Suzuki GSX750S Katana, Tamiya, 1:12

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Suzuki GSX750S Katana, Tamiya, 1:12

Postprzez Jajacek » sobota, 10 grudnia 2011, 00:53

Pomalowałem wczoraj jeszcze raz te tarcze hamulcowe. Tym razem wyszły znacznie lepiej.

Obrazek

Macio4ever napisał(a):Jak już zmyjesz farbe, to przeszlifuj delikatnie tarcze, bo masz zadziory na krawędziach wierconych otworów.

To nie były zadziory Maćku, tylko farba. Po kąpieli w zmywaczu okazało się, że tarcze były dobrze przeszlifowane. Po Alcladzie znowu się pojawiły, co prawda trochę mniejsze, bo starałem się psikać mniejszym strumieniem farby, na niższym ciśnieniu i z większej odległości.

Obrazek

Przypuszczam, że przy psikaniu w te malutkie dziurki po przejściu strumienia rozpylonej farby na drugą stronę tarczy, tworzą się mini-turbulencje i farba zbiera się na brzegach otworów.
Ostatnio edytowano sobota, 10 grudnia 2011, 11:23 przez Jajacek, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazek
Jajacek

Reklama

Postprzez Jajacek » sobota, 10 grudnia 2011, 01:01

Mam kolejny problem. Na dolnych częściach teleskopów, pomalowanych czarnym półmatem, mają być takie malutkie kalki.

Obrazek

Najprościej byłoby psiknąć je czarnym, potem nałożyć kalki i po sprawie. Niepokoją mnie jednak dwa zagadnienia. Czy kalki będą dobrze trzymać się na półmacie i czy nie będzie różnicy połysku ?
Może lepiej byłoby położyć czarny błyszczący, na to kalki, a na koniec dać bezbarwny półmat ?
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez xenomorph » sobota, 10 grudnia 2011, 07:17

Jajacek napisał(a):
Macio4ever napisał(a):Jak już zmyjesz farbę, to przeszlifuj delikatnie tarcze, bo masz zadziory na krawędziach wierconych otworów.

To nie były zadziory Maćku, tylko farba. Po kąpieli w zmywaczu okazało się, że tarcze były dobrze przeszlifowane. Po Alcladzie znowu się pojawiły, co prawda trochę mniejsze, bo starałem się psikać mniejszym strumieniem farby, na niższym ciśnieniu i z większej odległości.
Przypuszczam, że przy pikaniu w te malutkie dziurki po przejściu strumienia rozpylonej farby na drugą stronę tarczy, tworzą się mini-turbulencje i farba zbiera się na brzegach otworów.

Zwyczajnie masz źle (niedokładnie) obrobione części, o czym Macio4ever Tobie pisał w delikatny sposób.
Za słabo się postarałeś i teraz wychodzą wszelkie błędy.

Odpowiedź na post kolejny jest zarazem Twoim cytatem.
Jajacek napisał(a):"Może lepiej byłoby położyć czarny błyszczący, na to kalki, a na koniec dać bezbarwny półmat."

Pozdrawiam 8-)
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez portalus » sobota, 10 grudnia 2011, 14:12

xenomorph napisał(a):
Jajacek napisał(a):
Macio4ever napisał(a):Jak już zmyjesz farbę, to przeszlifuj delikatnie tarcze, bo masz zadziory na krawędziach wierconych otworów.

Przypuszczam, że przy pikaniu w te malutkie dziurki po przejściu strumienia rozpylonej farby na drugą stronę tarczy, tworzą się mini-turbulencje i farba zbiera się na brzegach otworów.

Zwyczajnie masz źle (niedokładnie) obrobione części,

Plus, za gęsta farba wg mnie.
portalus

Postprzez Jajacek » sobota, 10 grudnia 2011, 14:22

portalus napisał(a):Plus, za gęsta farba wg mnie.

Alclad za gęsty ?
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez portalus » sobota, 10 grudnia 2011, 17:48

Nie, czarny podkład.
Alclad natomiast ma to do siebie, że szybko osiada na dnie i trzeba go ciągle mieszać w aero jak się maluje więcej elementów.
portalus

Postprzez Fred-k2 » sobota, 10 grudnia 2011, 21:27

Moim zdaniem dochodzi też do tego kładzenie za grubych warstw. Gdybyś to fuknął kilkoma mgiełkami to nie utworzyły by się takie artefakty.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Jajacek » niedziela, 11 grudnia 2011, 14:08

Fred-k2 napisał(a):Moim zdaniem dochodzi też do tego kładzenie za grubych warstw. Gdybyś to fuknął kilkoma mgiełkami to nie utworzyły by się takie artefakty.

Myślę, że masz rację. Widać, że z Alcladem ewidentnie przesadziłem.
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez siara1939 » niedziela, 11 grudnia 2011, 14:48

Ja jeszcze nie widzialem, zeby mozna bylo przesadzic z Alcladem. Farba ta kladzie sie tak cienkimi warstwami, ze pokazuje na modelu najdrobniejsze ryski niewidoczne nawet na podkladzie, wiec nie ma mozliwosci, aby mozna bylo nia zrobic cos takiego, jak Ty masz wkolo otworow. Jak koledzy, mysle, ze podczas wiercenia otworow powstalo spietrzenie plastiku na brzegach otworow.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Jajacek » poniedziałek, 12 grudnia 2011, 14:22

siara1939 napisał(a): Jak koledzy, mysle, ze podczas wiercenia otworow powstalo spietrzenie plastiku na brzegach otworow.

Tak wyglądały tarcze po pierwszym malowaniu.

Obrazek

Poza tym pisałem kilka postów wcześniej, że te zgrubienia znikły po kąpieli w zmywaczu.
ObrazekObrazek
Jajacek

Postprzez wuen » poniedziałek, 12 grudnia 2011, 14:33

Skoro "zgrubienia" znikły po zmywaczu to znaczyć może, że dałeś za dużo farby, która poprzez otwory wypłynęła na drugą stronę.
Częsty błąd przy malowaniu za pomocą aero - chce się uzyskać efekt końcowy już w trakcie malowania - a przecież farba musi "siąść" - znaczy rozcieńczalnik musi odparować - wtedy zagęści się pigment i jest mocniejsze krycie.
Rada - poćwicz malowanie 2-3'ma cienkimi warstwami i zobaczysz efekt.
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Mr. Headshok » poniedziałek, 12 grudnia 2011, 17:09

Zgadzam się z Siarą. Ewidentnie widać to tutaj:
Obrazek

To tak, jakbyś nie trzymał wiertła prostopadle do powierzchni tarczy. Na pomalowanej tarczy widać, że żaden z otworów nie jest idealnie okrągły.
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 12 grudnia 2011, 19:37

siara1939 napisał(a):Ja jeszcze nie widzialem, zeby mozna bylo przesadzic z Alcladem. Farba ta kladzie sie tak cienkimi warstwami, ze pokazuje na modelu najdrobniejsze ryski niewidoczne nawet na podkladzie, wiec nie ma mozliwosci, aby mozna bylo nia zrobic cos takiego, jak Ty masz wkolo otworow. Jak koledzy, mysle, ze podczas wiercenia otworow powstalo spietrzenie plastiku na brzegach otworow.

Można przesadzić, jeżeli zamiast nakładać mgiełki na niskim ciśnieniu, zalewasz dużą ilością "na pełen spust". W tymprzypadku pewnie jest kombinacja dwóch niekorzystnych czynników.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez GTiStyle » czwartek, 16 stycznia 2014, 15:40

Motocykl dalej na warsztacie powiadacie :)
Przykazanie 6. Nie jeździj szybciej niż Twój Anioł Stróż potrafi.
GTiStyle

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat