Abrams Matchbox 1/72

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Abrams Matchbox 1/72

Postprzez Mac Eyka » poniedziałek, 24 października 2011, 21:08

Wpadł w moje łapska lekko rozpoczęty model wczesnego Abramska z firmy Matchbox w skali 1/72.

Model jest dość prosty, bez wielkiej ilości wodotrysków i różnych takich.
Jednym z poważniejszych błędów tego zestawu są koła nośne wykonane jako walce. W rzeczywistości każdy zespół jezdny składał się z dwóch kół pomiędzy którymi wchodziły elementy prowadzące gąsienicę.
Ale jako że jest to zestaw darowany nie ma co narzekać.
Na pierwszy ogień poszedł właśnie układ jezdny pojazdu.
Obrazek
Obrazek
Gąsienice składają się z 4 pasków na stronę które należy wygiąć na kołach. Nieco nie pasują do siebie, ale nic to. Większa część podwozia będzie i tak zakryta przez boczne fartuchy.
Całość pomalowałem na zieleń emaliami Humbrola. Gąski pokryłem czernią aby później metodą suchego pędzla wyciągnąć nakładki tłumiące. Krawędź gąsienic przeciągnąłem srebrną kredką metaliczną.
Wieżę, a dokładnie armatę wzbogaciłem o pierścień na końcu lufy i, jak sądzę, element do podnoszenia.
Następnie spasowałem wannę i wieżę aby wykonać kilka fotek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Reklama

Re: Abrams Matchbox 1/72

Postprzez Mac Eyka » piątek, 28 października 2011, 21:58

Skleiłem wannę z górną częścią kadłuba. Okazało się, że powstała dość nieciekawa szpara oraz drobne przesunięcie krawędzi. Trzeba będzie coś z tym zrobić.

Obrazek
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Mac Eyka » poniedziałek, 31 października 2011, 10:55

Sporo szpachlówki poszło na tą szparę z przodu kadłuba. I zasypałem się wręcz pyłem podczas szlifowania papierem ściernym. Ale jakoś udało dobrnąć do pozytywnego zakończenia walki z materią. Dodatkowo zamontowałem osłony gąsienic, jak przystało na wczesny wariant Abramsa pełne z tyłu i detale takie jak wyrzutnie granatów dymnych czy reflektory.

Obrazek

Obrazek

No cóż właściwy montaż modelu już jest zakończony. Pozostały tylko kmy. Więc czas przystąpić do malowania.

Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 31 października 2011, 11:15

Trzy sprawy:
1. Szlifuj na mokro, idzie szybciej i nie pyli.
2. Nakładki na gąsienicach są z czarnej gumy, nie wyciągniesz ich suchym pędzlem.
3. Popraw fotki
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Mac Eyka » poniedziałek, 31 października 2011, 18:12

piotr dmitruk napisał(a):Trzy sprawy:
1. Szlifuj na mokro, idzie szybciej i nie pyli.

Wstępnie szlifuje na sucho papierem coś koło 800. A na koniec na mokro papierem 1200 a nawet 2000

piotr dmitruk napisał(a):2. Nakładki na gąsienicach są z czarnej gumy, nie wyciągniesz ich suchym pędzlem.

Z tym miałem zagwozdkę.
Wygląda na to, że kolor gąsienic i nakładek jest mocno uzależniony od terenu i warunków atmosferycznych.
Jak jest mokro to nakładki są ciemniejsze od gąsienic pod nimi.
O jak na tej fotce.
Obrazek
albo tu
Obrazek
ale już na tej fotce jest nieco odwrotnie.
Obrazek
Nie wspominając już o terenie nieco bardziej pustynnym
Obrazek
Jak więc widać można mieć nieco dowolności w tej sprawie.

piotr dmitruk napisał(a):3. Popraw fotki
Obrazek

No tak, ale z drugiej strony poprawiona przez ciebie fotka ma nienaturalne kolory.

Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez tombie » poniedziałek, 31 października 2011, 18:19

A ty widzę lubisz takie maleństwa
-------------------------------------
Emet Brown czyli Tomasz Bień

Obecnie w budowie:
P-51D Mustang 1:48 Airfix - relacja jest prowadzona na mojej stronie facebookowej P-51D Mustang 1:48 Airfix_2017 - @EmetBrownRecenzja

Obrazek
tombie

Postprzez Mac Eyka » środa, 9 listopada 2011, 15:48

Jako, że buduję najwcześniejszą wersję M1, malowanie wykonam na podstawie zdjęć tych pojazdów z manewrów z pierwszej połowy lat 80 tych.
Model w całości pokryłem już podstawowym, zielonym kolorem. Z przodu wieży dodałem białe prostokąty i kalkomanię z numerem.

Obrazek

Następny zaplanowany krok to pokrycie pojazdu bezbarwnym lakierem błyszczącym w celu wyrównania odcieni, oraz przygotowania powierzchni pod pierwszą płukankę.

Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat