bodek66 napisał(a):nordland napisał(a):A jak juz się czepiamy szczegolow to blacha tez jest zle wybita-w 43 roku
Pogubiłeś się w kalkomaniach i malowaniu, stwierdziłeś że takie malowanie jest fantastyką co najmniej jak z powieści Lema co jest bzdurą, dopisałeś sobie do tej pozycji rok 1943 (nie wiem skąd to wziąłeś) ja tego nie pisałem, teraz znów doszukujesz się błędów w nieśmiertelniku, a nie jest to podpis do dioramki, jest to gadżet (kopia oryginalnego nieśmiertelnika) dla wielu ciekawostka jak w tym okresie wyglądały blachy niemieckich żołnierzy. Zanim zaczniesz komentować kolejne detale zastanów się jaki był zamysł autora, możesz pytać to nie boli
![]()
Pozdrawiam
Pokaż mi choć jedną fotkę z takimi tarczkami na hełmie z lat43-45 i na M40 lub M42.Bo póki takiej foty nie zobaczę pozostanie to czystą fantastyką.Malujesz tarczki na hełmie zakladając że mógł taki być a przecież chodzi o to żeby jak najwierniej odtworzyć żołnierza z tamtego okresu-powtarzam na zadnym mi znanym zdjeciu czy to z LSSAH czy innych jednostek Waffen SS nie spotkałem się z czymś takim.A skad wzięłem rok 43-parka(anorak wz 42)została wprowadzona do użycia na przełomie 42/43 roku.LSSAH otrzymala je przed wyjazdem na front wschodni w styczniu 43-czyli wcześniejszy okres odpada.Twój figurant moze być albo z okresu walk o Charków w 43lub mozna go podpiąć pod walki na Ukrainie pazdziernik43/marzec44.Ardeny odpadają z racji juz innego umundurowanie.Oswieć mnie więc proszę jaki okres wojny ta figurka przedstawia?
Co do blachy to nie jest to kopia oryginalnej blaszki tylko radosna twórczość niezorientowanego historyka.Chetnie ci podeślę skany z książki,,German identity discs of wwII,, i sam zobaczysz jak były bite.
Suma sumarum zamaluj tarczkę i bedzie git a blaszkę mozesz zostawić-laik i tak nie pozna czy to kopia oryginału czy radosna twórczość
Pozdrawiam