Piszę całkowicie z pamięci i może ktoś z kolegów mających dostęp do poprawnych nazw uszczegółowi to.
Kolor wnętrza : Kate produkowano w Nakajima, stąd kolor wnętrza Nakajima. Na forum j-aircraft będzie kilka wątków o wnętrzach Kate. W moim pomalowałem na kolor taki dość jasny brązowo-zielony Nakajima (oliwkowy). Ważna uwaga - zachowane do dzisiaj fragmenty Kate pochodzą z egzemplarza używanego jeszcze w roku 1945, stąd zielony kolor w blaszkach Eduarda raczej oparty jest na tych wzorach koloru.
Powierzchnie zewnętrzne : w roku 1941 aluminiowe kadłuby Kate pomalowano w całości (góra i dół) na karmelkowy kolor (J3 się chyba nazywał). Żeby utrudnić modelarzom zabawę Kate z poszczególnych lotniskowców miały inne odcienie tego koloru (wynikało to z prostego faktu - eskadry Kate stacjonowały w odległych od siebie bazach na lądzie i każda baza miała swojego dostawcę farby w kolorze J3). Różnice w odcieniach J3 dla poszczególnych eskadr Kate opisał dość dokładnie David Aiken na swoich stronach (
http://japanese-aviation.forumeiros.com ... r-profiles), ale pewnie jeszcze lepsze opisy są na Aviation of Japan. Malowano tak, że farba J3 leciutko nachodziła na czerwone kręgi oznaczeń państwowych.
Żeby przykamuflować samoloty na tle wody tuż przed Pearl - chyba w dość ekspresowym tempie - na górnych powierzchniach naniesiono farbę zieloną (na 99% pochodziła z kamuflaży stosowanych w kampanii w Chinach - nie była to zielona IJN Nakajima). Na Akagi i Kaga malowano dokładnie kadłuby i skrzydła od góry, na Shokaku i Zuikaku tylko gęste plami i zawijasy na skrzydłach i trochę plamek na górze kadłubów, a na Soryu i Hiru tak pośrednio - dość gęste plamy zielone, spod których prześwitywały plamy J3. Według mnie nie było żadnego brązowego - to mit i po prostu nieprawda. Jedynie to, że zielony położono niedokładnie powodowało, że uzyskano taki słaby dość efekt plam J3 wyłażących spod zielonego. Na planszach u Aikena zresztą widać o co chodzi.
Tyle mogę pomóc na szybko i bez papierów. Myślę, że koledzy z papierami i mający trochę więcej czasu uzupełnią to szczegółami.