Kolejny BM-21 GRAD - ICM/Extratech

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Kolejny BM-21 GRAD - ICM/Extratech

Postprzez Tomek Hejmo » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 16:11

Próbowałem z żywicznymi kołami do FAMO, ale nie dałem rady ogrzać ich w całej objętości i nie ugięły się. Boję się, że stopisz plastik, ogólnie grzanie po pomalowaniu to nie jest dobry pomysł, bo farba się zwinie. Ja bym spróbował zeszlifować pół milimetra bieżnik, więcej nie trzeba moim zdaniem. Może nieco więcej zdejmij z tylnych.

PS
Na temat modulacji czy brudzenia możemy pogadać ;o)
Tomek Hejmo

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Jurek Greinert » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 16:19

Tomek Hejmo napisał(a):Próbowałem z żywicznymi kołami do FAMO, ale nie dałem rady ogrzać ich w całej objętości i nie ugięły się. Boję się, że stopisz plastik, ogólnie grzanie po pomalowaniu to nie jest dobry pomysł, bo farba się zwinie. Ja bym spróbował zeszlifować pół milimetra bieżnik, więcej nie trzeba moim zdaniem. Może nieco więcej zdejmij z tylnych.
Teraz to na pewno za późno, pytałem pod przyszłe modele. Co do żywicznych to bym spróbował je zagotować w wodzie na "wolnym ogniu" z wklejoną metalową oską i szybko po wyjęciu próbować uginać. Lotnicze żywice prostuje się w wodzie. Choć jak się teraz zastanawiam nie wiem czy ośka nie będzie miała większej "siły przebicia" niż podłoże. Zawsze pozostaje sięgnięcie do portfela, choć w tym przypadku koła z Armory do Urala są bez ugięcia.
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Warsztat : Fokker D-XXI
Jurek Greinert

Postprzez matejson » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 16:35

Jurek Greinert napisał(a):Co do brudzenia nikt mnie nie namówi na jakiś przerysowane efekty plastyczne (choć jakieś będą). Zwłaszcza we współczesnej pancerce nie biorącej udziału w walkach. U mnie, staram się aby model był miniaturą najbardziej przypominającą oryginał. Pewne techniki malarskie zakrawają o sztukę a ja nie buduję dzieł sztuki tylko jak najbardziej wierną kopię.
Sorry to tylko moje zdanie subiektywne, ale modele pancerki czasem, w obecnych wykonaniach, z zastosowaniem np technik ColorModulation przypominają złomy stojące 50 lat i narażone na wszelkie czynniki postarzające w naturze. Gdyby mieć taką "czarodziejską różdżkę" i powiększyć je do rzeczywistych wymiarów wygladałyby karykaturalnie.
Nie zmienia to faktu że chylę czoła przed warsztatem plastycznym wielu modelarzy.

I tak trzymaj, masz swoje upodobania, gust i już. Więc podążaj tym tropem. Ja bym tylko na Twoim miejscu przykurzył tak samo subtelnie jak koła, resztę podwozia - ramę, przestrzeń między nadkolami, zbiornik paliwa itd.

Masz kilka zdjęć do inspiracji przy kolejnych modelach :mrgreen: :
Obrazek
Obrazek

I jeszcze link do tematu z innego forum...
KLIK.

Gdybyś chciał więcej to pisz. Mam sporo zdjęć ufaflonych po dach ciężarówek, pojazdów itd :twisted:

A teraz zmykam robić karykaturalne modele, bo takie mi się po prostu podobają :mrgreen: Chyba największą przyjemność mam właśnie z malowania, przejaskrawiania tych wszystkich efekciarskich zabiegów. Zgodność historyczna, szczegółowość jest dla mnie drugorzędną sprawą w przypadku moich gniotów.
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez Michal » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 17:30

Kawał dobrej roboty! Wyszedł ci dużo lepiej niż mój.
Koło zapasowe z grubsza podobnie ubrudzone jak pozostałe - pewnie niedawno "złapali kapcia" i zmieniali.
Michal

Postprzez AndrzejS » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 17:36

Jurek Greinert napisał(a): jakiś myk na przyszłość na ugięcie, tylko nie mówię o spiłowaniu od spodu a na przykład o podgrzaniu całej opony i próbie jej spęcznienia/ugięcia aby nie stracić bierznika. Próbował ktoś coś takieg

Stosowałem taki zabieg ;o) rozgrzewałem noż /zakonczony na pół okrągło / czekałem chwile / ta chwila zalezy od rodzaju plastiku/ a nastepnie przykładałem kołko .Całe ciepło z noża przechodzi na plastik i można dowolnie kształtować ugiecie statyczne opony. Oczywiscie, wpierwej nalezy poprobować z ramkami ,aby wyczuć plastik by nie topił sie nam na ostrzu .a delikatnie falował.I to jest ten moment . Coś jak przy formowaniu kabin .
AndrzejS

Postprzez Radek Filipek » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 17:42

Bardzo dobra robota. Wygląda świetnie. Mógłbyś powiedzieć, czego użyłeś robiąc nowe oszklenie? Wygląda na bardzo cieniutkie i przejrzyste- w sam raz.

Pozdrawiam, Radek
Radek Filipek

Postprzez Jurek Greinert » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 19:18

Radek Filipek napisał(a): Mógłbyś powiedzieć, czego użyłeś robiąc nowe oszklenie?
Zwykła folia/plastikowa płytka z jakiegoś opakowania po czymś. Taka jakiej używam do tłoczenia kabin w samolotach. Grubość ok 0,3-0,5 mm. Arkusze można kupić w modelarskim albo zasępić dziecku z opakowania po zabawce albo wyjąć usztywnienie z nowej koszuli takiej pod garnitur.
A i rzadnych tłoczeń przedniej szyby, zapięte w zaginarkę do blach o potem docięte do kształtu.

Stosowałem taki zabieg rozgrzewałem noż ....
Andrzej, tak też robilem ale przy samolotach gdzie opona często nie ma bieżnika. W takim Uralu tą metoda bieżnik nie przetrwa

Koło zapasowe z grubsza podobnie ubrudzone jak pozostałe - pewnie niedawno "złapali kapcia" i zmieniali
Czyste jakoś mniej mi się podobało, zresztą na nim trenowalem pigmenty, zawsze moglo się odróżniać w przeciwieństwie do 6 pozostałych które powinny być tak samo utytłane.

Masz kilka zdjęć do inspiracji przy kolejnych modelach
;o) Spoko, następnym razem spróbujemy coś polskiego bezpośrednio po zjechaniu z poligonu. Przy Gradzie brak było inspiracji, wszystkie zdjęcia polskich BM-ów jakie dorwałem były na jakichś pokazach dla ludu, lub w sytuacjach gdy były dość czyste.
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Jurek Greinert

Postprzez Grzes » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 19:22

Ładniutko to wyszło.
Jakbyś coś jeszcze w nim dopieścił, to koniecznie wrzuć fotki :)
Robię sobie Kraza
Obrazek
Grzes

Postprzez głaz » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 20:22

Świetne wykonanie. Mnie akurat podoba się poziom brudzenia. Mistrzowskie detale.
Pozdrawiam, Piotrek.
http://gascale.org
głaz

Postprzez Jurek Greinert » czwartek, 25 sierpnia 2011, 11:40

Doszło niewiele brudu i obić, koła lekko zeszlifowałem. Zmieniło się niewiele ale model już w gablocie i myślę o nastepnym...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano czwartek, 25 sierpnia 2011, 12:06 przez Jurek Greinert, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Jurek Greinert

Postprzez Seweryn » czwartek, 25 sierpnia 2011, 11:45

Podzielam zdanie kolegów, że za mało przybrudzony, ale jak tak chcesz to OK.
Model jest GENIALNY, dbałość o szczegóły, wykonanie, malowania klasa światowa, szkoda że to model 1/35 nie 1/72 :mrgreen:
Seweryn
Seweryn

Postprzez Tomek Hejmo » czwartek, 25 sierpnia 2011, 14:17

Seweryn, to 72 jest :mrgreen:

Jurku, kapitalna robota! Niektóre rzeczy osobiście bym zrobił inaczej czy dodał nieco od siebie, ale nie będę Ci w wątku śmiecił.

Gratuluję!
Tomek Hejmo

Postprzez Kosynier » czwartek, 25 sierpnia 2011, 23:17

Świetny model, jakoś nie mogę uwierzyć że to 1:72.
Kosynier

Postprzez Jurek Greinert » piątek, 26 sierpnia 2011, 08:33

Wkręcacie mnie z przekory ;o) , ale dla jasności, jakby ktoś faktycznie miał problem ze skalą:
Obrazek
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Jurek Greinert

Postprzez pawelc » piątek, 26 sierpnia 2011, 09:27

Najlepiej wykonany model tego pojazdu, jaki do tej pory widziałem- chylę czoła ;o)
pawelc

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat