KUBUŚ 1/72 - TORO MODEL

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Moderator: xenomorph

Re: KUBUŚ 1/72 - TORO MODEL

Postprzez Mac Eyka » środa, 2 lutego 2011, 11:48

Adamie po pierwsze to wyrwałeś moje zdanie z kontekstu.
Ja miałem na myśli to, że z jednej strony piszesz, że nie będziesz krytykował modelu Toro, a "chwilę" wcześniej jak najbardziej go skrytykowałeś.
Piszesz, że cieszysz się z tego, że pojawił się konkurencyjny w stosunku do ciebie model.
Osobiście radochy tej nie widzę, a powiem więcej moje odczucia co do twoich odpowiedzi są diametralnie przeciwne.
Piszesz, że gdyby nie dbałość o szczegóły to "twój" Kubuś byłby pierwszym na rynku.
Ale jak widać po tym wątku nie jest i jak mniemam stąd te frustracje.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez skala72 » środa, 2 lutego 2011, 11:56

To ja już nic nie mówię, bo znowu coś napisze co ja będę tylko rozumiał.
Co do frustracji, to nie dorwała mnie, powaga. Ciesze się z tego, że nie będę pierwszy z modelem mistera K. w skali 1/72. Wyszło na to, oddałem pole do tzw. popisu ToRo Model. Mam nadzieje, że podpiszą sporo kontraktów ze sklepami i firmami i będą mieli na przysłowiowy chleb.
Pozdrawiam,
Adam Chodorowski
======
Tank Models
======
skala72

Postprzez Jostein » środa, 2 lutego 2011, 19:37

Model ładny, temat zacny. Szkoda, że ciut-ciut drogawy.
Jostein

Postprzez _kozak » środa, 16 lutego 2011, 20:09

Model Kubusia Aerodromu można kupić w Niemczech za 16 Euro + ok 15 euro wysyłki (ubezpieczona). Płatność przez paypal. Jak by ktoś sie pisał proszę o kontakt - koszt wysyłki dla jednej osoby jest zabójczy...
_kozak

Postprzez piokas » wtorek, 22 lutego 2011, 03:43

Model Kubusia z Aerodromu:
1.Jest dostępny w Polsce, za mniej niż 16 euro. Choć jestem jego autorem to nie prowadzę jego dystrybucji. A żeby go kupić wystarczy poszukać trochę w sieci (w Polsce), nie w Niemczech.
2. Jest to pierwszy w Polsce model Kubusia w skali 1/72, ale nie sprzed 20 lat, tylko z 2006 roku i nikt, żadną żywicą nie odbierze mi tego pierwszeństwa. Pomijając oczywiste różnice w cenie, jakości i łatwości wykonania.
3. Pierwszy model Kubusia zrobiłem rzeczywiście dawno temu, był produkowany przez GPM, był to vacform z częściami ze znalu w skali 1/35, w roku 1991. Na podstawie tej samej dokumentacji czyli oryginału Kubusia z MWP był zrobiony zarówno Kubuś z 1991, z 2006 i kartonowy model GPM w skali 1/25.
4. Model Aerodromu jest prosty jak każdy typowy short - run, ale jest nienaganny wymiarowo, a co do jakości dopasowania części to testowały próbną partię 10-latki z pobliskiej Szkoły Podstawowej i WSZYSCY (chłopcy) skleili te modele bez podpowiedzi. Większość robiła to po raz pierwszy w życiu.

Pozdrawiam wszystkich.
piokas

Postprzez Tomasz Mańkowski » wtorek, 22 lutego 2011, 09:47

Witaj,

Nigdzie nie pisałem, że Kubuś z Toro w 1/72 jest pierwszy na rynku - swojego zapowiadał skala72, a i Aerodromowy ( czyli Twojego autorstwa ) też wcześniej przemknął jak kometa ( może szkoda że nie udało się go bardziej spopularyzować w kraju, i teraz łatwiej znaleźć go za granicą, niż w krajowym sklepie )

piokas napisał(a):3. Pierwszy model Kubusia zrobiłem rzeczywiście dawno temu, był produkowany przez GPM, był to vacform z częściami ze znalu w skali 1/35, w roku 1991. Na podstawie tej samej dokumentacji czyli oryginału Kubusia z MWP był zrobiony zarówno Kubuś z 1991, z 2006 i kartonowy model GPM w skali 1/25.

Przykro mi to stwierdzić, ale model Kubusia z GPMu ( vacu ) musiał powstawać nie na bazie oryginału Kubusia z MWP, ale na bazie planów duetu pp.Tarczyński/Jońca opublikowanych w ( bodajże ) 1970 roku w Modelarzu. Plany te mają/miały zauważalny błąd ( wizualnie - zbyt krótki, "buldogowaty" nos pojazdu ) i zostały poprawione dopiero przy okazji wydania nowej książki o Kubusiu w/w duetu w 2008 roku. Model GPM-u ( na ile technologia jego wykonania na to pozwala ) powiela ten błąd - ale nie przeszkadzało mi to w latach dziewięćdziesiątych "pomordować się" aby go sklepić i postawić na półce :lol:
Zresztą potem upolowałem jeszcze jednego vacuformowego GPM-a - do kolekcji pudełek :lol: :lol:

Wielki "szacun" ( jak to teraz młodzi ludzie mawiają ) za podjęcie Kubusiowego tematu w modelarstwie - gdyby nie ten GPM z vacu, pewnie nigdy nie myślałbym czy coś takiego ( i jak ) można zrobić w inny, prostszy dla modelarza sposób ( czyli np. z żywicy )
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - in-boxy, nowości, opinie