Wellington - boczne okienka

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Wellington - boczne okienka

Postprzez dewertus » wtorek, 8 marca 2011, 12:03

Czy ktoś z Was wie jaki jest klucz czy też reguła do określenia jakie okienka boczne posiadała dana wersja Wellingtona? W moim przypadku rozważania są zawężone do dwóch wersji: Mk.III i Mk.X. Przeszukując rózne materiały dotyczące zastosowania Wellingtona w działaniach związanych z Maltą trafiłem na kilka schematów przedstawiających te samoloty i niestety za kazdym razem miałem rózne wersje bocznych okienek:

1. Mk.III - jedno, długie okno nad skrzydłem + trapezowe okno strzelca bocznego
2. Mk.III - brak okna nad skrzydłem + trapezowe okno strzelca bocznego
3. Mk.III - dwa okienka nad skrzydłem (wyglądają jak długie okno bez środkowej sekcji) + trapezowe okno strzelca bocznego
4. Mk.X - brak okna nad skrzydłem + trapezowe okno strzelca bocznego
5. Mk.X - dwa okienka nad skrzydłem (wyglądają jak długie okno bez środkowej sekcji) + trapezowe okno strzelca bocznego

Przyznam szczerze, że zgłupiałem do reszty, a nie mam w zbiorze w miarę porządnej monografi Willeigo (może coś mi polecicie?)... Mam model w wersji z dwoma okienkami, ale nie mam żadnej pewności, że taka wersja latała w MTO (nie licząc wersji morskiej Mk.XIV).
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Wellington - boczne okienka

Postprzez Karol » środa, 23 marca 2011, 20:20

Mk X posiadał przeważnie tylko "okna" pomiędzy płatem a usterzeniem często z wstawionymi tam KM-ami. Więcej informacji znajdziesz w Squadron Signal Nr 76 (tam chyba przedstawiono zmiany w oszkleniu pomiędzy poszczególnymi wersjami) oraz pozycji wydanej przez 4+ Publications na temat Wellingtona.
Karol

Re: Wellington - boczne okienka

Postprzez spiton » środa, 23 marca 2011, 20:26

Nie mówiąc o tym, że w wersjach nocnych bombowych zamalowywano okienka, a morskich nie. Ale jak w dywizjonach obrony wybrzeża dostawano samoloty z dywizjonów nocnych, to okienka miały już zamalowane, to pewnie im się nie opłacało z pleksiglasu farby zdzierać i malowano na biało.
To dodatkowo komplikuje temat ,-)).
spiton

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste