McLaren MP 4/6 Honda Tamiya 1/12

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: McLaren MP 4/6 Honda Tamiya 1/12

Postprzez TomZak » wtorek, 2 października 2012, 15:04

I ja również czekam na koniec.
Jak udało Ci się zamaskować kalkę tak dokładnie + bez uszkodzenia jej (jeżeli to jest ta po lewej malowana)?

Strasznie mi się podobają te dwa ujęcia/miejsca:
cayman napisał(a):Obrazek

Obrazek

Te wszystkie kabelki itp. naprawdę cieszą oko ;o)
TomZak

Reklama

Postprzez Kazik » wtorek, 2 października 2012, 15:29

Ale ta kobyłka to mało stabilna jest w osi "z" :P :mrgreen:
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez portalus » środa, 3 października 2012, 06:21

Myślałem, że robiona wg oryginału.
Super ta cała robota.
portalus

Postprzez cayman » niedziela, 28 października 2012, 20:33

To ostatni post przed galerią końcową.Nie jestem w stanie opisać ile dokonałem udoskonaleń i przeróbek i ile elementów brakujących dorobiłem ale myślę że to widać na każdym centymetrze kwadratowym modelu.
Zrobiłbym galerię końcową bo bolid jest ukończony ale czekam na szablony fototrawione z logo na opony od kolegi DRAZA.
Tymczasowo decale na oponach pobrudziłem ale jak przyjdą blaszki to opony pójdą jeszcze raz na warsztat.
Podłogę w całości obłożyłem-wykleiłem carbonem.

Widok ogólny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do felg dorobiłem ciężarki do wyważania kół.

Obrazek

Do wlotu powietrza dorobiłem czujnik z okablowaniem

Obrazek

Naciągi jednostki napędowej z podłogą

Obrazek

Antena z zestawu poszła do śmieci i została zastąpiona anteną z zestawu waloryzacyjnego AClub.

Obrazek

Tylne lotki ze śrubkami z T2M

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ponieważ pokrywa monococue będzie stała z boku bolidu to dorobiłem z polistyrenowych i stalowych rurek stojaki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podstawy lusterek poodcinałem i dorobiłem z rurek stalowych

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do galerii końcowej muszę kupić większy namiot bezcieniowy ...
Pozdrawiam Piotrek

A kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
cayman

Carbon Master

Postprzez powerpablo » niedziela, 28 października 2012, 20:42

Pogratulować Piotrek kolejnego ukończonego warsztatu i czekam z niecierpliwością na galerię.
A co teraz masz w panach? :D

A model zjawiskowy, budzi zachwyt jak jest z detalizowany i wykonany.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez cayman » niedziela, 28 października 2012, 20:58

powerpablo napisał(a):Pogratulować Piotrek kolejnego ukończonego warsztatu i czekam z niecierpliwością na galerię.
A co teraz masz w panach? :D

A model zjawiskowy, budzi zachwyt jak jest z detalizowany i wykonany.

pozdrawiam
Paweł

Już na warsztacie mam tzw. półkownika Porsche Carrera GT i w tygodniu wrzucę warsztat.

A co mam w planach Pawle ??? Tu mam jak zwykle dylemat bo mam cztery duże pudła 1/12:
1.Catterham Tamiya
2.Lotus 78 (nagroda z konkursu)
3.Porsche RSR 934 Jaegermaister plus zestaw Scale Motorsport.
4.Ford GT40 plus zestaw KA models.
Mam chęć na Lotusa albo na Porszaka.???
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez Kazik » niedziela, 28 października 2012, 22:06

Piotrek bez dużego namiotu to faktycznie ciężko ogarnąć go w całości.
W sumie to nie wiadomo jak lepiej wygląda czy z szerszego kadru w całości ale wtedy nie widać detali czy z bliska ale wtedy jest tyle detali że ciężko wzrok skupić :lol:
Ja bym zrobił jeszcze jedną rzecz,
rozcieńczoną czarną emalią cieniutkim pędzelkiem na czubeczku położyłbym ciutek na każdy łebek śruby tak by te środeczki pod klucz imbusowy czy tam ampulowy były dobrze widoczne.
Gumy po przybrudzeniu wyglądają ok ale faktycznie jak napis będzie lekko niewyraźnie malowany to będzie lepiej.
Tyle roboty ... niesamowity!

Mój typ to ;o)
cayman napisał(a):4.Ford GT40 plus zestaw KA models.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez cayman » niedziela, 28 października 2012, 22:37

Kazik napisał(a):Piotrek bez dużego namiotu to faktycznie ciężko ogarnąć go w całości.
W sumie to nie wiadomo jak lepiej wygląda czy z szerszego kadru w całości ale wtedy nie widać detali czy z bliska ale wtedy jest tyle detali że ciężko wzrok skupić :lol:
Ja bym zrobił jeszcze jedną rzecz,
rozcieńczoną czarną emalią cieniutkim pędzelkiem na czubeczku położyłbym ciutek na każdy łebek śruby tak by te środeczki pod klucz imbusowy czy tam ampulowy były dobrze widoczne.
Gumy po przybrudzeniu wyglądają ok ale faktycznie jak napis będzie lekko niewyraźnie malowany to będzie lepiej.
Tyle roboty ... niesamowity!

Mój typ to ;o)
cayman napisał(a):4.Ford GT40 plus zestaw KA models.

Ledwo mi wszedł do namiotu i miałem problemy z manewrami uważając żeby czegoś nie uszkodzić.
Masz Marek rację jak będę obrabiał jeszcze raz opony to pozapuszczam detale emalią .Umknęło mi to przy pracach końcowych.
Jak wczoraj wieczorem przy lampie zacząłem brudzić opony to tak mi się to spodobało ale jak rano wstałem i zobaczyłem w świetle dziennym to się lekko przeraziłem że są takie "schetane" :lol: .Ale efekt całkiem fajny.
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez DarkWing » poniedziałek, 29 października 2012, 08:16

Piotrze, gratulacje z okazji ukończenia modelu. Zaczęło się niewinnie, a wyszło.... aż brak słów.
Ja głupi myślałem, że moje Renault wyszło ładnie.... :mrgreen: :oops: :mrgreen:
Ale teraz, dzięki Twojemu warsztatowi mam SUPER motywację przy następnej F-1 i wzór do naśladowania....
Boże... wzór do naśladowania... o czym ja marzę :roll: ale zawsze miło będzie podpatrywać.
Noszę się z zamiarem zaczęcia Lotusa Type 78 (też go mam w 1:12), więc namawiam Cię na jego rozpoczęcie, będę kilka kroków za Tobą - naśladował mistrza, a przynajmniej próbował.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 29 października 2012, 13:09

Piękna maszyna, znakomita robota modelarska.

Przy zdjęciach do galerii zwróć uwagę na balans bieli, bo ostatnie zdjęcia masz zbyt niebieskie.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez cayman » poniedziałek, 29 października 2012, 15:36

DarkWing napisał(a):Piotrze, gratulacje z okazji ukończenia modelu. Zaczęło się niewinnie, a wyszło.... aż brak słów.
Ja głupi myślałem, że moje Renault wyszło ładnie.... :mrgreen: :oops: :mrgreen:
Ale teraz, dzięki Twojemu warsztatowi mam SUPER motywację przy następnej F-1 i wzór do naśladowania....
Boże... wzór do naśladowania... o czym ja marzę :roll: ale zawsze miło będzie podpatrywać.
Noszę się z zamiarem zaczęcia Lotusa Type 78 (też go mam w 1:12), więc namawiam Cię na jego rozpoczęcie, będę kilka kroków za Tobą - naśladował mistrza, a przynajmniej próbował.

Sławek wiem że masz talent i zamiłowanie do modelarstwa i nieraz się zastanawiałem dlaczego się bawisz w tzw PZP.
Twój Renault wyszedł ładnie tyle że w PZP.Wiadomo że do waloryzacji potrzebne są dodatkowe fundusze i trzeba poświęcić więcej czasu ale efekt końcowy i gotowy model mówi o włożonym weń sercu.
Pisząc o dodatkowych funduszach nie myślę o tysiącach złotych i jakiś mega zestawach waloryzacyjnych.
W McLarenie jedynie amortyzatory są toczone przeze mnie na tokarce którą nabyłem do swojego warsztatu modelarskiego.
Jak będziesz miał coś do wytoczenia to zawsze pomogę Tobie i innym Kolegom z naszego forum bo przede wszystkim sprawia mi to niesamowitą radość i zabawę.
Dodatki takie jak kabelki,druciki,rurki stalowe(igły lekarskie),śrubki,nakrętki i ich imitacje na blaszkach fototrawionych to produkty HD,SH , T2M i inne które zawsze powinny leżeć i nie piszę że muszą leżeć w warsztacie modelarza .
Przy takim modelu nie ma co się spieszyć,lepiej w między czasie robić coś jeszcze (u mnie zrobiona F. 250 GTO i A. Martin DBS)
Wtedy mogę się zastanowić i poszukać w necie zdjęć referencyjnych(to podstawa do budowy) co mogę zmodyfikować ,co przerobić i co dorobić żeby bardziej urealnić model do oryginału.

Ale to co jest najważniejsze to trzeba chcieć!!!!!!

Co do Lotusa to zajrzę po raz kolejny do pudła i zobaczę co będzie jeszcze potrzebne.
Na pewno decale John Player Special.
Amorki do wytoczenia (nie ma problemu wytoczę dwa komplety)
a przede wszystkim dokumentacja foto i można się brać za budowę.
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez Mr. Headshok » poniedziałek, 29 października 2012, 21:27

Super robota :shock: Widać ogrom włożonej pracy i elementów waloryzacyjnych przy jego budowie.

A co do następnego modelu.... hmmm, ja bym głosował na Catterhama.
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez zmorka » poniedziałek, 29 października 2012, 22:34

Oglądam i czytam warsztat od samego początku i jestem pod ogromnym wrażeniem, nakład pracy jest potężny, detale dopieszczone, wykonanie na najwyższym poziomie, lakier pierwsza klasa, dopieszczenie śrubeczek wręcz mistrzostwo, lecz nie da się ukryć, że zaangażowanie środków finansowych też jest spore, tak czy inaczej cieszę się ogromnie że mogę podziwiać takie cudeńka jak Twoje, Marka, Maćka i Wuen-a, który nam ostatnio przysypia :) a także pozostałych kolegów z forum. Z niecierpliwością czekam na galerię, która pewnie tak samo jak model będzie doskonała.
zmorka

Postprzez DarkWing » wtorek, 30 października 2012, 08:51

Piotrek... nieładnie... drażnisz moją ambicję :mrgreen:
A poważnie, doskonale Cię rozumiem i takie same zasady wyznaję - chociaż czasami lenistwo bierze górę (PZP)... :oops:
Ponieważ jednak pokazałeś co zrobiłeś, a ja to widziałem postanowiłem baaaardzo przyłożyć się do Lotusa.
Jak zaczniesz swojego na pewno szeroko uśmiechnę się do Ciebie np. po toczone amorki. Mam nadzieję, że po zgromadzeniu wszelkich dodatków do modelu starczy mi na ich spłatę ;o).
Planuję też jakąś małą scenkę w której udział wezmą mechanicy z... epoki :P
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mr_Benz » wtorek, 30 października 2012, 11:48

To jeszcze ja dorzucę trochę wazeliny :P

Nawet w sumie to nie wiem co napisać. To że masz zacięcie, cierpliwość, pomysł i dar to widać.
Podziwiam wykonanie i te wszystkie małe detale, i te większe detale. 'Brudzenie" układu wydechowego to po prostu majstersztyk i wyszedł tak realnie... Funele przepustnic - mega piękne aluminium... No po prostu bajka. Aston DBS jest piękny, ale tutaj - choć może nie należy tego porównywać bo to zupełnie inna skala, inny zamysł, moc dodatków i w ogóle inne 'modelowanie'. Tutaj to naprawdę mistrzostwo.
Tak więc z mojej strony pokłony bo wyszło naprawdę naprawdę naprawdę świetnie, poziom światowy.

Pozdrawiam
MichaL
.
Obrazek
MERCEDES SLK 230 AMG /FUJIMI 1:24/
Mr_Benz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat