Ferrari Enzo - TAMIYA - 1:24 - STANDARD

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Ferrari Enzo - TAMIYA - 1:24 - STANDARD

Postprzez alphard » czwartek, 19 stycznia 2012, 17:28

mea culpa :oops:

Za bardzo byłem skupiony na zdjęciach i odcieniu tego żółtego - przepraszam :)

Odnośnie podłogi - jak widać na załączonych obrazkach występują różne rodzaje - chyba, że te "moje" enzo jest po jakiś modyfikacjach :)
Obrazek
alphard

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez wuen » czwartek, 19 stycznia 2012, 22:52

Gdy zobaczyłem to zdjęcie
Obrazek

poszukałem potwierdzenia moich przypuszczeń w relacji i znalazłem - kasta nie została pomalowana podkładem:
DarkWing napisał(a):Kolorem bazowym był czysty TS-16 (kładziony na żółty plastik dał najlepszy efekt

O co chodzi? O prześwitujący plastik przy tylnym wlocie powietrza. Obawiam się, że będzie efekt występowania 3 odcieni karoserii:
- elementy pomalowane od spodu na czarno będą ciemniejsze od nie pomalowanych
- elementy, przez które będzie przechodzić światło będą jaśniejsze od nie pomalowanych i sporo jaśniejsze od pomalowanych od spodu na czarno...
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez portalus » czwartek, 19 stycznia 2012, 23:25

wuen napisał(a):Gdy zobaczyłem to zdjęcie
Obrazek

poszukałem potwierdzenia moich przypuszczeń w relacji i znalazłem - kasta nie została pomalowana podkładem:
DarkWing napisał(a):Kolorem bazowym był czysty TS-16 (kładziony na żółty plastik dał najlepszy efekt

O co chodzi? O prześwitujący plastik przy tylnym wlocie powietrza. Obawiam się, że będzie efekt występowania 3 odcieni karoserii:
- elementy pomalowane od spodu na czarno będą ciemniejsze od nie pomalowanych
- elementy, przez które będzie przechodzić światło będą jaśniejsze od nie pomalowanych i sporo jaśniejsze od pomalowanych od spodu na czarno...

Oraz dodam jeszcze malowanie tych elementów osobno.
portalus

Postprzez DarkWing » wtorek, 24 stycznia 2012, 20:02

Witam po dłuższej przerwie. Nie pojawiałem się w warsztacie ale to nie znaczy, że prace zostały wstrzymane. Wręcz przeciwnie, wszystkie etapy zostały ukończone. Niestety ponieważ byłem tak dobry i pożyczyłem aparat, dopiero dzisiaj mogłem porobić zdjęcia i tym samym wystawić swoje dokonania. Ponieważ nie było aparatu więc jestem zmuszony wstawić już to co zostało zrobione a nie jak było robione :? ale z drugiej strony i tak nie było za bardzo nad czym się rozwodzić. Poniższe etapy skupiały się nad nadwoziem, a więc było duuużo maskowania, malowania i wykańczania. Na koniec wszystko sposkładane w całość. Końcówka budowy dała mi troszkę popalić.... ale po kolei :D

ETAP 23

Obrazek

Przygotowanie boczków drzwi. W części górnej malowanie tapicerki w czerni, w części dolnej kolor nadwozia. Na tym etapie następuje również montaż zawiasów oraz uzbrojenie w uchwyty. Niestety znów zrobiłem odstępstwo od instrukcji. Mianowicie dwa elementy obicia boczków oraz uchwyty pomalowałem w kolorze nadwozia (zamiast czarnego). Uważam, że taki dobór kolorów zdecydowanie ożywi wnętrze - no i mi sie podoba... :P

ETAP 24

Obrazek

W dalszej części prac następuje połączenie drzwi z boczkami. Oczywiście drzwi zostały wcześniej przygotowane. Po montażu pomalowałem uszczelki wokół okien oraz wkleiłem trójkątne szybki. Od spodu doklejona listwa maskująca. Zdjęcie poniżej prezentuje efekt prac dwóch etapów.

Obrazek

ETAP 25

Obrazek

Przyjemność... zamontowanie drzwi do kasty. Ale i pierwsza niespodzianka... Trzeba było troszkę poszlifować słupki przednie co by się lekko otwierały i równo leżały po zamknięciu. No znów malowanie słupków - całe szczęście, że to czarny :D

Obrazek

ETAP 26

Obrazek

Niestety, przegapiłem i nie zrobiłem odpowiedniego zdjęcia do tego etapu. Ale strata mała bo to tylko łączenie przedniej części nadwozia z podwoziem oraz wklejenie daszku (wąski fragment między skrzydłami drzwi). W przedniej części daszku musiałem domalować czarny pasek uszczelki, tak żeby grało w całości z szybą.

