Witaj,
Nigdzie nie pisałem, że Kubuś z Toro w 1/72 jest pierwszy na rynku - swojego zapowiadał skala72, a i Aerodromowy ( czyli Twojego autorstwa ) też wcześniej przemknął jak kometa ( może szkoda że nie udało się go bardziej spopularyzować w kraju, i teraz łatwiej znaleźć go za granicą, niż w krajowym sklepie )
piokas napisał(a):3. Pierwszy model Kubusia zrobiłem rzeczywiście dawno temu, był produkowany przez GPM, był to vacform z częściami ze znalu w skali 1/35, w roku 1991. Na podstawie tej samej dokumentacji czyli oryginału Kubusia z MWP był zrobiony zarówno Kubuś z 1991, z 2006 i kartonowy model GPM w skali 1/25.
Przykro mi to stwierdzić, ale model Kubusia z GPMu ( vacu ) musiał powstawać nie na bazie oryginału Kubusia z MWP, ale na bazie planów duetu pp.Tarczyński/Jońca opublikowanych w ( bodajże ) 1970 roku w Modelarzu. Plany te mają/miały zauważalny błąd ( wizualnie - zbyt krótki, "buldogowaty" nos pojazdu ) i zostały poprawione dopiero przy okazji wydania nowej książki o Kubusiu w/w duetu w 2008 roku. Model GPM-u ( na ile technologia jego wykonania na to pozwala ) powiela ten błąd - ale nie przeszkadzało mi to w latach dziewięćdziesiątych "pomordować się" aby go sklepić i postawić na półce
Zresztą potem upolowałem jeszcze jednego vacuformowego GPM-a - do kolekcji pudełek
Wielki "szacun" ( jak to teraz młodzi ludzie mawiają ) za podjęcie Kubusiowego tematu w modelarstwie - gdyby nie ten GPM z vacu, pewnie nigdy nie myślałbym czy coś takiego ( i jak ) można zrobić w inny, prostszy dla modelarza sposób ( czyli np. z żywicy )