Grzegorz2107 napisał(a):Tylko te wytyczne są największą niewiadomą.
Nieprawda. Istniały dokładne wytyczne dotyczące kroju i sposobu malowania ochronnego powierzchni zewnętrznych. Dla jednych maszyn ten dokument się zachował, dla innych nie. Sęk w tym, że dla Fw 190 D się nie zachował, ale dla Ta 152 już tak.
Grzegorz2107 napisał(a):o ile nie było wielu alternatywnych, obowiązujących równolegle
Kolejny błąd założenia, mieszasz Grzegorz zasady i reguły z rzeczywistością rozsianych, polowych montowni. Ci mniejsi poddostawcy nawet jak kombinowali z kolorystyką to jednak przynajmniej starali się zachować opacowany krój kamuflażu. Na ile byli w stanie usiłowali działać zgodnie z zaleceniami.
Producenci więksi, tacy jak Fw Cottbus malowali do końca zgodnie z przyjętą regułą.
Grzegorz2107 napisał(a):na ile zalecenia mieszały się z technologicznymi wymaganiami
Tego nie rozumiem, co to znaczy że zalecenia mieszają się z technologicznymi wymaganiami?
To, że był nakaz niemalowania w możliwie szerokim zakresie powierzchni dolnych? Dla mnie to zupełnie logiczne i przykład Me 262, Bf 109 i Fw 190 dobrze to ilustruje.
Grzegorz2107 napisał(a):Bo tu nic nie jest jasne.
Z całym szacunkiem - ale dla Ciebie to jest niejasne bo dopiero niedawno dowiedziałeś się, że w ogóle malowano na pół te skrzydła i masz przed sobą chaos. Dla kogoś, kto siedzi w temacie od lat niejasne są szczegóły czy pewne fragmenty całości a nie że widzi mętlik i coś stara się powiązać w całość. Poza tym, ja wytłumaczyłem proces technologiczny budowy samolotu z pomalowanych komponentów, czy to również nazwiesz "dogmatem" i będziesz przez 20 stron usiłował obalić?
Grzegorz2107 napisał(a):Opieranie się na publikacjach niesie ze sobą takie same ryzyko jak własna dociekliwość.
Tak, najlepiej w takim razie nie robić modeli wcale (bo przecież nic nie wiadomo) i nie polemizować z argumentami innych (bo przecież publikacje są nic nie warte) za to najwygodniej napisać posta na forum, że jest "inaczej" Nie ważne jak, nie ważne na jakiej podstawie ale "inaczej".
Grzegorz2107 napisał(a):Sprawdź temat Kuby P. o jego D-9 to się przekonasz, że żadne dogmaty nie obowiązują.
Słucham? Jakie dogmaty znów? Może jakiś konkret?
Grzegorz2107 napisał(a):teorie uznanych autorów są również wątpliwe
Konkretnie, które i uzasadnij dlaczego. Jak mi obalisz i udowodnisz, że RLM 81 czy 83 na spodzie skrzydeł to lipa to stawiam Ci flaszkę.
Grzegorz2107 napisał(a):W wątku Kuby udało się np. podważyć dogmat o braku szpachlowania skrzydeł foki.
Nikt nigdy nie pisał dogmatu o braku szpachlowania skrzydeł Fw 190!
To nadużycie i proszę Cię nie wałkuj znów tego samego na 20 stron i nie mieszaj ludziom w głowach. Weź samemu rozpoznaj temat a potem próbuj zarzucać innym pisanie bzdur. Odwrotnie się raczej nie da.