No trudno nie mogłem się powstrzymać, szalę przeważyło to co dziś zobaczyłem na drodze wracając z pracy.
A zobaczyłem nową Imprezę WRXa. Już wcześniej widziałem fotki, zapowiedzi itd. bo dużo się o tym mówiło w światku motoryzacyjnym. Czytałem też artykuł na jej temat w TopGear i podobno mechanicznie jest fantastyczna i tak się pocieszałem że jednak jak ją zobaczę na żywo to pewnie mi się spodoba. No i dziś zobaczyłem .... z przodu to od biedy mogła by być ale z tyłu to ... prawie lanos (nic nie mam do Daewoo
I właśnie do zrobienia wersji z 2005 roku przygotowywałem się od jakiegoś czasu. Miało to nastąpić później ale zastymulowany zacząłem już teraz.
Plan zakłada powstanie coś w stylu streetrace’ra żeby było ładnie do pary z evo które udało mi się skończyć wcześniej. Na początek planowałem wykorzystać model Fujimi
po zakupie i dokładnym obejrzeniu rozmyśliłem się (jak to w fujimi podłoga razem z zawiasem itp.) model poszedł na allegro a ja zdecydowałem się na ucywilizowanie rajdowej wersji z tamiya.
Jako że ma być street.... to padło na wersję asfaltową – rajd Monte Carlo.
dozbierałem też trochę dodatków:
felgi z AOSHIMA
balchy z Crazy Modeler
wersja rozbudowana blach bo chciałem aby tarcze hamulcowe były całe z blaszek a nie tylko nakładki
nie wszystkie będą pewnie wykorzystane ale może się przydadzą na później
do blaszek jest nawet dwustronicowa instrukcja,
ale i tak nie wszystkie są w niej wymienione
wydech, który zakupiłem już dużo wcześniej
do tego karbon z KA
i SMSa
wentylki z Aber’a
.
Model prezentuje się klasycznie dla Tamiya tzn. dużo części i fajne wykonanie.
co do planów wykonawczych:
odrajdowić trochę – nie wiem jeszcze co to będzie do końca znaczyło, być może zubożę trochę klatkę i inne stricte rajdowe wyposażenie (wyjdzie w trakcie),
kiedyś znalazłem gdzieś w sieci (chyba na stronce www.digimods.co.uk) taką fotkę w której spodobał mi się tylny zderzak
spróbuje wykonać sam dyfuzor z jednym tłumikiem ustawionym skośnie, ale to jeszcze do przemyślenia bo nie wiem czy w miejscach ewentualnych podcięć zderzaka nie wypadną akurat w modelu elementy mocowania podwozia z karoserią,
oprócz tego podoba mi się przód z wersji wyścigowej
może jednak nie będę przesadzał i jedynie zapożyczę z tej wersji przednie światła z ciemnymi reflektorem.
Co do malowania to fajnie prezentują się tego typu autka w kolorach motocyklowych.
Zakupiłem farbki zero na próbę, dwa kolory dedykowane do yamah’y w malowaniu spiderman
spiderman’a może nie będę odtwarzał ale jakiś tam pomysł kołacze mi się po głowie, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Model będzie powstawał powoli (będę kończył modele które są bardziej zaawansowane) i zacznę od drobnych elementów i tego co lubię czyli kół.