matsuri napisał(a):Zastanawiam się jaką metodą robić cegły, czy gipsowe czy z korka? Co polecacie?
Zależy jakie cegły chcesz zrobić i czy muszą to być cegły pojedyncze czy cała ściana.
Jeżeli chcesz zrobić cały mur i nie muszą to być pojedyncze cegły to można to zrobić z pomocą masy modelarskiej lub naciąć odpowiedni wzór na depronie czy też styrodurze. Widziałem też taki patent: płytę gipsową oczyścić z papieru, pomalować na czerwono i naciąć nożykiem fakturę cegieł - metoda szybka ale nie stosowałem jej i nie wiem jak dobry efekt można uzyskać.
Do pojedynczych cegieł najprościej chyba użyć styroduru lub depronu. Jeżeli mają to być ładne licówki to najlepiej z gipsu je zrobić. Tyle, że do tego musiałbyś formę dorobić.
Widziałem jak inni robią cegły z korka, próbowałem tego ale mi nie wyszło. Poza tym ta metoda nadaje się na stary zniszczony mur z nierównym tynkiem. Jeżeli chodzi Ci o taki właśnie efekt to chyba nie ma nic lepszego niż korek.
Moja szafa - część już zaczęta, a reszta czeka na swoją kolej.
Moje boje z materią wszelaką-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Masz jakiekolwiek materiały (inboxy, instrukcje, galerie) na temat modeli, zamieść je
tutaj na pewno przydadzą się innym modelarzom.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------