1. Sam podałeś nazwy nawet więcej niż 5 kolorów:
z Trackstory (monografia Renault 35) sztuk 4: gris vert (szarozielony) fonce i claire (ciemny i jasny) oraz terre d'ombre (umbra, brąz) tak samo fonce i claire - łącznie z podanymi próbkami. Jak na moją hipotezę - w zupełności wystarcza.
z Twojego wczorajszego postu - jeszcze 4: "vert olive mat, brun, ocre jaune. Czasami występował jeszcze vert (vert olive armée)".
2. Dokument cytowany w Trackstory nakazujący stosowanie dwóch kolorów pochodzi z roku 1940, więc wcześniej zapewne było nieco inaczej. Z pewnością polski R35 nie jest w malowaniu dwubarwnym. Co więcej, z dokumentu wynika, że w ogóle nie istniały standardowe kolory: "najbardziej odpowiednie kolory w większości przypadków to szarozielony i brąz". "Żadna konkretna mieszanka ("composition") nie może być podana, bo efekt końcowy zbyt jest zależny od jakości użytych pigmentów"
"Composition" ja rozumiem tu jako ""barwa", a nie układ plam, bo po pierwsze układ plam nie może zależeć od pigmentów, a po drugie na załączonym schemacie układ plam określony jest jako "repartition de taches".
A tu, w 23 sekundzie, jest filmik jak go malują. Ale chyba nic nie wnosi - ew. to, że być może czarna linia wcale nie musiała oddzielać dwóch różnych barw, ale mogła przechodzić przez środek plamy - co obalałoby moją tezę na temat 3 jasnych kolorów na tej wieży R35.
http://www.youtube.com/watch?v=5S_1XfONULs&feature=related