ETAP 27

Obrazek

ETAP 28

Obrazek

ETAP 29

Obrazek

Nistety znów trzy etapy zbite w całość... z braku aparatu w czasie prac :( . Spoiler zdecydowałem się zrobić w pozycji open. Efekt końcowy (jeszcze bez spojlera na zdjęciu - doklejany był dzisiaj w czasie montażu):

Obrazek

ETAP 30

Obrazek

Tylna klapa - pokrywa silnika. We wlotach powietrza (czy też raczej wywietrznikach) wklejona siatka. Od spodu maska malowana jak całośc na czarno z aluminiową częścią nad tłumikiem. Szyba tym razem pomalowana jak należy :D . Śrubki wkręcone od wewnątrz mają imitować zawiasy i umożliwiają prezentację modelu w pozycji z otwartą pokrywą silnika.

Obrazek

ETAP 31

Obrazek

Koła - zostały one przygotowane wcześniej, teraz dla przypomnienia zdjęcie

Obrazek

ETAP 32

Obrazek

Montaż pokrywy silnika oraz założenie kół na osie :D

Obrazek

ETAP 33

Obrazek

Końcowe detale, takie jak lusterka oraz kalki. Niestety nastąpił mały wypadek. Mianowicie rozpadła mi się (i to dosłownie) kalka ze znaczkiem ferrari który miał być umieszczony na masce :evil: Po namoczeniu jeszcze było OK, po położeniu również ale po SOL'u lekkie dociśniecie spowodowało rozpad znaczka na kilka części... Jutro spróbuję coś wydrukować - chyba , że nie będzie to zgodne z regulaminem STANDARD wtedy trudno - na czas konkursu będzie bez znaczka - wstawię później. Proszę więc jurry o odpowiedź czy mogę dorobić ten znaczek ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Model w zasadzie uznaję za ukończony. Jutro lub w najblizszych dniach przewiduję końcową polerkę (woskowanie) lakieru, a potem już tylko wycieczka do Wydziału Komunikacji po tablice rejestracyjne i wizyta w studio fotograficznym oraz wystawienie galerii.

Jeszcze celem wyjaśnień. Być może te końcowe etapy spadły na Was jak lawina (w zasadzie przepraszam, że tak hurtem) ale zapewniam, że nie było tu żadnego pośpiechu. Los mi sprzyjał i miałem cały weekend tylko dla siebie, więc mogłem poświęcić na modelowanie dodatkowy czas... duuużo czasu :mrgreen: Jeśli chodzi o kolory. Na szczęście nie wystąpił żaden z niepożądanych efektów o którym wspominali i przed którymi przestrzegali mnie koledzy. Auto nie jest w "kratkę" :P .Również malowanie na "goły" plastik nie było takie złe i nie wystąpiły przebarwienia. Dlaczego ? Może dlatego że sposób malowania był następujący. Najpierw żółty TS-16 na plastik (obustronnie). Potem od wewnątrz (po żółtym) warstwa podkładu - ale tylko po to, żeby późniejsza warstwa czarnego nie wpływała na zewnętrzny zółty. Na koniec czarny - od wewnątrz. Cała sztuka polegała na dobrym maskowaniu i osłonięciu strony zewnętrznej ;o) . Na sam koniec warstwa lakieru bezbarwnego i na to sido.
Na jednym z wcześniejszyc zdjęc widać jak panel ( za drzwiami) przepuszcza światło. Tak, z racji skomplikowanego kształtu w tym akurat miejscu nie było warstwy podkładu ani też czarnego (z racji budowy - ma być tam akurat żółty). Została więc jedna warstwa żółtego, a nie chciałem od wew. dawać więcej żeby nie zalać. Dodatkowo zdjęcie zrobione tak, że element ten bardzo silnie podświetla lampka. W rzeczywistości efekt ten nie występuje :) , szczególnie po zamontowaniu dalszych elementów nadwozia. Jest więc OK.
Mam nadzieję, że w galerii będziecie mogli ocenić jak wyszła całość.
Zapraszam do niej wkrótce.

Dziękuję też wszystkim za śledzenie warsztatu i czynny w nim udział. Dziękuję za wszystkie rady i uwagi dzięki którym mogłem coś poprawić czy zmienić. Czego nie udało mi się poprawić czy naprawić - będzie w pamięci na przyszłość.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez spiton » wtorek, 24 stycznia 2012, 20:53

Samochodzik piękny, ale balans bieli przewalony. Nie wiem, czy ta mata to jest niebieska czy zielona ,-)).

Temperatura tego żółtego kolorku to ważna sprawa. Nie mógłbyś zrobić fotek tak, żeby lepiej ustalić balans bieli ?
spiton

Postprzez Kazik » wtorek, 24 stycznia 2012, 21:15

spiton napisał(a):Samochodzik piękny, ale balans bieli przewalony. Nie wiem, czy ta mata to jest niebieska czy zielona ,-)).

Temperatura tego żółtego kolorku to ważna sprawa. Nie mógłbyś zrobić fotek tak, żeby lepiej ustalić balans bieli ?

Ciekawe bo u mnie mata jest takiego koloru jakiego być powinna. Mam taką samą więc łatwo mi porównać.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez alphard » wtorek, 24 stycznia 2012, 21:21

instrukcja z tyłu powinna być biała - u mnie jest szaro-zielonkawa - więc żółty raczej poprawnie u mnie się nie wyświetla ;/
Obrazek
alphard

Postprzez Macio4ever » wtorek, 24 stycznia 2012, 21:24

Czysto złożony w bardzo sprawnym tempie. Od wewnątrz na drzwiach przebija Ci trochę żółty spod czarnego. Co do karoserii, to może być rzeczywiście sprawa balansu albo oświetlenia, bo na moim monitorze przód ma inny odcień niż tył.

Sido na bezbarwny :?: Nie czuję też koncepcji z gołym plastikiem. Najpierw farba, na nią podkład, znów farba. Nie prościej położyć podkład i mieć z bańki np mikro ubytki po szlifowaniu, które wychodzą pod zwykłą farbą? Tak czy inaczej - jeżeli oczekiwany efekt jest, to dobrze.

Co do znaczka - możesz zastąpić/dorobić uszkodzony element takim samym albo podobnym np logo z innego zestawu. Tzn jak była kalka, to idzie znów kalka.

Czekamy na efektowną galerię!
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez DarkWing » wtorek, 24 stycznia 2012, 21:28

Instrukcja nie jest biała... w tym akurat modelu tamiya zastosowała brudno-żółty papier. Do celów poszczególnych etapów zdjęcia przekształciłem do wersji czarno-białej w celu zmniejszenia wagi plików. Na zdjęciach z budowy już widać oryginalny kolor. Natomiast co do balansu bieli... chyba jest dobry. Ustawiany w-g wzorca (biała kartka w oświetleniu jak w czasie zdjęć). Jedynie zdjęcie samej tylnej klapy ciut się rozjechało z bielą...
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Fred-k2 » wtorek, 24 stycznia 2012, 21:33

Zgodzę się z Maćkiem, od siebie dodam że tempo jest niesamowite i tego Ci zazdroszczę. Co do modelu to ja się doczepię do braku podkreślenia linii podziału blach i nie do końca dobrze leżącej tylnej klapie. Plusy wymienię w galerii ;o)

Co do balansu bieli to moim zdaniem nie do końca osiągnąłeś dobry efekt. Na poszczególnych zdjęciach widać że kolor instrukcji waha się od różowo-żółtego po zielonkawo-zółty (mowa tylko o zdjęciach gdzie model jest na tle instrukcji i maty). Najlepiej wyszło zdjęcie gdzie pokazujesz silnik, jest tam mało żółtego i dużo czarnego przez co wydaje mi się że fotka ma odpowiednie kolory. Na zdjęciach gdzie przeważa żółty tło także jest zżółknięte co widać po kolorze maty i instrukcji w tle.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez wuen » wtorek, 24 stycznia 2012, 21:44

DarkWing napisał(a):co do balansu bieli... chyba jest dobry. Ustawiany w-g wzorca (biała kartka w oświetleniu jak w czasie zdjęć)

Niestety biała kartka nie zawsze jest biała... Do papieru dodawane są wybielacze optyczne - coś na wzór "bielinki" do pościeli - starsi na pewno kojarzą o czym piszę. Kolor takiej bielinki - niebieski.
Dzięki wybielaczom "biała" kartka wydaje się jeszcze bielsza - po prostu niebieski ma na celu podniesienie temperatury barwowej odbijanego od kartki światła.
Skoro automatyczny balans nie daje sobie rady - polecam sztuczkę z kamer video - pokrywki obiektywów są z białego, matowego, prześwitującego plastiku - celuje się obiektywem z taką pokrywką w źródło światła i balans bieli gotowy.
Można założyć kilka arkusików kalki technicznej na obiektyw, wyłączyć AF, zrobić max. nieostrość i "wycelować" aparat w źródło światła.
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez DarkWing » wtorek, 24 stycznia 2012, 21:51

Z tą kalką techniczną to nie wiedziałem.... Dzięki, spróbuję ;o)
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » środa, 25 stycznia 2012, 20:57

Koledzy i koleżanki (jeśli takowe są) :D ... Ponieważ nie wiem kiedy czas pozwoli na zabranie się za cykanie fotek do galerii (a mam nadzieję, że jak najszybciej) to na przedsmak wstawiam jedną fotkę ;o)

Obrazek

Może uda mi się zachować w galerii podobny styl i temat ale racze powyższe zdjęcie potraktuję jako końcowe... swego rodzaju zwięczenie prac, czy też jako pamiatkową fotkę do albumu ;o)

Ponieważ nie mogę się zdecydować... :mrgreen: wrzucam jeszcze wersję w kolorze....

Obrazek
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez WestBikers » czwartek, 26 stycznia 2012, 10:37

Co prawda dopiero po galerii da się ostatecznie ocenić jakość wykonania modelu, ale na chwilę obecną ewidentnie brakuje przyciemnionych linii podziału - przez to model sprawia wrażenie zabawki i zaraz rzuca się w oczy inna technika malowania karoserii. Ale czekam na galerię 8-)
WestBikers

Postprzez skwarciu21 » czwartek, 26 stycznia 2012, 15:45

To jaki następny model w konkursie będzie? :mrgreen:
skwarciu21

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat