Sylwester w Groznym 1994/95

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Sylwester w Groznym 1994/95

Postprzez ROMAN » środa, 16 lutego 2011, 20:14

Figurki pomalowałeś bardzo fajnie i takie właśnie na dioramach lubię. Co do podstawki to ciut deczko za wielka forma do sytuacji. Brakuje mi tu kawałka jakiegoś muru (nawet niskiego) co sankcjonowałby gruz i według mnie problem by się rozwiązał z przestrzenią. Co do śniegu to raczej to faktycznie wygląda jak pył. Jeśli miałbym myśleć w kategoriach śniegu to sądze, że teren tych wszystkich kolorowych cegiełek i innych barwnych rzeczy powinien być po pomalowaniu ich, mocno scieniowany ciemnym filtrem tak by okazywało barwę rupieci ale w ciemnej tonacji (poza pojazdem) Na to śnieg i ukazało by się pod nim ciemne jakby mokre treści mokrego zmarźniętego gruzowiska. Gdy patrzy się zimą na śnieg to co z podniego prześwituje wydaje się bardzo bure mimo, że ma swoją kolorystykę. Dzięki temu zabiegowi stworzyłby się kontrast z czołgiem i figurkami. Teraz jest pod śniegiem za kolorowo, jakby na wyżarzone na słońcu cegły coś spadło i niekoniecznie śnieg. Myślę, że problem nie jest w "bielszym odcieniu bieli" ale w kontraście.

Pozdrawiam serdecznie a czołg baaardzo fajnie zniszczony.

ps. według mnie dwie opcje ; pył i dioramka jest cacy już teraz, albo śnieg i jeszcze trochę kombinowania.
ROMAN

Reklama

Postprzez uki761 » środa, 16 lutego 2011, 20:32

rollingstones napisał(a):zostaw to już w spokoju bo jest naprawdę dobrze

Popieram.
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez Yantom » środa, 16 lutego 2011, 20:48

rollingstones napisał(a):zostaw to już w spokoju bo jest naprawdę dobrze

Tak też zrobię. Nie chcę przekombinować. Nowe pomysły czekają. Zdaje się, że zaraziłem się "wietnamską zarazą".

ROMAN napisał(a):Co do podstawki to ciut deczko za wielka forma do sytuacji. Brakuje mi tu kawałka jakiegoś muru (nawet niskiego) co sankcjonowałby gruz i według mnie problem by się rozwiązał z przestrzenią.

Roman, masz rację ale początkowy zamysł zamysł pomysłu na dioramę był nico inny. Następnym razem uwzględnię.

Patryk napisał(a):Jednak soda jest najlepsza.

Soda ma swoje zalety, mączka inne. Mój śnieg to "fifty fifty" mączka i soda. Przypuszczam, że przy grubszej warstwie zupełnie inaczej by to wyglądało.
Yantom

Postprzez adamem » środa, 16 lutego 2011, 21:03

Chciałem zauważyć, że zimą nie zawsze leży śnieg na ulicach... Przykład za oknem.
być pancerniakiem to zaszczyt,
...nie być - to szczęście...
adamem

Postprzez rollingstones » środa, 16 lutego 2011, 21:07

I bardzo dobrze - stworzyłeś świetną pracę nie ma co kombinować dalej
płotka
rollingstones

Postprzez adamem » środa, 16 lutego 2011, 21:28

rollingstones napisał(a):I bardzo dobrze - stworzyłeś świetną pracę nie ma co kombinować dalej

Popieram w całości...
być pancerniakiem to zaszczyt,
...nie być - to szczęście...
adamem

Postprzez Yantom » wtorek, 8 marca 2011, 21:34

Praca zakończona. Nie ustrzegłem się przed błędami i ślepymi uliczkami ale dzięki pomocy kolegów z większości jakoś się wygrzebałem. Zabawa w dewastowanie modeli mnie wciągneła i będę to kontynuował w następnych odcinkach. Na pewno dużo nowego się nauczyłem a najważniejsze, że po raz pierwszy jestem zadowolony z malowania figurek.

Podziękowania dla wszystkich kolegów za cenne rady i konstruktywną krytykę.

Zapraszam do galerii.
Yantom

Poprzednia strona

Powrót do Dioramy - warsztat