Dziękuję za sugestie zmiany koloru.
Po rewizji planów zdecydowałem się na lakier samochodowy z palety Mercedesa - któryś z tej dwójki:
Blauschwartz (kod 199)
Almandinschwartz (kod 182)
żródło: internetLakiery już mam. W weekend przeprowadzę test malowania -pierwszy raz będę korzystał z lakierów samochodowych. Mam nadzieję, że mój aerograf z dyszą 0,3mm da radę.
Na podstawie uzyskanych próbek ostatecznie wybiorę kolor. Wiem, że bardziej nadaje się ten blauschwartz, ale almandinschwartz bardzo mnie kusi.
Przy okazji tematu malowania lakierami mam pytanie o rozcieńczalnik do nich. Czy poniższy będzie się nadawał, czy lepiej użyć Czegoś z Gunze (Mr.Color Thinner czy Mr.Leveling Thinner)?

A model - na razie malutkimi kroczkami do przodu:
-pogłębione linie podziału blach
-usunięte mocowanie wysuwanej anteny oraz spryskiwacze, aby nie przeszkadzały w polerce (zrobiłem im silikonowe odciski oraz w ich miejscu nawierciłem otworki pozycjonujące, elementy te dorobię później z żywicy)
-rozwiercone kratki wentylacyjne na przednich błotnikach za nadkolami

Zastanawiam się jeszcze nad rozwierceniem kółka pod emblematem na atrapie chłodnicy i wklejeniu tam gęstej siateczki, ale boję się uszkodzić filigranową gwiazdkę. Poczekam na przesyłkę z HK z metaltransferami -jeśli będzie tam element zastępujący -to zaryzykuję.
Równolegle zacząłem też zabawę z fotelami. Z jednego usunąłem już pas bezpieczeństwa -zastąpię go tasiemką z własnoręcznie dorobionymi sprzączkami (a przynajmniej spróbuję je dorobić). Dodatkowo dorobienia wymaga dźwignia służaca, jak sądzę, do ustawiania/odchylania oparcia. Tamiya sprytnie ukryła je za pasem/drzwiami.

A tu jak to wygląda w oryginale:
żródło: internet