Mercedes-Benz AMG 500SL 6.0L - Tamiya - Open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Mercedes-Benz AMG 500SL 6.0L - Tamiya - Open

Postprzez levee » sobota, 13 listopada 2010, 23:38

Witam,
chciałbym dołączyć z tym modelem:
Obrazek

Model w zasadzie będzie prosto z pudełka, dodać zamierzam jedynie kilka znaczków trójramiennej gwiazdy z zestawu metal stickerów z FMD, wentylki z Abera oraz kilka kalkomanii do wnętrza, które spróbuję zrobić samodzielnie. Może jeszcze spróbuję położyć flock, jak starczy mi odwagi.
levee

Reklama

Re: Mercedes-Benz AMG 500SL 6.0L - Tamiya - Open

Postprzez skwarciu21 » sobota, 13 listopada 2010, 23:42

Fajny model mam nadzieje że aktualizacje będą często :mrgreen: xd. Widzę że coraz więcej warsztatów w konkursie będzie co oceniać.
skwarciu21

Postprzez Mr. Headshok » niedziela, 14 listopada 2010, 08:44

skwarciu21 napisał(a):...Widzę że coraz więcej warsztatów w konkursie będzie co oceniać.

Pod warunkiem, że przynajmniej połowa z obecnej ilości wątków zakończy się galerią :mrgreen:
Czego wszystkim i sobie życzę!
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez krzysiekg » niedziela, 14 listopada 2010, 09:37

Auto klasyka. Jaki kolor planujesz?

Pozdrawiam
Krzysiek
krzysiekg

Postprzez levee » niedziela, 14 listopada 2010, 11:32

Wstępnie zaplanowałem taki kolor -Amaranth Violet z palety Porsche:
Obrazek
zdjęcie z oferty ze strony http://www.eeautos.com/autoinventorypage.htm

Ale coraz mniej jestem do niego przekonany. Może domieszam trochę czarnego i gunmetalu.

Przetestuję lakier RiceBox -marki sklepu hobbyeasy.com. Ewentualne domieszki bedą z GaiaColor.
levee

Postprzez Macio4ever » niedziela, 14 listopada 2010, 11:53

Bez gwiazdy nie ma jazdy! Jeden z nielicznych Merców, które mi się podobają.
Słaby ten kolorek z Porszawki... Weź jakiś wypasiony czarny metalik albo perłę - będzie perfekto. Ewentualnie jakiś bliski do GunMetalu. Trzeci opcja to biały + jakieś małe wstawki z karbonu - będzie odjazd.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez portalus » niedziela, 14 listopada 2010, 12:32

Może coś z palety Designo.
portalus

Postprzez levee » piątek, 19 listopada 2010, 22:16

Dziękuję za sugestie zmiany koloru.
Po rewizji planów zdecydowałem się na lakier samochodowy z palety Mercedesa - któryś z tej dwójki:
Blauschwartz (kod 199)
Almandinschwartz (kod 182)
Obrazek
żródło: internet

Lakiery już mam. W weekend przeprowadzę test malowania -pierwszy raz będę korzystał z lakierów samochodowych. Mam nadzieję, że mój aerograf z dyszą 0,3mm da radę.
Na podstawie uzyskanych próbek ostatecznie wybiorę kolor. Wiem, że bardziej nadaje się ten blauschwartz, ale almandinschwartz bardzo mnie kusi.

Przy okazji tematu malowania lakierami mam pytanie o rozcieńczalnik do nich. Czy poniższy będzie się nadawał, czy lepiej użyć Czegoś z Gunze (Mr.Color Thinner czy Mr.Leveling Thinner)?
Obrazek

A model - na razie malutkimi kroczkami do przodu:
-pogłębione linie podziału blach
-usunięte mocowanie wysuwanej anteny oraz spryskiwacze, aby nie przeszkadzały w polerce (zrobiłem im silikonowe odciski oraz w ich miejscu nawierciłem otworki pozycjonujące, elementy te dorobię później z żywicy)
-rozwiercone kratki wentylacyjne na przednich błotnikach za nadkolami
Obrazek
Zastanawiam się jeszcze nad rozwierceniem kółka pod emblematem na atrapie chłodnicy i wklejeniu tam gęstej siateczki, ale boję się uszkodzić filigranową gwiazdkę. Poczekam na przesyłkę z HK z metaltransferami -jeśli będzie tam element zastępujący -to zaryzykuję.

Równolegle zacząłem też zabawę z fotelami. Z jednego usunąłem już pas bezpieczeństwa -zastąpię go tasiemką z własnoręcznie dorobionymi sprzączkami (a przynajmniej spróbuję je dorobić). Dodatkowo dorobienia wymaga dźwignia służaca, jak sądzę, do ustawiania/odchylania oparcia. Tamiya sprytnie ukryła je za pasem/drzwiami.
Obrazek

A tu jak to wygląda w oryginale:
Obrazek
żródło: internet
levee

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat