kw 1 tamiya 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

kw 1 tamiya 1:35

Postprzez macius » niedziela, 14 grudnia 2008, 13:25

Witam. Chciałbym zaprezentować mojego kw1. Model w 35 z tamki. Z góry przepraszam za jakość zdjęć:o Model jest już posidoluxowany dla tego sie świeci. Ostatnie zdjęcie to zacieki powstałe po biedonce. Efekt oceńcie sami
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
macius

Reklama

Re: kw 1 tamiya 1:35

Postprzez Ave » niedziela, 14 grudnia 2008, 21:39

Poza "spontanicznym" otoczeniem nic w tym świetle nie widać, tym bardziej przez sidolux.
Pokombinuj bardziej z następnymi fotkami - równomierne i bardziej naturalne oświetlenie, bo strasznie żółto teraz. Bez odblasków. Skarpetki (stopy) w tle - niekoniecznie.
Obrazek
Marcin
Ave

Postprzez ewpiga » poniedziałek, 15 grudnia 2008, 00:07

Nie spodziewaj się wielu wpisów. Choć model posiada ciekawą bryłę a dalsze prace nad jego malowaniem zapowiadają się nieźle, to relację z jego budowy psujesz sobie fotkami, które nam prezentujesz.
Zobacz tutaj: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=48&t=4843
nie musisz mieć namiotu i wypas aparatu, wystarczy karton biały i lampka na biurko z jarzeniową żarówką.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Jarek Gurgul » poniedziałek, 15 grudnia 2008, 11:32

ewpiga napisał(a):Nie spodziewaj się wielu wpisów...

Eee, Piotrek, nie bądź taki pesymista - już są trzy :).

Nie będę już (za bardzo) przynudzał na temat zdjęć, bo koledzy podpowiedzieli, co możnaby poprawić. Dodam jedynie, że chyba pierwsza 'rzecz', z której musisz 'zrezygnować', to robienie zdjęć pod światło, szczególnie tak ostre, jak to z okna.

Natomiast co do modelu, ciekawie wyglądają łby śrub na tylnej płycie. Podoba mi się również gąsienica na ostatniej fotce oraz końcówka błotnika. Jedyna uwaga merytoryczna, to jak na mój gust zbyt duża ilość brązowych (rdzawych?) zacieków. Jeśli ma to być rdza, to według mnie jest jej zdecydowanie za dużo. Jeśli ma to być piasek i kurz (lato), to kolor powinien być chyba trochę jaśniejszy. No i może druga to to, że zbiornik jakoś tak mi 'wisi' za bardzo w powietrzu. Ale fotka nie pokazuje tego zbyt dokładnie, więc nie będę 'gdybał' :).

Bardzo mi się podoba (niezależnie od tła) trzecie zdjęcie, a dokładniej ujęcie czołgu. KV wygląda na nim 'realistycznie', tak 'majestatycznie', jak prawdziwa, wdrapująca się powoli na górę kupa stali. Gdzieś tam za górką stadko przerażonych Niemców czeka z szeroko otwartymi ze strachu oczami na swój koniec...
...

...no a ja czekam na ciąg dalszy na trochę lepszych zdjęciach ;o).

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez macius » poniedziałek, 15 grudnia 2008, 12:52

Następnym razem postaram się dać lepsze fotki, ale z góry mówię, że rzadko będę coś wrzucał bo nie mam cyfrówki. Jarku te zacieki na gąsce to wash z pactry koloru ziemistego i przetarta suchym pędzlem z gun metalem także pactry. Co do tego zbiornika to tylko takie złudzenie.
macius

Postprzez Jarek Gurgul » poniedziałek, 15 grudnia 2008, 13:02

macius napisał(a):Jarku te zacieki na gąsce...

Chodziło mi nie o gąsienice, ale o całą resztę czołgu. Ale skoro i tam jest kolor ziemisty, to pewnie będzie OK.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez macius » poniedziałek, 15 grudnia 2008, 14:52

tak tj kolor ziemisty
macius

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat