T-72B Lotnisko w Doniecku 2014, Trumpeter 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

T-72B Lotnisko w Doniecku 2014, Trumpeter 1/35

Postprzez Kamil K. » piątek, 20 marca 2015, 21:25

Cześć
Niniejszym zagajam kolejny warsztat. :)
Jak komuś się nie chce czytać, to może póki co omijać. Zdjęć modelu nie uświadczy dziś. :D
Obrazek

Pracując nad ukraińskim T-64 byłem właściwie pewny, że w przyszłości jeszcze jakiś ciekawy temat zza naszej wschodniej granicy nawinie mi się pod ręce. Tak też się stało – gdzieś przy okazji szukania informacji o T-64 trafiłem na to zdjęcie T-72, tym razem z przeciwnej strony barykady. Wzorem T-64 założyłem, że skoro jest jedno zdjęcie – musi być więcej. :D
(pisząc tego posta znalazłem kolejną fotkę do kolekcji…)

Na podstawie tego co zgromadziłem – pozwolę sobie spróbować zrekonstruować wycinek historii tego pojazdu. Z lekką nutką humoru w tle.

Druga połowa września(?) – czołg zostaje dostarczony do Donbasu. Do batalionu Oplot jak mniemam.
Obrazek
http://en.ua-today.com/news-from-ukraine/12239

25 września - załoga zapatrzona we wzorce z czterech tankistów i sobaki bierze taranem… warzywniak i przystanek.
Strona ukraińska oczywiście pisze o „typowym dla Doniecka wypadku”, zupełnie, jakby rozjeżdżanie warzywniaków było separatystyczną rozrywką, a mieszkańcy Doniecka kwitują, że zapewne to stoisko wyskoczyło na drogę. Ewentualnie czołg zamaskował się i będzie strzelał z okna warzywniaka. Ważne, że obyło się bez ofiar.
Tu nasz teciak jest jeszcze w miarę kompletny.
Obrazek
http://www.ipukr.com/?p=19224

27 września – pojazd włącza się do walk o donieckie lotnisko. Z perspektywy paru miesięcy ciekawie czyta się newsy i ogląda filmy z tamtych dni. Port lotniczy powoli zaczyna przypominać Stalingrad. Ale o tym za chwilkę.
Obrazek
Nasz główny bohater tymczasem dziarsko gubi kolejne fragmenty bocznych fartuchów z Kontaktem-1

https://www.youtube.com/watch?v=ecyZUgwaPVg&index=1&list=PLueRR20L8ownSsZWUYFe_K5AMgdL32eyi

2 października – szturm na lotnisko trwa. Nasz T-72 dzielnie wspiera separatystów, a operator kamery rozpływa się nad jego pięknem(krasiwyj tank Noworosji!), tym jak „pracuje” (on rabotajet haraszo!) i nad tym, że na swoim pancernym rzemiośle się zna… choć incydent z warzywniakiem zdaje się temu przeczyć.
https://www.youtube.com/watch?v=qG6s1TWyeX8&list=PLueRR20L8ownSsZWUYFe_K5AMgdL32eyi
Chyba nawet wiemy skąd i do czego nasz obiekt zainteresowań tak zawzięcie strzelał:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

http://dr-guillotin.livejournal.com/133701.html

4 października – Autor warsztatu świętuje swoje 23 urodziny na Babiej Górze, tymczasem separatyści z Giwim na czele ogłaszają, że lotnisko w zasadzie jest ich, kończą jego oczyszczanie, wszystko jest w porząsiu i już prawie po robocie. Następujący komunikat będziemy słyszeć jeszcze wielokrotnie w ciągu kolejnych kilku miesięcy.
https://youtu.be/iNxrOhFA-yo?list=PLueRR20L8ownSsZWUYFe_K5AMgdL32eyi
Interesujący nas T-72 jeszcze raz rusza w bój zgubić resztkę swoich bocznych kostek ERA.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

5/6 października, może nieco później – czołg zgubiwszy prawie wszystkie boczne kostki zostaje wycofany z pierwszej linii.

Około 11 października – widzimy pojazd z nowymi, dosztukowanymi panelami jak rusza na treningowe strzelanie.
https://youtu.be/qliA2CGLd60?list=PLueRR20L8ownSsZWUYFe_K5AMgdL32eyi
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Co dalej?
Tu kończą się znane mi materiały ze 113-tką. Osobiście obstawiam, że z racji na to, że w drugiej połowie października sytuacja na lotnisku i ogółem na froncie uspokoiła się, czołg został przekazany na gruntowny remont. Tym samym dla mnie przestaje być 113-tką i zbytnio się jego dalszymi losami nie przejmuję. ;)
Szansa na to, że w interesującym mnie „wcieleniu” został zniszczony jest raczej niewielka.

MODEL
Bazą będzie nowiutki model Trumpetera. Jeśli kogoś interesuje inbox, to zapraszam:
http://afvsinminiature.blogspot.com/201 ... .html#more
Co dalej? Tak naprawdę nie wiem. O tym co trzeba zmienić/przerobić raczej dopiero w następnych odcinkach. Na tą chwilę szukam jakiejś fajnej aluminiowej lufy, na której dałoby się zrobić uszkodzoną osłonę termoizolacyjną. Poza tym, wszystko wskazuje na to, że model nie będzie wymagał wielkiego wkładu dodatków. Jest naprawdę b. ładny. (odsyłam do inboxa).
Zastanawiam się jeszcze nad Friulami… jak myślicie, warto?

Na koniec pozostaje mi tylko zaprosić wszystkich do oglądania. Liczę po ciuchu na wsparcie zarówno duchowe jak i merytoryczne. ;)
To ostatnie przyda się szczególnie, bo póki co sam średnio ogarniam, co i jak z T-72.

Pozdrowienia!
Kamil K.

Reklama

modele polskich samolotów

Re: T-72B Lotnisko w Doniecku 2014, Trumpeter 1/35

Postprzez marjan » piątek, 20 marca 2015, 23:39

http://www.militaryphotos.net/forums/sh ... LY/page323
Pewnie znasz ale polecam cały wątek poświęcony konfliktowi jest sporo t-72 i t-64
marjan

Postprzez Kamil K. » sobota, 21 marca 2015, 10:20

Znam, znam, a jeśli sam mogę coś polecić, to ten link: http://www.acemodel.com.ua/forum/viewto ... sc&start=0

Znacznie więcej materiału, który potem tylko w części trafia na militaryphotos. ;o)
Kamil K.

Postprzez marjan » sobota, 21 marca 2015, 17:09

Czy poza t-64i72 widziałeś jeszcze coś innego po którejś ze stron , nie mówię o ukraińskich modyfikacjach ale chyba t-62 już nie pchają? Oglądałem jeszcze BMP-2 ten nowy model z trumpka, ale zraziły mnie gumowe gąski.
marjan

Postprzez Kamil K. » sobota, 21 marca 2015, 17:38

Niby są filmiki z Is-3, T-34/85 i jeden ze strzelającym T-55, ale żaden z nich raczej nie wszedł do boju, może poza jakąś pokazówką z IS-3. T-62 nie widziałem ani jednego, krążyły za to pogłoski o dostarczanych separatystom T-80, ale zdjęć żadnych nie widziałem, które by to potwierdziły.
Kamil K.

Postprzez Kamil K. » niedziela, 22 marca 2015, 14:53

Cześć

Czas na fotki, czyli pierwsze koty za płoty.
Obrazek
Obrazek
Drobne zbliżenie na coś, czego nie pokazałem w inboxie: Gdyby ktoś chciał wybebeszyć ten model, postawić do góry nogami, albo stworzyć rozerwany eksplozją wrak, to Trumpek zadbał nawet o detale na dnie kadłuba, takie jak te spawy:
Obrazek

Poczytałem tu i ówdzie, że z wieżami do T-72 jest problem jeśli chodzi o kształt i wymiary. Wrzucam zdjęcie tego, co dał mi Trumpeter. Jeśli ktoś z Was dysponuje konkretniejszymi planami i chciałby to skonfrontować z nimi i swoją wiedzą, to będę wdzięczny. Aczkolwiek wydaje mi się , że z racji montażu Kontakt-1 ewentualne niedoskonałości w kształcie czy wymiarach nie będą widoczne.
Obrazek
Kamil K.

Postprzez Kamil K. » środa, 25 marca 2015, 16:20

Cześć,

Aktualizację miałem wrzucić już wczoraj. Skleiłem sobie cośtam na tyle kadłuba... ale coś nie grało mi z uchwytami na beczki paliwa.
Obrazek
Okazało się, że Trumpeter przygotował nam te części pod umocowanie beczek, a jak ktoś chce zrobić puste uchwyty to ma problem. Minusik dla Trumpka, a dla mnie parę minut roboty więcej. Ostatecznie cały tył upodobniłem do tego, co widziałem na zdjęciach.
Obrazek
Pojawiły się widoczne powyżej detale, poprawiłem uchwyty na beczki, zmaltretowałem trochę siatki nad wlotem/wylotem(nie znam się. :mrgreen:) powietrza.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Trochę oberwało się też bandażom gumowym na kołach.
Obrazek
I na tą chwilkę to by było na tyle.
Kamil K.

Postprzez imek46 » niedziela, 29 marca 2015, 19:15

Fajnie się zapowiada Kamil. Będę kibicował. Ja mam też tego teciaka, ale będzie w innym malowaniu.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez Adam » poniedziałek, 30 marca 2015, 09:48

Co prawda tematyka nie moja, ale temat bardzo ciekawy, to już najnowsza historia Europy.
W domu na spokojnie obejrzę materiały filmowe.
Będę tutaj zaglądał.

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez Kamil K. » poniedziałek, 30 marca 2015, 16:33

Dzięki, postaram się, żeby było na co spojrzeć. ;o)

W weekend miałem przerwę w budowie, ale co zrobiłem wcześniej, to pokazuję. Zacząłem bawić się z plastikową ERĄ - większość kostek była pojedyncza, więc moim zdaniem wyszło to całkiem ładnie i naturalnie.
Obrazek
Obrazek
Kamil K.

Postprzez Kamil K. » czwartek, 2 kwietnia 2015, 17:17

Cześć,

Trochę detali przybyło od ostatniej aktualizacji. Poza błotnikami kadłub czołgu jest praktycznie gotowy. Dorobiłem osłony lamp i przewody do nich, sporo spawów tu i ówdzie, od podstaw zrobiłem także listwę z kostkami ERA na przodzie kadłuba - ta, którą dał Trumpeter była za szeroka i za grubo odlana. Do mojego egzemplarza zdecydowanie się nie nadawała.
Obrazek

Za mną także pierwsze próby walki z bocznymi fartuchami - na tą chwilę pozbyłem się zbędnych fragmentów, pogiąłem wszystko jak należy i z grubsza oczyściłem i wyszpachlowałem babole. Żeby błotniki i fartuchy nie były zbyt grube pocieniłem je przy użyciu mini-szlifierki. Przede mną jeszcze sporo pracy z doprowadzeniem ich do odpowiedniego stanu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kamil K.

Postprzez Kamil K. » niedziela, 5 kwietnia 2015, 18:42

Kadłub modelu w 99% gotowy. Założyłem mu kapcie, przerobiłem nieco tylne błotniki, dorobiłem inny(wczesny?) typ wydechu, pojawiły się jakieś kabelki tu i tam i pomniejsze detale, no i oczywiście wszystkie 23 nieszczęsne zapinki. Przerobiłem też boczne górne osłony dodając trochę śrub i wiercąc otwory pod mocowania pancerza reaktywnego. Przewierciłem też zapasowe ogniwa gąsienic na tyle... i chyba tyle z mojej dłubaniny. Pozostało jeszcze założyć ERĘ na resztki fartuchów.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Oczywiście wszystko złożone do zdjęć na sucho, do malowania będę go musiał nieco rozczłonkować.
Kamil K.

Postprzez rudolf24 » poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 15:34

Ciekawy warsztat, będę zaglądał. Co planujesz po T-72 ? Coś z tego konfliktu, czy może coś nowego ?
rudolf24

Postprzez Kamil K. » poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 18:26

Najpewniej znaczną przerwę w budowie modeli dla siebie, będę miał parę innych spraw na głowie. ;o)
Mam kilka pomysłów i co najważniejsze - ciekawych zdjęć z Ukrainy, ale co po T-72 wjedzie na warsztat, to już czas pokaże.
Kamil K.

Postprzez Kamil K. » środa, 8 kwietnia 2015, 13:57

Cześć,

Rozpocząłem prace nad wieżą. Wszystkie kostki na nią Trumpeter dał jako pojedyncze części, więc "siadły" całkiem fajnie. Ale najpierw musiałem nakleić 98 fototrawionych nakrętek na powłokę antyradiacyjną, tylko po to, aby z 2/3 z nich wkrótce zakryć. :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
Kamil K.

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat