Eunos Roadster 1:24 Tamiya

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Eunos Roadster 1:24 Tamiya

Postprzez skwarek » czwartek, 2 sierpnia 2012, 22:14

Co tutaj odpuszczać? Kup kreta i go wymocz, ewentualnie zmywacz do akryli wamodu, popraw ten lakier i zrób go porządnie.
skwarek

Reklama

Postprzez DarkWing » piątek, 3 sierpnia 2012, 07:52

skwarek napisał(a):Co tutaj odpuszczać? Kup kreta i go wymocz, ewentualnie zmywacz do akryli wamodu, popraw ten lakier i zrób go porządnie.

dokładnie... nie ma co odpuszczać i spisywać model na "straty". Jak przy każdym modelu, po jakimś błędzie będziesz rezygnował i się poddawał to nigdy nie zrobisz tego co chcesz.
Kashato, kibicuję Ci od samego początku i obserwuję Twoje postępy (lubię obserwować wschodzące talenty - być może to narodziny przyszłych mistrzów), więc mnie nie zawiedź :P
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez powerpablo » piątek, 3 sierpnia 2012, 07:58

DarkWing napisał(a):
skwarek napisał(a):Co tutaj odpuszczać? Kup kreta i go wymocz, ewentualnie zmywacz do akryli wamodu, popraw ten lakier i zrób go porządnie.

dokładnie... nie ma co odpuszczać i spisywać model na "straty". Jak przy każdym modelu, po jakimś błędzie będziesz rezygnował i się poddawał to nigdy nie zrobisz tego co chcesz.
Kashato, kibicuję Ci od samego początku i obserwuję Twoje postępy (lubię obserwować wschodzące talenty - być może to narodziny przyszłych mistrzów), więc mnie nie zawiedź :P

Ty to Sławek potrafisz podbudować i zmotywować. Święte słowa, nie poddawaj się bez walki ja miałem podobnie i to z kalkami ale się nie załamałem, i dalej się uczę i wszystkiego nie wiem, ale człowiek uczy się na błędach i następnym razem będzie tylko lepiej. Nie wrzucaj modelu w karton tylko walcz do końca bo my tu wszyscy chcemy zobaczyć skończony model w galerii.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez kashato » piątek, 3 sierpnia 2012, 14:08

Dziękuję wszystkim za słowa otuchy, wsparcie i pomoc, ale chciałem Wam powiedzieć, że wcale nie chciałem odpuszczać sobie modelu ale walke z tym czymś, na szczęście śladów już nie ma, trzeba samochód wypolerować, popracować nad szczegółami (kierunki i wash wokół nich, wnętrze do pomalowania oraz kilka drobiazgów), czekam też na diody i będę robił halogeny w przednim wlocie, a także kalki od Pawła no i tyle pozostało w tym modelu. Kolejny będę chciał zrobić jeszcze lepiej i będę pamiętał, aby być bardziej ostrożnym, ale mam dla Was złą wiadomość, a zarazem dobrą - byłem zmuszony iść do pracy, na miejsce znajomego no i będę kelnerował w weekendy, a także co 2 dzień w tygodniu do października a potem studia. Tak więc czasu mniej, lecz część pensji przeznaczę na kompresor, rozcienczalnik, zestaw do czyszczenia, szmatki tamiya oraz blat ze sklepu Izmod, tak więc zacznę pracę z aerografem, co mam nadzieje, będzie dla mnie krokiem naprzód w mojej modelarskiej karierze.

Pozdrawiam!

PS Gdyby ktoś z Was jechał przez Błonie (zachód od Warszawy) to zapraszam do Restauracji Rynek znajdującej się w centrum miasta, na rynku, obok ratusza :mrgreen:
kashato

Postprzez kashato » poniedziałek, 3 września 2012, 21:21

W końcu zaczęło się coś dziać, użyłem moich nowych nabytków - kompresor i aero. Pomalowałem wannę-wnętrze, zrobiłem halogeny, wkleiłem lampy z przodu i z tyłu. Zmiana planów - auto będzie z zamkniętym miękkim dachem. Jutro rano zamieszczę zdjęcia więc będziecie mogli zobaczyć co i jak :)
kashato

Postprzez kashato » wtorek, 4 września 2012, 11:58

Mam dla Was kilka zdjęć. Nie zwracajcie proszę uwagi na tło i wykonanie - zdjęcia robione w pracy na półce barowej :)
Wczoraj pierwszy raz w ruch poszedł aerograf - najlepszym efektem tego jest dach. Bardzo mi się podoba jak wyszedł. Zrobione halogeny, pod lampami przednimi jest transparent yellow, myślę że efekt JDMowy. Problem jest w prawym kloszem tylnej lampy - zmatowił się od kleju... Zastanawiam się jak to odratować. Czy jest jakieś wyjście? Jak nie to można zmatowić drugą lampę aby nie było różnicy. Samochód czeka na przednią szybę, która z kolei czeka na uszczelki. Uszczelki będą też na górnej krawędzi drzwi, do poprawy są progi, no i polerka kasty.
Zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kashato

Postprzez daddycustomizer » wtorek, 4 września 2012, 14:26

Nie rozumiem Cię, złożyłeś wszystko do kupy i chcesz robić polerkę. :roll:
daddycustomizer

Postprzez kashato » wtorek, 4 września 2012, 15:14

daddycustomizer napisał(a):Nie rozumiem Cię, złożyłeś wszystko do kupy i chcesz robić polerkę. :roll:

Dach tylko nałożony, podwozie latwo zdjąć, a polerki potrzebuje tylna klapa i maska.
kashato

Postprzez Kazik » wtorek, 4 września 2012, 16:39

kashato napisał(a): ...a polerki potrzebuje tylna klapa i maska.

Oj wydaje mi się że nie tylko.
Chyba się trochę pospieszyłeś.
kashato napisał(a): Problem jest w prawym kloszem tylnej lampy - zmatowił się od kleju...

Na jaki klej wklejałeś? pewnie na jakiś CA i opary zmatowiły. Było już sporo razy na ten temat.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez kashato » wtorek, 4 września 2012, 16:53

Fakt, miałem na myśli to że tylna klapa i maska nie były polerowane, reszta była już dotknięta.

Kleiłem Mr.Limonene, ale za dużo nałożyłem i wycisnęło klej spod lampy na powierzchnie lampy. Nie wiem co zrobić z tym fantem, macie jakieś pomysły?
kashato

Postprzez TomZak » wtorek, 4 września 2012, 17:05

kashato napisał(a):Kleiłem Mr.Limonene, ale za dużo nałożyłem i wycisnęło klej spod lampy na powierzchnie lampy. Nie wiem co zrobić z tym fantem, macie jakieś pomysły?

Możesz spróbować przepolerować pastą jeżeli uszkodzona jest zewnętrzna strona. Z wew. może być trudniej ze względu na rowki. Debonder nic nie da, bo klej naruszył plastik. Przy okazji - ładnie pachnie ten klej? :lol:
TomZak

Postprzez kashato » wtorek, 4 września 2012, 17:14

Hmm, spróbuję.

A co do zapachu - świetnie, często znajomym albo rodzinie demonstruje jego zapach a sam nie raz złapałem się na siedzeniu i wąchaniu zamiast klejenia :D
kashato

Postprzez kashato » sobota, 10 listopada 2012, 15:23

Projekt ZAWIESZONY do czasu pozyskania nowej kasty/nowego zestawu. Jako, że nie jest to typowe PZP nie chciałem, żeby był to badziew. Wyjąłem dziś z pudełka i stwierdziłem, że zainwestuję pieniądze w 2 taki model i zrobię go bardziej się przykładając i nie spiesząc się - bo jak już wiem (a wtedy nie do końca) to nie popłaca... Tak więc mam nadzieję, że za jakiś czas wznowię warsztat, aby wykonać ten model lepiej.

Aktualnie do zrobienia jest F430 Revella (co mnie osobiście odrzuca i nie mam ochoty do tego siadać...), a na dniach zacznę coś małego i japońskiego w niecodziennym kolorze :)
kashato

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat