kwiatektatek napisał(a):Ależ to jest pięknie wykonane.
Najbardziej podoba mi się rura wydechowa, czy raczej poziomy komin. Szczególnie w przedniej części. Niby nieskomplikowany element, a skutecznie odwraca moją uwagę od finezyjnego silnika. Który zresztą jest połową długości samochodu.
Czy dobrze widzę że załoganci jeździli takim potworem bez żadnych pasów?
Jak się obsługiwało takie auto? Do czego służą poszczególne dźwignie? A szczególnie to ustrojstwo na środku kierownicy?
Adas' napisał(a):kwiatektatek napisał(a):Ależ to jest pięknie wykonane.
Najbardziej podoba mi się rura wydechowa, czy raczej poziomy komin. Szczególnie w przedniej części. Niby nieskomplikowany element, a skutecznie odwraca moją uwagę od finezyjnego silnika. Który zresztą jest połową długości samochodu.
Czy dobrze widzę że załoganci jeździli takim potworem bez żadnych pasów?
Jak się obsługiwało takie auto? Do czego służą poszczególne dźwignie? A szczególnie to ustrojstwo na środku kierownicy?
To ustrojstwo po srodku kierownicy to pewnie dzwignia przysieszania zaplonu. Troche dziwne ze jest tam tylko jedna wajcha, w prawdziwych autach z tego okresu sa tam z reguly dwie, jedna to reczny gaz. Ale na zdjeciach prawdziwego nic tam niema, ani na kierownicy ani pod, i jest calkiem mozliwe ze zaplon byl na magnesie, i sam sie regulowal?
Co ciekawe, wiekszosc tych aut nie miala pompy paliwa, i pompowalo sie powietrze do baku i cisnienie "wypychalo" benzyne do gaznika. Tu w modelu brakuje takiej dzwigni, ale i na zdjeciach prawdziwego nie widze nic takiego.
Dzwignie po prawej od kierowcy to zmiana biegow i hamulec.
Adas' napisał(a):Sa auta w których karmi sie bezyne przez sama grawitacje (Ford T, Ford A, Austin 7), ale ten Mefistofele to auto czysto wyścigowe i jakoś nie wyobrazam sobie ze tu tez tak było.

kwiatektatek napisał(a):A to przyśpieszenie zapłonu to było ssanie do rozruchu, czy w czasie jazdy też się tego używało?
A jeśli podczas jazdy to w jakich przypadkach?

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości