Ducati 916 - TAMIYA - 1:12

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Ducati 916 - TAMIYA - 1:12

Postprzez DarkWing » środa, 14 maja 2014, 16:24

Witam

Tym razem nietypowo jak na mnie. Po zmaganiach w Renault FT (dział pancerny) naszła mnie wielka ochota na coś szybkiego i czystego. Oczywiście nie mogło to być nic innego ja motorek :).
Niniejszy warsztat będzie bardzo minimalistyczny. Model jest robiony "do bólu" prosto z pudła. Wszystkie zastosowane techniki są dobrze wszystkim znane więc nie ma o czym się rozpisywać. Warsztat założyłem tylko z dwóch powodów:
1. model mało popularny - znalazłem tylko jeden warsztat kolego Marka "Kazik" z przed chyba 5 lat
2. próba prezentacji zdjęć na innym niż dotychczas tle.

Przede wszystkim postanowiłem robić zdjęcia warsztatowe na max. "wyczyszczonym" tle. Padło więc na białą matową folię. Ponieważ nie posiadam typowego namiotu bezcieniowego, fotki robię jak zwykle - oprócz głównego oświetlenia, doświetlanie w czasie ekspozycji ręczną (stołową) lampką halogenową - 60W - z każdej strony. Wcześniej w aparacie ustawiony balans bieli.

Model również nietypowo. Oryginalne malowanie - italian red.
W sieci znalazłem taką oto wersję
Obrazek

Obrazek

Zdjęcia przedstawiają wersję SENNA ale ja i od niej troszkę odstąpię - chcę pomalować całość w-g własnego "tuningu" :). U mnie wszystkie panele będą w kolorze szampańskim - tamiya titanium gold. Koła czerwone ale ze złotym bramowaniem.

Dotychczas udało mi się zrobić całe tylne zawieszenie. Wahacz w kolorze osłon. Osłona łańcucha carbonowa - oklejona kalką scale motosport Carbon Fiber Twill Weave sku#1012 dla skali 1:12.
Obrazek

Obrazek

silnik. Funele to oryginalny chrom + transparent red.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

rama
Obrazek

Obrazek

oraz przednie i tylne koło
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: Ducati 916 - TAMIYA - 1:12

Postprzez powerpablo » czwartek, 15 maja 2014, 18:36

Witam Sławku.

Fajnie, że wróciłeś do cywili po przerwie, a tym bardziej, że z motorkiem.
Jak zwykle czysta i sterylna robota tak jak nas do tego przyzwyczaiłeś.
Wielki plus na zmianę kolorystyki zawsze to inaczej niż pudełkowe oryginalne malowanie.

Zdjęcie to też duża poprawa.

Czekam na kolejne aktualizacje.

P.S. Nie tak dawno chciałem kupić te Ducati ale jednak pokusiłem się na nowy wypust Tamiyi i padło na Ducati 1199 Panigale S

Jak przyjdzie to się oficjalnie pochwalę.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez DarkWing » czwartek, 15 maja 2014, 20:39

Paweł, widziałem już 1199 - piękny. Na pewno wzbogaci moją kolekcję tylko może Ty będziesz pierwszy go budował ;)
Póki co składam dalej 916...

Dzisiaj prace posunęły się dość mocno do przodu. Połączyłem silnik z tylnym zawieszeniem
Obrazek

Obrazek

Kolejnym etapem było osadzenie całości w ramie
Obrazek

Obrazek

Przed montażem tylnego koła trzeba było zrobić i zamontować wydech. Postanowiłem, że tłumiki będą carbonowe.
Obrazek

Po podpięciu wydechu do silnika oraz podczepieniu do ramy mogłem w końcu zamontować koło
Obrazek

Obrazek

Przepraszam za tą klamerkę ale całość nie chciała "trzymać pionu" :) a stojak jest jeszcze w częściach...
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » środa, 21 maja 2014, 11:19

Od ostatniej aktualizacji minęło troszkę czasu ale za to warsztat idzie pełna parą....

Przede wszystkim zrobiłem podstawę co by motorek nie wymagał ciągłego podtrzymywania ;)
Obrazek

i jak widać działa :)
Obrazek

tu i ówdzie pododawałem różne drobiazgi. Przede wszystkim silnik otrzymał chłodzenie.
Obrazek

Zamontowałem również oświetlenie
Obrazek

Kolejnym etapem było zmontowanie przedniego zawieszenia. Pokusiłem się na oklejenie błotnika carbonem. Prawie godzina walki z kalką ale udało się idealnie. Kalka daje naprawdę duuużo czasu na odpowiednie umiejscowienie i dopasowanie. Nawet po mocnym "nasączeniu" Mr. Mark Softer'em umożliwia ostateczne pozycjonowanie. Trzeba tylko bardzo uważać, bo robi się co prawda "gumowa" co bardzo pomaga w dopasowaniu na wszelkich krzywiznach ale jednocześnie staje się bardzo delikatna. Na koniec lakierowanie na wysoki połysk i jak żywa.... Teleskopy (część ślizgowa) oklejona folią chrom.
Obrazek

Całość na chwilę obecną prezentuje się następująco
Obrazek

Obrazek

Zostało już niewiele - dokończyć kierownicę, półka z zegarami oraz zamontować panele :)
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez GTiStyle » piątek, 23 maja 2014, 10:18

Coś pięknego. Mam takie pytanko czy karbon na osłonie łańcucha i tłumikach jest taki sam?
Przykazanie 6. Nie jeździj szybciej niż Twój Anioł Stróż potrafi.
GTiStyle

Postprzez DarkWing » piątek, 23 maja 2014, 11:34

GTiStyle napisał(a):...czy karbon na osłonie łańcucha i tłumikach jest taki sam?

Tak - niestety to ta sama kalka - wiem, że lepiej wyglądałoby gdybym użył różnych wzorów ale nie miałem nic innego... :(

Kolejne etapy budowy - skończona kierownica, są też zegary. Takie drobne niuanse w stosunku do ostatnich zdjęć...
Obrazek

Obrazek

dodałem ostatnie elementy - kierunkowskazy i lusterka wsteczne i w końcu można założyć panele zewnętrzne :)
Jeszcze ostatnie spojrzenie na wnętrze
Obrazek

oraz kompletnie uzbrojony w owiewki...
Obrazek

Model jest skończony ale warsztat jeszcze trwa.... czekajcie na niespodziankę ;o) ;)
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Dorotka » piątek, 23 maja 2014, 11:47

Super!

Wentyle w oryginale też są w całości czerwone?

:)
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez GTiStyle » piątek, 23 maja 2014, 13:51

DarkWing napisał(a):
GTiStyle napisał(a):...czy karbon na osłonie łańcucha i tłumikach jest taki sam?

Tak - niestety to ta sama kalka - wiem, że lepiej wyglądałoby gdybym użył różnych wzorów ale nie miałem nic innego... :(

Do tego zmierzałem choć i tak uważam, że jest ładnie :)
Przykazanie 6. Nie jeździj szybciej niż Twój Anioł Stróż potrafi.
GTiStyle

Postprzez DarkWing » wtorek, 27 maja 2014, 14:59

Ciąg dalszy prac warsztatowych i czas na ujawnienie "niespodzianki"....
Do modelu motocykla chcę dodać figurkę. Wykorzystałem do tego celu model Tamiya - Starting Rider.
Figurkę jakościowo oceniam na... 4-. Instrukcja zaznacza, że ręce należy dopasować indywidualnie do modelu motocykla. U mnie trzeba było troszkę popracować ze szpachlą. Ramiona musiałem troszkę ściąć (od strony rąk) natomiast pod pachami trzeba było uzupełnić szpachlą.Wykorzystałem do tego dwuskładnikową - Tamiya Polyster Putty.
Przygotowany korpus z nogami i rękoma pomalowałem podkładem białym a następnie białym matem ze spray'a. Przed malowaniem kolorem właściwym - kombinezonu - wymaskowałem te miejsca które docelowo miały zostać białe. Tak to wyglądało.
Obrazek

Obrazek
Zdjęcia nieciekawe bo białe na białym....

Efekt końcowy już o wiele lepiej widać....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czerwony to spray Tamiya TS-85 Bright Mica Red. Czarny w całości malowany z pędzla - ModelMaster 4700 Semi Gloss Black. Ochraniacze na kolanach i łokciach to ModelMaster Aluminium Non Buff.
Zdobienie kombinezonu..... cóż tego proszę się nie czepiać. Wykorzystałem kalki z pozostałych modeli, które miałem pod ręką. Najbardziej cieszy mnie kalka z napisem DUCATI na rękawach, która pochodzi z modelu Ducati 900 SuperSport.
Pozostało tylko dorobienie głowy :). Póki co chłopak poodpoczywa sobie przy słupku....
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Kazik » wtorek, 27 maja 2014, 16:01

A na klatce piersiowej po lewej stronie na białym tle to co to za napis?
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez darkinvaider » wtorek, 27 maja 2014, 16:16

Kazik napisał(a):A na klatce piersiowej po lewej stronie na białym tle to co to za napis?
wyglada mi na "ninja" od kawasaki... moim zdaniem powinies zostawic kombinezon -:czysty" bez dodatkow od kawasaki i Rossiego.. Ducati piekana włoska maszyna....
darkinvaider

Postprzez greatgonzo » wtorek, 27 maja 2014, 17:44

Kazik napisał(a):A na klatce piersiowej po lewej stronie na białym tle to co to za napis?

Naturalna tęsknota posiadacza Ducati! :mrgreen: Wiemy co koleżka kupi jak straci cierpliwość do tego ;).

Kombi jest trochę archaiczne jak na ten motocykl. Ciekawe jak czapka.
greatgonzo

Postprzez DarkWing » środa, 28 maja 2014, 06:53

A prosiłem... nie czepiać się kombinezonu.... ale nie!... muszą człowiekowi dogryźć :evil:

A tak na poważnie, kolega który jest posiadaczem Hayabusy (notabene ten któremu w prezencie ślubnym robiłem model jego maszyny) stwierdził: "piękny model i piękny motor...ale w życiu bym go nie chciał - chyba, że jako ozdoba garażu..." Coś więc w tym jest, jeśli chodzi o awaryjność włoskich maszyn. Osobiście miałem kiedyś Alfę Romeo 156 - cudo auto jeśli chodzi o wrażenia z jazdy ale niestety, piękna włoszka była tak delikatna i wymagała tyle uwagi, że szybko się rozwiedliśmy...Znalazłem sobie tańszą japonkę, która równie dobrze się prowadzi :mrgreen:
Napis na klatce - Ninja - oczywiście, że pochodzi z Suzuki ale równie dobrze może to być nick tego gościa :roll: , a że "kombi nieco archaiczne"... cóż, każdy jeździ na tym i tym na co go stać :twisted:
Dzisiaj planuję dodać do tego torsu facjatę....
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez woocasch » środa, 28 maja 2014, 07:38

Pięknie wykonany model, tym bardziej tak fajnego motoru. Nie ma się do czego przyczepić, zresztą jak w przypadku każdej Twojej pracy jest bardzo duża dbałość o detale i bez ładowania tony dodatków wyciągasz wszystko co najlepsze z każdego zestawu.

A przy okazji co do awaryjności włoskich maszyn, to nie oceniaj po jednym egzemplarzu Alfy 156, chyba że kupiłeś ją jako nówkę i od początku Ty o nią dbałeś, ale wtedy nie powinieneś mieć jakiś szczególnych przygód. Faktem jest, że używane Alfy często są zaniedbane, bo mechanicy sobie z niektórymi tematami gorzej radzą, bo nie jest to kolejny milionowy Golf IV, który zawitał do ich warsztatu :) A już abstrahując od wszystkiego, to Ducati należy od jakiegoś czasu do Audi, więc obecnie powinna byś już solidna niemiecka jakość :mrgreen:
woocasch

Postprzez darkinvaider » środa, 28 maja 2014, 08:40

włoskie motocykle sa "specyficzne" sam posiadalem przez kilka lat Aprilie rsv1000r-jezeli chodzi o design i jakosc detali to japoncom daleko bylo do niej...ale -elektronika bardzo odslonieta co w klimacie jakim mieszkam (irlandia) dawalo o sobie znac po jezdzie w desczu...Mimo wszytko -z dzwiekiem silnika v2 zadna rzedowka sie nie moze rownac :twisted: ogolnie jestem fanem motocylki supersport z silnikami V .pozdrawiam
darkinvaider

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat