Subaru Impreza

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Subaru Impreza

Postprzez Kazik » wtorek, 11 marca 2008, 23:06

Witam z kolejnym rozgrzebanym modelem.
No trudno nie mogłem się powstrzymać, szalę przeważyło to co dziś zobaczyłem na drodze wracając z pracy.
A zobaczyłem nową Imprezę WRXa. Już wcześniej widziałem fotki, zapowiedzi itd. bo dużo się o tym mówiło w światku motoryzacyjnym. Czytałem też artykuł na jej temat w TopGear i podobno mechanicznie jest fantastyczna i tak się pocieszałem że jednak jak ją zobaczę na żywo to pewnie mi się spodoba. No i dziś zobaczyłem .... z przodu to od biedy mogła by być ale z tyłu to ... prawie lanos (nic nie mam do Daewoo ;o) ). Skończyło się rasowe skrzydło z tyłu, nie wiem dlaczego musieli go upodobnić do całej rzeszy hatchbacków jak leon, lanos, focus itd. itd. Nie jestem ortodoksyjnym maniakiem subaru z pościelą niebiesko żółtą ale impreza jest jednym z moich ulubionych samochodów a szczególnie w wersji GT lub z rocznika 2004/5.
I właśnie do zrobienia wersji z 2005 roku przygotowywałem się od jakiegoś czasu. Miało to nastąpić później ale zastymulowany zacząłem już teraz.

Plan zakłada powstanie coś w stylu streetrace’ra żeby było ładnie do pary z evo które udało mi się skończyć wcześniej. Na początek planowałem wykorzystać model Fujimi
Obrazek
po zakupie i dokładnym obejrzeniu rozmyśliłem się (jak to w fujimi podłoga razem z zawiasem itp.) model poszedł na allegro a ja zdecydowałem się na ucywilizowanie rajdowej wersji z tamiya.
Jako że ma być street.... to padło na wersję asfaltową – rajd Monte Carlo.
Obrazek
Obrazek
dozbierałem też trochę dodatków:
felgi z AOSHIMA
Obrazek
Obrazek
balchy z Crazy Modeler
Obrazek
wersja rozbudowana blach bo chciałem aby tarcze hamulcowe były całe z blaszek a nie tylko nakładki
Obrazek
nie wszystkie będą pewnie wykorzystane ale może się przydadzą na później
do blaszek jest nawet dwustronicowa instrukcja,
Obrazek
Obrazek
ale i tak nie wszystkie są w niej wymienione
wydech, który zakupiłem już dużo wcześniej
Obrazek
do tego karbon z KA
Obrazek
i SMSa
Obrazek
wentylki z Aber’a
Obrazek.

Model prezentuje się klasycznie dla Tamiya tzn. dużo części i fajne wykonanie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
co do planów wykonawczych:
odrajdowić trochę – nie wiem jeszcze co to będzie do końca znaczyło, być może zubożę trochę klatkę i inne stricte rajdowe wyposażenie (wyjdzie w trakcie),
kiedyś znalazłem gdzieś w sieci (chyba na stronce www.digimods.co.uk) taką fotkę w której spodobał mi się tylny zderzak
Obrazek
spróbuje wykonać sam dyfuzor z jednym tłumikiem ustawionym skośnie, ale to jeszcze do przemyślenia bo nie wiem czy w miejscach ewentualnych podcięć zderzaka nie wypadną akurat w modelu elementy mocowania podwozia z karoserią,
oprócz tego podoba mi się przód z wersji wyścigowej
Obrazek
może jednak nie będę przesadzał i jedynie zapożyczę z tej wersji przednie światła z ciemnymi reflektorem.
Co do malowania to fajnie prezentują się tego typu autka w kolorach motocyklowych.
Zakupiłem farbki zero na próbę, dwa kolory dedykowane do yamah’y w malowaniu spiderman
Obrazek
Obrazek
Obrazek
spiderman’a może nie będę odtwarzał ale jakiś tam pomysł kołacze mi się po głowie, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Model będzie powstawał powoli (będę kończył modele które są bardziej zaawansowane) i zacznę od drobnych elementów i tego co lubię czyli kół.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Subaru Impreza

Postprzez siara1939 » wtorek, 11 marca 2008, 23:17

Na samochodach /takich malych/ zupelnie sie nie znam, ale widze ze przygotowales sie znakomicie do budowy tego subaru. Zasiadam wiec i patrze- zapowiada sie pyszny model.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez koksik750 » wtorek, 11 marca 2008, 23:40

Widzę, że fajny projekcik się zapowiada. Jakaś telepatia chyba tutaj jest, bo sam myślę nad zakupem cywilnej nowej imprezy. Kurcze, ubiegłeś mnie :P Ale mam w zapasie parę asów w rękawie :mrgreen:
Obrazek
koksik750

Postprzez Świstak » wtorek, 11 marca 2008, 23:52

A niewiecie czy jest już model Imprezy MY08?
Świstak

Postprzez scigi » środa, 12 marca 2008, 07:20

Ja też proszę o karnet stałego bywalca ponieważ zapowiada się apetycznie! :D
Pozdrawiam Michał "Scigi" Ścigniejew
-------------------------------------------
WIP: BNR32 65% C10 20%
scigi

Postprzez draz » środa, 12 marca 2008, 08:55

Ciekawy projekt, będę śledził.

Masz rację, jedyny model nadający się na Subaru to Tamiya. Kiedyś chciałbym zrobić pdobnie, wersję cywilną w rajdowej budzie i dlatego myślałem o wsadzeniu wnętrza z cywilnego subaru z Fujimi a karoserii i reszty z Tamiyi. Myślę, że po kilku modyfikacjach byłoby bardzo fajnie.

Kolorki też fajne. Podoba mi się czerwony na Subaru.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez RMK » środa, 12 marca 2008, 09:25

Będzie fajnie :] nawet bardzo, a tak dodając to wpadł mi do głowy pewien pomysł, skoro będziesz miał już dwa street racer's to może jakaś winetka potem do tego ? :twisted:
Ostatnio edytowano czwartek, 1 stycznia 1970, 01:00 przez RMK, łącznie edytowano 1 raz
RMK

Postprzez Świstak » środa, 12 marca 2008, 14:43

Jako kierowcę Subaru, nakręciłeś mnię na tyle, że już wiem jaki bedzie mój następny model :->
Mam ochotę machnąć serię WRXów od pierwszego do najnowszego :evil:
Świstak

Postprzez portalus » środa, 12 marca 2008, 18:34

Na czym będzie polegało dwukolorowe malowanie?
portalus

Postprzez Kazik » środa, 12 marca 2008, 21:24

portalus napisał(a):Na czym będzie polegało dwukolorowe malowanie?

Jeszcze tego nie ustaliłem, może podobnie jak to było w moim Mitsubishi a możliwe że tylko dach. Jeszcze nie zdecydowałem ostatecznie.

Na początek parę fotek z przymiarek ogólnych
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
lub opcjonalnie te kółka
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ale chyba zostanę przy tych pierwszych tylko pozbędę się tego blinkblink
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Enkei 8 » środa, 12 marca 2008, 21:32

Zdecydowanie 1 felgi 8-) Mam nadzieje, że zawias z przodu nie będzie tak nisko :mrgreen:
Ogólnie pomalował bym go na ten niebieski z Zero do Yamahy, ale to tylko moje zdanie. Zrobisz co zechcesz :lol: PZDRO
Enkei 8

Postprzez wuen » środa, 12 marca 2008, 21:37

Felgi podobne do tych z Vipera ale mi to nie przeszkadza - pasują więc jest OK
W temacie kolor - oczywiście blue !!
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez portalus » środa, 12 marca 2008, 21:51

To może coś zaproponuję.
Niebieski na całość, maska i dach w karbonie, na boku czerwona błyskawica/zygzak w stylu NFS, czarna felga.
Do tego: czarno-niebiesko-czerwone wnętrze, lampy jak w tym czarnym na zdjęciu, szyby przyciemnione, spojler niebieski z karbonowym skrzydłem, zapinki na masce jako rajdowe akcenty.
Co ty na to?
portalus

Postprzez michal.s » środa, 12 marca 2008, 21:58

Albo pomalować po skosie przez dach i przednie drzwi przód na niebiesko a tył na czerwono, przejście kolorów oczywiście płynne, możne się to jednak okazać trudne do zrobienia :-/
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez wuen » środa, 12 marca 2008, 22:00

Ja jestem za !! ewentualnie mała modyfikacja - felgi tzw. antracyt... i model "gały z orbit"
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat