"PUCYBUT" Diorama 1/35

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: "PUCYBUT" Diorama 1/35

Postprzez spiton » niedziela, 27 maja 2012, 20:09

Bardzo przekonująco ustawiasz te scenki. Pełen realizm .Niezły z Ciebie scenograf ,-)).
spiton

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez lejgo_inc » niedziela, 27 maja 2012, 20:10

Piękna dioramka. Na tą chwilę nieprzegadana, a z fabułą.
Zastanawiam się czy jak teraz dorzucisz pojazdy, to czy ten nastrój nie uleci.
Oczami wyobraźni widzę tam przemykającego na motorku z wózkiem samotnego, nieco zagubionego żandarma.

Aaaa, znalazłem babola! Gwoździe w płocie - górny rząd - nie trafiają w poprzeczkę! :)
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez ROMAN » niedziela, 27 maja 2012, 21:06

lejgo_inc napisał(a):Aaaa, znalazłem babola! Gwoździe w płocie - górny rząd - nie trafiają w poprzeczkę! :)

:mrgreen: Aaaa przyłapałem Cię :mrgreen: za mało wnikliwie obserwujesz. Dolne gwoździe też nie trafiają w poprzeczke :mrgreen:

A tak na poważnie. Piknik to nie jest. Raczej bardziej dramatyczna scena. Coś jak ostatnie chwile "Pucybuta" jako niewygodnego świadka pewnego zdarzenia na froncie. Pewnie takich sytuacji było pełno w tamtym czasie.
Takiego motocykliste to sobie nawet postawiłem na tej dioramie i taka opuszczona scena zrujnowanej uliczki wyglądała świetnie. Może cyknę fotke. Fajnie wyglądało bo była przestrzeń i sprawiało to wrażenie swoim pustkowiem jakby wiatr wiał.
Ale tutaj jest inne przedstawienie i raczej będzie tłok bo to scena statyczna po zatrzymaniu pojazdów przed skrzyżowaniem.

A! Plakaty obedrę troszkę by bardziej wiarygodnie wyglądało. Na ostatnich fotkach były jeszcze mokre....
ROMAN

Postprzez Maikel » sobota, 2 czerwca 2012, 12:06

Roman.
To co Ty robisz, to się nie nazywa modelarstwo.
Cudotwórstwo.
Świetna praca, zresztą jak wszystkie.
http://maikel.iportfolio.pl/
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma to większego znaczenia ale ważne jest żeby to zrobić,
bo nikt inny nie zrobi tego za Ciebie.

Pozdrawiam, Michał.
Maikel

Postprzez ROMAN » niedziela, 3 czerwca 2012, 20:54

Witam. Dzięki, miło że się podoba.
Dziś figurki. Docelowo nie wiem ile ich będzie ale pomalowałem wszystkie przewidziane do tej roli. Wiem od początku jak te które tu zagrają będą ustawione. Na początek postanowiłem dla odmiany zrobić zdjęcia na czarnym tle. Z lenistwa dawno takich nie robiłem.
Najpierw jeszcze raz budyneczek na czarnym tle.

Obrazek

Obrazek

I figurki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie mogłem się oprzeć i zrobiłem pierwsze luźne przymiarki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego oglądania, pozdrawiam
ROMAN

Postprzez spiton » niedziela, 3 czerwca 2012, 23:14

Niesamowita scenka i świetne foty. Mam nadzieje , że docelowo będzie światło naturalne.
spiton

Postprzez Arnisan » poniedziałek, 11 czerwca 2012, 19:29

Świetnie pomalowane figurki. Te odznaczenia i pagony to są jakieś kalki, czy elementy fototrawione? Wyglądają bardzo realistycznie.
Arnisan

Postprzez subgrafik » poniedziałek, 11 czerwca 2012, 20:11

Calkiem niezle.

P
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez ROMAN » wtorek, 12 czerwca 2012, 07:02

Dzięki. Odznaczenia, i wszelkiej maści naszywki czy klamry do pasów to barwione elementy fototrawione dostępne w sklepie reklamującym się na Forum. Takie elementy są dla mundurów niemieckich różnych formacji, rosyjskich, amerykańskich. Bardzo fajna rzecz. Pierwszy raz je zastosowałem, bo mizianie ich pędzelkiem w oryginale na figurce doprowadzało moje oczy do białej gorączki. Trzeba tylko zeszlifować oryginały na figurce, pomalować i przykleić na CA a całość później prysnąć matowym lakierem by nie błyszczały za bardzo w słońcu czy od lampy podczas robienia zdjęć.
ROMAN

Postprzez Arnisan » wtorek, 12 czerwca 2012, 09:38

Dzięki za rozjaśnienie sprawy. Niby taki mały szczegół, a nadaje figurkom niezwykłego realizmu.

Pozdrawiam
Bartek
Arnisan

Postprzez ROMAN » wtorek, 12 czerwca 2012, 10:35

Arnisan napisał(a): Niby taki mały szczegół

Bo to jest szczegół. W odlewach figurek, nawet tych najlepszych jest on bardzo mało i źle widoczny a pomalowanie tych naszywek czasami graniczy z cudem, choć jest możliwe. Natomiast w kwestii ogólnej munduru i figurki dokładność tych blaszek barwionych bardzo podnosi elegancje munduru jak i samej figurki bez rozwodzenia się, że to mundur niemiecki. Naszywki wojsk amerykańskich w tej samej formie blaszek barwionych uważam za bardziej "cacuśne".
ROMAN

Postprzez ROMAN » wtorek, 26 czerwca 2012, 22:56

Witam.
Dziś już ostatnie ustawki przedgaleryjne. Scena się zapełnia powoli.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ROMAN

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 26 czerwca 2012, 23:22

Roman, czy to auto z prawej nie zbyt zasłania całej akcji na drugim planie? Poza tym parkują za blisko siebie, to nienaturalne przy takiej ilości miejsca. Może je zamienić miejscami? Mniejszy Kibelwagen nie zasłoni aż tak figurek.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez ROMAN » wtorek, 26 czerwca 2012, 23:44

Pozornie tak Piotrze, ale ja lubię dioramy z treścią. Toteż jest tu drugie dno które przyświecało mi od początku i jak wcześniej pisałem od początku miałem w głowie takie ustawienie. Scena jest smutna, tragiczna. Ot jednostka bezbronna styrana pracą dla systemu musi zginąć z rąk systemu gdy staje się niepotrzebna lub zawadza w takowym jego istnieniu. Takich sytuacji raczej nikt nie chce oglądać i nawet o tym wiedząc spuszcza głowe. Te samochody są właśnie czymś w rodzaju zasłony na problemy otaczające jednostkę dlatego też główny bohater jest jakby wycofany ( w scenie) w otchłań systemu (tego czy innego - tu akurat tłem jest wojna) i on jak i jego problemy stają się nieistotne lub niedostrzegalne z punktu widzenia przeciętnego widza/przechodnia. Tak w skrócie mówiąc.
ROMAN

Postprzez Korowiow » środa, 27 czerwca 2012, 10:23

ROMAN napisał(a):Pozornie tak Piotrze, ale ja lubię dioramy z treścią. Toteż jest tu drugie dno które przyświecało mi od początku i jak wcześniej pisałem od początku miałem w głowie takie ustawienie. Scena jest smutna, tragiczna. Ot jednostka bezbronna styrana pracą dla systemu musi zginąć z rąk systemu gdy staje się niepotrzebna lub zawadza w takowym jego istnieniu. Takich sytuacji raczej nikt nie chce oglądać i nawet o tym wiedząc spuszcza głowe. Te samochody są właśnie czymś w rodzaju zasłony na problemy otaczające jednostkę dlatego też główny bohater jest jakby wycofany ( w scenie) w otchłań systemu (tego czy innego - tu akurat tłem jest wojna) i on jak i jego problemy stają się nieistotne lub niedostrzegalne z punktu widzenia przeciętnego widza/przechodnia. Tak w skrócie mówiąc.

Roman, Ty to potrafisz człowieka zdołować - idę się napić.
Odniosłem podobne wrażenie co Piotr ale z tym wytłumaczeniem to już nic się nie czepiam.
Jak zwykle fajne wykonanie a te mroczne zdjęcia, które wykonałeś wcześniej super.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat