LSSAH 1/16

Właśnie skończyłeś figurkę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Re: LSSAH 1/16

Postprzez nordland » sobota, 2 lipca 2011, 06:38

bodek66 napisał(a):
nordland napisał(a):A jak juz się czepiamy szczegolow to blacha tez jest zle wybita-w 43 roku

Pogubiłeś się w kalkomaniach i malowaniu, stwierdziłeś że takie malowanie jest fantastyką co najmniej jak z powieści Lema co jest bzdurą, dopisałeś sobie do tej pozycji rok 1943 (nie wiem skąd to wziąłeś) ja tego nie pisałem, teraz znów doszukujesz się błędów w nieśmiertelniku, a nie jest to podpis do dioramki :!: , jest to gadżet (kopia oryginalnego nieśmiertelnika) dla wielu ciekawostka jak w tym okresie wyglądały blachy niemieckich żołnierzy. Zanim zaczniesz komentować kolejne detale zastanów się jaki był zamysł autora, możesz pytać to nie boli :-/
Pozdrawiam

Pokaż mi choć jedną fotkę z takimi tarczkami na hełmie z lat43-45 i na M40 lub M42.Bo póki takiej foty nie zobaczę pozostanie to czystą fantastyką.Malujesz tarczki na hełmie zakladając że mógł taki być a przecież chodzi o to żeby jak najwierniej odtworzyć żołnierza z tamtego okresu-powtarzam na zadnym mi znanym zdjeciu czy to z LSSAH czy innych jednostek Waffen SS nie spotkałem się z czymś takim.A skad wzięłem rok 43-parka(anorak wz 42)została wprowadzona do użycia na przełomie 42/43 roku.LSSAH otrzymala je przed wyjazdem na front wschodni w styczniu 43-czyli wcześniejszy okres odpada.Twój figurant moze być albo z okresu walk o Charków w 43lub mozna go podpiąć pod walki na Ukrainie pazdziernik43/marzec44.Ardeny odpadają z racji juz innego umundurowanie.Oswieć mnie więc proszę jaki okres wojny ta figurka przedstawia?
Co do blachy to nie jest to kopia oryginalnej blaszki tylko radosna twórczość niezorientowanego historyka.Chetnie ci podeślę skany z książki,,German identity discs of wwII,, i sam zobaczysz jak były bite.
Suma sumarum zamaluj tarczkę i bedzie git a blaszkę mozesz zostawić-laik i tak nie pozna czy to kopia oryginału czy radosna twórczość
Pozdrawiam
nordland

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez bodek66 » środa, 13 lipca 2011, 12:21

Jak widzisz założony przez Ciebie wątek http://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=20148
nie dość, że nie potwierdził twojej teorii co do totalnej fantastyki kalek na hełmach, to wręcz wskazuje, iż takie połączenie mogło istnieć.

Pozdrawiam.
bodek66

Postprzez nordland » czwartek, 14 lipca 2011, 15:56

bodek66 napisał(a):Jak widzisz założony przez Ciebie wątek http://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=20148
nie dość, że nie potwierdził twojej teorii co do totalnej fantastyki kalek na hełmach, to wręcz wskazuje, iż takie połączenie mogło istnieć.

Pozdrawiam.

Wiele rzeczy mogło istnieć a nie istniało i póki nie znajdzie się na to dowodów w postaci zdjęć,archiwalnych filmów to dalej będzie w sferze przypuszczeń.Jak dla mnie jest to czysta fantastyka nie mająca nic wspólnego z prawdą.Proszę Cię jeszcze raz pokaż mi jakąś fotkę z takimi tarczkami na hełmie-juz nawet nie z lat 43-45 a od 39 roku od kampanii w polsce,wtedy uwierzę.
Przeglądnęłem całą moją biblioteczkę i znalazłem tylko fotki z lat 30 stych z takimi tarczkami.Nawet na fotakach z 35 roku już widać że maja sfaste na hełmie.Zauwaz też że tarczki z flagą mieli na starych helmach(rogacze,m17) a na nowych M40,M42 były kładzione juz fabrycznie kalkomanie z nowym wzorem.Wątpliwa sprawa zeby jakis esesman sam sobie tarczkę ze sfastą zamalował i zrobił sobie jako jedyny z całej kompanii tarczkę starego wzoru ;o) Trąci to fantastyką ;o)

Nie dojdziemy tu do porozumienia.Ja wiem swoje-Ty swoje ;o) Koniec tematu.
Pozdrawiam
nordland

Postprzez bodek66 » czwartek, 14 lipca 2011, 16:10

nordland napisał(a):Dla rozwiania wątpliwosci rzucę temat na forum z ekwipunkiem i oporządzeniem-niech się znawcy wypowiedzą.
http://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=20148

1) Założyłeś wątek gdzie mieli wypowiedzieć się znawcy (czyli na tym forum są sami laicy), powodzenia.... :shock:
2) Znawcy wypowiedzieli się, że taka sytuacja mogła mieć miejsce (ale Ciebie to nie przekonało :roll: )
3) Żądasz fotek, gdzie ty żyjesz, czy Tobie wydaje się, że w tych czasach każdy żołnierz miał aparat fotograficzny w komórce i cykał sobie fotki frontowe.
Uważam temat za zamknięty.
Pozdrawiam
bodek66

Postprzez nordland » czwartek, 14 lipca 2011, 16:33

bodek66 napisał(a):
nordland napisał(a):Dla rozwiania wątpliwosci rzucę temat na forum z ekwipunkiem i oporządzeniem-niech się znawcy wypowiedzą.
http://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=20148

1) Założyłeś wątek gdzie mieli wypowiedzieć się znawcy (czyli na tym forum są sami laicy), powodzenia.... :shock:
2) Znawcy wypowiedzieli się, że taka sytuacja mogła mieć miejsce (ale Ciebie to nie przekonało :roll: )
3) Żądasz fotek, gdzie ty żyjesz, czy Tobie wydaje się, że w tych czasach każdy żołnierz miał aparat fotograficzny w komórce i cykał sobie fotki frontowe.
Uważam temat za zamknięty.
Pozdrawiam

,,Wątpie aby było to w tych latach w użyciu, choć różne zdarzają sie cudaki, to jednak "to" jest mało realne,,

Każdy to sobie interpretuje jak chce. :lol:
Następnym razem pomaluj anorak w kamo np lisć dębu. ;o) Co prawda nie widziałem takiej ale nie można wykluczyć że jedną zrobili do tego hełmu w komplecie ;o)
nordland

Postprzez bodek66 » czwartek, 14 lipca 2011, 18:35

"mysle ze komplet kalek na helmie z tego okresu wojny w warunkach frontowych spotykany byl bardzo rzadko, ale nie mozna go tez wykluczyc. wielu zolnierzy na pewno mialo helmy m35 z dwoma kalkami ukrytymi pod pokrowcem maskujacym.
natomiast poza linia frontu zolnierze ss bardzo lubili sie chwalic kalkomaniami az do konca wojny co zawsze widac na zdjeciach z atelier fotograficznych itp"
Cytat z wątku założonego przez Ciebie, więc chyba wszystko jasne.

nordland napisał(a):Następnym razem pomaluj anorak w kamo np lisć dębu.

Malując następną figurkę, napewno zdam się na swoje wiadomości i zrezygnuję z Twoich porad ;o)
Pozdrawiam
bodek66

Postprzez Marcin Łukawski » piątek, 15 lipca 2011, 08:41

Mecenas napisał(a):A jaka firma wydała tą figurkę? Może byśmy temat wyedytowali?

Figurkę wydała firma S&T . W zestawie jest figurka z kawałkiem murku i małą podstawką. Rzeźbił John Rosengrant, którego figury zawsze są świetne :). Jest kilka tych figur z okresu walk pod Charkowem.
Na tej "małej" dioramce są chyba wszystkie ;)
Obrazek

Tą figurkę też pomalowałem dawno temu......
Obrazek

Pozdrawiam
Marcin Łukawski

Postprzez nordland » sobota, 16 lipca 2011, 05:22

bodek66 napisał(a):"mysle ze komplet kalek na helmie z tego okresu wojny w warunkach frontowych spotykany byl bardzo rzadko, ale nie mozna go tez wykluczyc. wielu zolnierzy na pewno mialo helmy m35 z dwoma kalkami ukrytymi pod pokrowcem maskujacym.
natomiast poza linia frontu zolnierze ss bardzo lubili sie chwalic kalkomaniami az do konca wojny co zawsze widac na zdjeciach z atelier fotograficznych itp"
Cytat z wątku założonego przez Ciebie, więc chyba wszystko jasne.

nordland napisał(a):Następnym razem pomaluj anorak w kamo np lisć dębu.

Malując następną figurkę, napewno zdam się na swoje wiadomości i zrezygnuję z Twoich porad ;o)
Pozdrawiam

najwyrazniej minalem sie z koncepcja tego postu. Teraz juz wiem ze pytanie dotyczylo helmu z kombinacja kalki SS i barw rzeszy (takiej jak na herr)
takie helmy istnieja chyba tylko na papierze jako ze takiej kombinacji nigdy nie widzialem. prawdopodobnie jeden z pomyslow ktory nigdy nie wszedl w zycie lub zostal szybko zaniechany i kalki zostaly zastapione tymi z sfastyka.
tak czy siak totalnie nie realne.

A jednak mialem rację ;o) Jedyne co mogę tu dodać to tylko to że jednak na M17 była taka tarczka-
http://www.youtube.com/watch?v=1c1Gvb4b ... re=related
0:35s
Gdybyś chciał porad-slużę pomocą.Ponad 10 lat siedzę w militariach IIIRzeszy wiec jakieś pojęcie mam a i biblioteczkę na ten temat mam pokazną.Jak narazie to robisz same blędy jesli chodzi o umundurowanie-zły kolor anoraka,złe tarczki na helmie,w drugiej figurze za wysoki stopień na naramienniku nijak nie pasujacy do szewronu który jest i tak przyszyty nie na tej ręce co trzeba.Niby drobiazgi ale jednak rzucają się w oko.Polecam zerknąć czasem w ksiązki i pooglądać troche fotek z epoki.W dobie internetu wszysto jest na wyciągnięcie ręki.
I żeby nie było że się czepiam-malowanie mi sie Twoje podoba :mrgreen: Tak trzymać ;o) A twarz Hermana jest rewelacyjna :lol:
Pozdrawiam
nordland

Poprzednia strona

Powrót do Figurki - galeria ukończonych figurek