Toyota Supra '93 TAMIYA 1:24

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Toyota Supra '93 TAMIYA 1:24

Postprzez Salmi » poniedziałek, 30 lipca 2012, 11:25

Dzięki za komentarze i rady! Dotarłem już prawie do półmetka budowy modelu. Spód i silnik już są gotowe, wiem że nie było relacji z budowy silnika jednak nie jest on zbyt ciekawy. Według instrukcji wyszedł bardzo jednolity i będzie on raczej stanowił tylko dodatek, pewnego rodzaju bajerek dla modelu. Wczoraj zabrałem się za malowanie uszczelek, komory silnika oraz lamp. Wszystko odpowiednio zamaskowałem i psiknąłem z aero, oczywiście pędzelkiem musiałem co nieco poprawić ale wyszło i tak nieźle. Według instrukcji wnętrza lamp powinny być w pochromowane (rocznik '93) jednak mi o wiele bardziej do gustu przypadły czarne (wersja po lifcie '99). Felgi lekko przepolerowałem więc nieco ożyły. Teraz czeka was myślę ciekawa relacja z budowy wnętrza i kończenia karoserii, tak więc prace zaczynają dobiegać końca!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Salmi

Reklama

Postprzez kashato » poniedziałek, 30 lipca 2012, 15:47

Estetycznie, schludnie, przyjemnie się ogląda :)
kashato

Postprzez MesserDesign » poniedziałek, 30 lipca 2012, 16:32

Na silniku i skrzyni biegów widać ślady łączenia połówek, a nawet miejsca wlewek - jak już wkleiłeś silnik to po ptakach, ale następnym razem warto mieć na uwadze te miejsca.
Uszczelki wyszły nieźle - widać gdzieniegdzie wyjechania na bazowy kolor czy zgrubienia po pędzlu, ale ogólny odbiór jest dobry ;)

Czekamy w takim razie na wnętrze :)

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez Mr_Benz » poniedziałek, 30 lipca 2012, 17:23

Mi się bardzo Twoja praca podoba.
Ja bardzo lubię proste modele bez większych modyfikacji, dla mnie liczy się skończony, "czysty" model na półce niż niedokończone arcydzieło z dodatkami za 500zł ;)

Ja tam się nie bawię w żadne papiery typu 4000 czy 8000. Wystarczy dobrze położyć lakier i potem z sercem (i cierpliwością) spokojnie polerować przy użyciu najpierw polerki "typu fine" a potem "typu finish". Jak się to dobrze zrobi, to wychodzi po prostu lustro.

Ten efekt "niedomalownia" na krawędzi (o którym pisałeś wcześniej) wynika z tego, że TS jest dość agresywną farbą i po prostu kolejna warstwa rozpuszcza tę poprzednią. Dość często zdarzało mi się, że przebijał się podkład, mimo dość ostrożnego psikania kolejnej warstwy.
Mój patent na to jest taki - że maluję najpierw (na podkład) z aerografu wszystkie "zagłębienia". Farbę TS zlewam z puszki do aero (to się chyba nazywa decaning) i po prostu na początek maluję te najbardziej wrażliwe miejsca. Potem daję farbie wyschnąć a dopiero potem nakładam warstwy z puszki.

Ja do spuszczania farby z puszki TS do aero zrobiłem sobie taką końcówkę jak widać na foto. To chyba był patyczek od lizaka przyklejony do spustu ze zużytej puszki TS. Praktycznie daję farbie kilkanaście sekund na 'odgazowanie' i od razu maluję kilka dość cienkich warstw.

Obrazek

Zdjęcie pokazuje początek pracy, to nie jest końcowy efekt. Po prostu TS dość szybko zastyga i trzeba się było śpieszyć.
.
Obrazek
MERCEDES SLK 230 AMG /FUJIMI 1:24/
Mr_Benz

Postprzez Salmi » poniedziałek, 30 lipca 2012, 18:32

MesserDesing jak pisałem nie skupiałem się na silniku, wiem że można go było zrobić o wiele lepiej jednak bez kilku bzdetów, kabelków i wielu innych pierdół nie mógłby być bardziej atrakcyjny. Ale przyznaję się, nie usunąłem szwów na kilku elementach :-/
Mr_Benz ja tak samo mało kiedy wydaje na coś więcej poza modelem i puszką TS'a. Twoja metoda na linie podziału jest z pewnością skuteczna, następnym razem zrobię tak jak napisałeś ;o)
Salmi

Postprzez Salmi » wtorek, 31 lipca 2012, 13:43

No i znowu muszę napisać dubla, ale cóż. Zabrałem się za wnętrze, jak na lata 90 przystało jest ono czarne i ponure. Postanowiłem je trochę ożywić, na początek flock a potem fotele i nieudana imitacja skóry :-/ Jak widać faktura jest o wiele za gruba. Następnie deska rozdzielcza i kilka pseudo-aluminiowych wstawek. Teraz zabieram się za akcesoria karoserii, zaczynając od tylnych lamp. Pomysł na ich zabarwienie podpatrzyłem u Messer'a Design :) Marker permanentny to genialny pomysł na lampy :mrgreen: Podkleiłem je od tyłu folią aluminiową i wyglądają powalająco, tylko że klosze są bardzo grube i nie do końca pasują.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Salmi

Postprzez Macio4ever » środa, 1 sierpnia 2012, 09:38

Te fotele to bym zmył i poprawił wnętrze - wiać smugi błyszcząco - matowe i niedokładne maskowanie. Światła nieźle ale jak odkryjesz farby transparentne to możesz zmienić zdanie.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Salmi » środa, 1 sierpnia 2012, 13:16

Czas na ostatnią relację z wczorajszej dłubaniny. Wnętrze poprawiłem w miejscach gdzie było brzydko pomalowane, czyli między innymi smugi. Co do foteli to jest na nich folia aluminiowa tylko za słabo pogniecona. Najwięcej problemów było z szybami, musiałem polerować dużo rys, ponadto Tamiya nie przewidziała maskowań więc musiałem jechać pędzlem. Jakimś cudem zapomniałem sfotografować prace nad szybami :? Przednie klosze podobnie jak tylne są bardzo grube i trochę odstają od karoserii. Po złożeniu całości wnętrze za szybami wygląda nie najgorzej. Jeżeli chodzi o lampy to co tu można było zrobić inaczej i jaką różnicę zrobiłyby te farby transparente? Tak więc model jest już gotowy, galeria niedługo!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Salmi

Postprzez kashato » środa, 1 sierpnia 2012, 15:28

Tylne lampy super, zwłaszcza bez szybki wyglądają świetnie :D

Mam pytanie, co jest na zagłówkach foteli od tyłu?
kashato

Postprzez Salmi » środa, 1 sierpnia 2012, 15:36

Tam nic nie ma, to błyszcząca farba :)
Salmi

Postprzez kashato » środa, 1 sierpnia 2012, 15:51

Hehe, okej :D
kashato

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat