Teowniki, dwuteowniki i inne...

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Teowniki, dwuteowniki i inne...

Postprzez matsuri » środa, 28 września 2011, 07:59

Witam,

Zbieram materiały i dokumentację do budowy dioramy przedstawiającej zniszczony budynek fabryki w Stalingradzie.
Zastanawiam się gdzie można kupić w skali 1:35 elementy z których mogę wykonać stalowe konstrukcje min. dwuteowniki.
Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam
Przemek
matsuri

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Teowniki, dwuteowniki i inne...

Postprzez Mac Eyka » środa, 28 września 2011, 08:46

O tu masz dwuteownik

Kliknij na producenta a wyświetli ci się lista większej ilości tego typu profili.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez piotr dmitruk » środa, 28 września 2011, 08:57

Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Marek Barański » środa, 28 września 2011, 11:33

Najekonomiczniej jest zrobić samemu z pasków polistyrenu. Z doświadczenia wiem że schodzi tego bardzo dużo a ceny są po prostu nieprzyzwoite.

Ja zmontowałem sobie kiedyś coś takiego (najdłuższy profil jest kupiony)

Obrazek
Marek Barański

Postprzez bonhart » środa, 28 września 2011, 12:04

Ja się zgodzę z przedmówcą. Jeżeli chcesz robić całe konstrukcje to albo musisz zrobić sam kształtowniki albo się zapożyczyć na sporą kwotę. Sam też kiedyś chciałem zrobić coś "ze stali" ale ceny gotowych kształtowników były zbyt wysokie. Kilka kupiłem ale używam ich tylko jako wystające elementy ruin.
Moja szafa - część już zaczęta, a reszta czeka na swoją kolej.
Moje boje z materią wszelaką
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Masz jakiekolwiek materiały (inboxy, instrukcje, galerie) na temat modeli, zamieść je tutaj na pewno przydadzą się innym modelarzom.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
bonhart

Postprzez matsuri » środa, 28 września 2011, 13:21

Dzięki za odpowiedzi,
Sprawdzę ceny gotowych produktów, ale chyba sam zrobię sobie z cienkich pasków takie elementy i posklejam w całość:)
Czekam teraz na kolegę który ma mi załatwić dokumentację sposobów łączenia takich konstrukcji metalowych.
Po sprawdzonych a armoramie dioramach , mam teraz dylemat czy użyć gipsowych cegieł czy robionych z korka.
matsuri

Postprzez czak45 » niedziela, 2 października 2011, 20:03

Takie teowniki można dostać w większości sklepów modelarskich.
czak45

Postprzez pawelc » niedziela, 2 października 2011, 21:40

Macie jakieś pomysły?

Co do samej konstrukcji, wydaje mi się , że Możesz posiłkować się tym (co prawda nie Ruskie, ale zawsze to coś...):

Obrazek
pawelc

Postprzez matsuri » wtorek, 4 października 2011, 14:23

Dziękuję za dobre rady:) Zastanawiam się jaką metodą robić cegły, czy gipsowe czy z korka? Co polecacie?
matsuri

Postprzez bonhart » wtorek, 4 października 2011, 16:53

matsuri napisał(a):Zastanawiam się jaką metodą robić cegły, czy gipsowe czy z korka? Co polecacie?

Zależy jakie cegły chcesz zrobić i czy muszą to być cegły pojedyncze czy cała ściana.
Jeżeli chcesz zrobić cały mur i nie muszą to być pojedyncze cegły to można to zrobić z pomocą masy modelarskiej lub naciąć odpowiedni wzór na depronie czy też styrodurze. Widziałem też taki patent: płytę gipsową oczyścić z papieru, pomalować na czerwono i naciąć nożykiem fakturę cegieł - metoda szybka ale nie stosowałem jej i nie wiem jak dobry efekt można uzyskać.

Do pojedynczych cegieł najprościej chyba użyć styroduru lub depronu. Jeżeli mają to być ładne licówki to najlepiej z gipsu je zrobić. Tyle, że do tego musiałbyś formę dorobić.
Widziałem jak inni robią cegły z korka, próbowałem tego ale mi nie wyszło. Poza tym ta metoda nadaje się na stary zniszczony mur z nierównym tynkiem. Jeżeli chodzi Ci o taki właśnie efekt to chyba nie ma nic lepszego niż korek.
Moja szafa - część już zaczęta, a reszta czeka na swoją kolej.
Moje boje z materią wszelaką
Masz jakiekolwiek materiały (inboxy, instrukcje, galerie) na temat modeli, zamieść je tutaj na pewno przydadzą się innym modelarzom.
bonhart

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 4 października 2011, 17:54

Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Marek Barański » wtorek, 4 października 2011, 19:06

Jeżeli chesz robić całą sciane to najłatwiej sobie wyskrobać z gipsu moim zdaniem.
Np.takie coś:

Obrazek

Mozna też się pobawić grubą tekturą a cegiełki nakleić z cienkiej tekturki:

Obrazek
Marek Barański

Postprzez Przemek Przybulewski » wtorek, 4 października 2011, 20:54

Też się kiedyś zastanawiałem nad robieniem takiej konstrukcji ale jak mnie więcej policzyłem co potrzebuję i ile kasy to zrezygnowałem bo za te pieniądze to kilka modeli można by kupić.
Przemek Przybulewski

Postprzez matsuri » środa, 5 października 2011, 09:26

Bardzo fajnie zrobione są te ruiny na zdjęciach. Ja będę robić całe ściany ale też będę potrzebował pojedyncze cegły na gruz(te zrobię gipsowe)Wiem że to bardzo duży projekt i czasochłonny, ale od lat o takim marzyłem więc chcę spróbować. Samych figurek przewiduję ponad 20.
Kilka figur już mam, wszystkie będą żywiczne. Na razie trudnością jest zdobycie jakiś ciekawych zdjęć z tamtego okresu.
Już myślałem o tym aby napisać do muzeum w Stalingradzie( teraz inaczej się to miasto nazywa)z prośbą o przesłanie mailem zdjęć fabryki.
Myślicie że ruscy coś wyślą? hehe
matsuri

Postprzez Marek Barański » środa, 5 października 2011, 14:47

Fabryka traktórów w stalingradzie z tego co kojarzę chyba nie była całkowicie zniszczona. Konstrukcja fabryki pochodzi z USA, mozna sobie o tym poczytać w którejś z części monografii T-34, jest też parę fajnych fotek. Zdjeć terenów fabrycznych jest stosunkowo mało ale jak dobrze poszpreać w sieci to można coś znaleźć, szczególnie zdjęcia robione przez Niemców. Zdjęc z walk w mieście jest całkiem sporo.
Marek Barański

Powrót do Dioramy - warsztat