardzo charakterystyczny element dla tego pojazdu. Skrzynka na wyposażenie załogi:

Obrazek
Obrazek

Na potrzeby zdjęć przykleiłem ją bardzo delikatnie, bo na czas malowania będzie zdemontowana:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Do zrobienia pozostało naprawdę niewiele...
Robert P.

Postprzez Robert P. » poniedziałek, 4 listopada 2013, 14:02

Prace nad modelem zostały wstrzymane ze względu na te nieszczęsne włazy. Nie dawały mi jednak spokoju, więc model odłożyłem do szafki. Teraz go odkopałem i mam ochotę go dokończyć. W związku z tym chciałbym poznać opinię "widowni". Mianowicie:
a) zostawić jak jest
b) nadbudówka od nowa
c) dać jednak te żółte "włazy"
Co byście zrobili na moim miejscu?
Robert P.

Postprzez bartek72 » poniedziałek, 4 listopada 2013, 19:57

Skrzynka na wyposażenie załogi:

No tak, bo on jest tak mały, że wyposażenie załogi w środku się nie zmieści... Powinni więc dodawać box bagażowy firmy Thule. ;o)
A tak na serio - po co jakiejś armii takie małe coś? Wiem, że to rozpoznawcze ale mimo to jakoś nie mogę tego pojąć...
bartek72

Postprzez Robert P. » piątek, 8 listopada 2013, 10:39

Wewnątrz pojazdu ciężko coś więcej pomieścić, bo tył zapakowany jest elektroniką 8-) Po co pojazd rozpoznawczy, który jest mały, lekki, zwinny i można przerzucać SH-53 lub zrzucać za pomocą spadochronu? Pytanie raczej retoryczne ;o)

Biorąc pod uwagę większość głosów za pozostawieniem tego jak jest podjąłem decyzję, że nie będę nic zmieniał. Dokładnie obejrzałem sobie jeszcze raz ten pojazd i stwierdziłem, że te włazy aż tak bardzo nie rzucają się w oczy. Ponadto szkoda dotychczasowej roboty. Także niebawem reaktywacja projektu 8-)
Robert P.

Postprzez piotrkur » piątek, 8 listopada 2013, 23:28

Dawaj w końcu ten in-box drobiu!! :mrgreen:
piotrkur

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat