B5N2 - kolor wnętrza

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

B5N2 - kolor wnętrza

Postprzez Arcturus » sobota, 17 września 2016, 15:40

Panowie,
mam pytanie odnośnie koloru wnętrza Kate: Na zdjęciu porównanie koloru sugerowanego przez instrukcję (czyli Nakajima Interior Color, Mr.Hobby C127) - to pomalowana ramka, wskazana strzałką, i kolor, jaki oferuje Edek na swojej blaszce (czyli soczysta zieleń). Która wersja jest bliższa prawdy dla maszyny z Pearl Harbor? Da się powiedzieć?...
Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: B5N2 - kolor wnętrza

Postprzez Arcturus » sobota, 19 listopada 2016, 20:49

To jeszcze jedno pytanko, może ktoś wie; chcę zbudowac tego samolota:
Obrazek
Instrukcja Hasegawy każe pomalować spód na kolor metalu; w mądrej książce przeczytałem jednak, że początkowo metalowe Kate były malowane w kamuflaż, na Soryu właśnie w zielono-brązowy na górze i szary na spodnich powierzchniach. To się wydaje bardziej logiczne niż zostawienie spodu w naturalnym kolorze metalu. Jaki byłby to szary (najlepiej paleta Gunze/Tamiya)?
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez marco2607 » niedziela, 20 listopada 2016, 10:39

Powtarzam jeszcze raz , wszystkie samoloty latające pod PH. były koloru karmelkowego , część z nich była pomalowana od góry ( skrzydła ,kadłub) na różnego rodzaju plamki .

Więcej informacji znajdziesz w moim warsztacie lub galerii.
viewtopic.php?f=13&t=81547

Powodzenia w budowie :!: To 1 z fajniejszych modeli hasegawy jakie robiłem.

Kolor edkowych blaszek do poprawki. ( przynajmniej część)
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Georg01 » niedziela, 20 listopada 2016, 10:58

Piszę całkowicie z pamięci i może ktoś z kolegów mających dostęp do poprawnych nazw uszczegółowi to.

Kolor wnętrza : Kate produkowano w Nakajima, stąd kolor wnętrza Nakajima. Na forum j-aircraft będzie kilka wątków o wnętrzach Kate. W moim pomalowałem na kolor taki dość jasny brązowo-zielony Nakajima (oliwkowy). Ważna uwaga - zachowane do dzisiaj fragmenty Kate pochodzą z egzemplarza używanego jeszcze w roku 1945, stąd zielony kolor w blaszkach Eduarda raczej oparty jest na tych wzorach koloru.

Powierzchnie zewnętrzne : w roku 1941 aluminiowe kadłuby Kate pomalowano w całości (góra i dół) na karmelkowy kolor (J3 się chyba nazywał). Żeby utrudnić modelarzom zabawę Kate z poszczególnych lotniskowców miały inne odcienie tego koloru (wynikało to z prostego faktu - eskadry Kate stacjonowały w odległych od siebie bazach na lądzie i każda baza miała swojego dostawcę farby w kolorze J3). Różnice w odcieniach J3 dla poszczególnych eskadr Kate opisał dość dokładnie David Aiken na swoich stronach (http://japanese-aviation.forumeiros.com ... r-profiles), ale pewnie jeszcze lepsze opisy są na Aviation of Japan. Malowano tak, że farba J3 leciutko nachodziła na czerwone kręgi oznaczeń państwowych.

Żeby przykamuflować samoloty na tle wody tuż przed Pearl - chyba w dość ekspresowym tempie - na górnych powierzchniach naniesiono farbę zieloną (na 99% pochodziła z kamuflaży stosowanych w kampanii w Chinach - nie była to zielona IJN Nakajima). Na Akagi i Kaga malowano dokładnie kadłuby i skrzydła od góry, na Shokaku i Zuikaku tylko gęste plami i zawijasy na skrzydłach i trochę plamek na górze kadłubów, a na Soryu i Hiru tak pośrednio - dość gęste plamy zielone, spod których prześwitywały plamy J3. Według mnie nie było żadnego brązowego - to mit i po prostu nieprawda. Jedynie to, że zielony położono niedokładnie powodowało, że uzyskano taki słaby dość efekt plam J3 wyłażących spod zielonego. Na planszach u Aikena zresztą widać o co chodzi.

Tyle mogę pomóc na szybko i bez papierów. Myślę, że koledzy z papierami i mający trochę więcej czasu uzupełnią to szczegółami.
Georg01

Postprzez Arcturus » niedziela, 20 listopada 2016, 11:35

Dzięki! Koncepcja z brązowym podobała mi się, bo to ładne plastycznie... Ale tę koncepcję też widziałem, z samym mottlingiem z zielonego na jakimś tle, metalu albo karmelkowego o którym piszesz. Pozostaje podjąć decyzję. Ciekawa sprawa z tym zachodzeniem zielonego na Hinomaru, z mojego punktu widzenia (efekciarza) fajne rozwiązanie.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez marco2607 » niedziela, 20 listopada 2016, 11:36

Jest dokładnie tak jak Georg pisze , nie dodałem że był tylko kolor zielony. Dodam pomocny tekst z mojej galerii.

Karmelkowy to mieszanka, dziwne że do tej pory gunze nie wydało tej farby. Dokładnie FS 16350 odpowiada to mieszance C60- 51% + C336-49% , kupiłem 2 słoiczki , rozrobiłem do podobnej konsystencji i odmierzyłem za pomocą strzykawki.
W ten sposob mam farbę na parę modeli. ( wczesne a6m i to co latało pod P.H) .
Jedna uwaga KATE I VAL z SORYU, HIRYU, SHOKAKU były malowane kolor FS 24201 ( 34201) w zależności od zastosowania połysku.
Zielony to o ile pamiętam plamki w kolorze gunze 309 i H64 - rlm71 . ( takie były badania wraka który spadł na szpital P.H. )

Z tym zielonym na japońskich plackach za bardzo bym nie przesadzał, zobacz zdjęcia z linku który podesłał Ci Georg1
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez hacz » wtorek, 22 listopada 2016, 13:17

Panowie a jeśli chodzi o B6N2 w środku jasny brąz jak w Hienie?
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez potez » wtorek, 22 listopada 2016, 13:54

marco2607 napisał(a):W ten sposob mam farbę na parę modeli. ( wczesne a6m i to co latało pod P.H)

czyli co ten ma byc karmelkowy a nie szary? http://scalefun.com/forum/viewtopic.php?f=151&t=2245
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Arcturus » wtorek, 22 listopada 2016, 14:43

marco2607 napisał(a):Jest dokładnie tak jak Georg pisze , nie dodałem że był tylko kolor zielony. Dodam pomocny tekst z mojej galerii.

Karmelkowy to mieszanka, dziwne że do tej pory gunze nie wydało tej farby. Dokładnie FS 16350 odpowiada to mieszance C60- 51% + C336-49% , kupiłem 2 słoiczki , rozrobiłem do podobnej konsystencji i odmierzyłem za pomocą strzykawki.
W ten sposob mam farbę na parę modeli. ( wczesne a6m i to co latało pod P.H) .
Jedna uwaga KATE I VAL z SORYU, HIRYU, SHOKAKU były malowane kolor FS 24201 ( 34201) w zależności od zastosowania połysku.
Zielony to o ile pamiętam plamki w kolorze gunze 309 i H64 - rlm71 . ( takie były badania wraka który spadł na szpital P.H. )

Z tym zielonym na japońskich plackach za bardzo bym nie przesadzał, zobacz zdjęcia z linku który podesłał Ci Georg1

No, poszperałem trochę, faktycznie wygląda tak, jak radzicie. Czyli, jeśli dobrze rozumiem, to raczej esy-floresy z zielonego na karmelkowym tle, a nie zielony, skąd gdzieniegdzie prześwituje karmelkowy?... Zastanawiam się jeszcze, jak obrobić oznaczenia - czy były one naniesione na karmelkowy, i zielony powinien je "omijać", czy też poprawiali je już po naniesieniu zielonego, tak więc powinny być na a miarę jednolitym tle? Pytanie dość kluczowe na etapie, w którym jestem (czyli karmelkowania).
W nagrodę za pomoc, i jako temat do dyskusji i wieszania na mnie psów tudzież innych przedstawicieli żywego inwentarza - pokazuję, jak pomalowałem kokpit :)
Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez marco2607 » środa, 23 listopada 2016, 09:42

Arcturus napisał(a): Zastanawiam się jeszcze, jak obrobić oznaczenia - czy były one naniesione na karmelkowy, i zielony powinien je "omijać", czy też poprawiali je już po naniesieniu zielonego, tak więc powinny być na a miarę jednolitym tle? Pytanie dość kluczowe na etapie, w którym jestem (czyli karmelkowania).
W nagrodę za pomoc, i jako temat do dyskusji i wieszania na mnie psów tudzież innych przedstawicieli żywego inwentarza - pokazuję, jak pomalowałem kokpit

Wnętrze fajne, nie przesadzone z brudzeniem. To jeden z tych modeli gdzie jest dobrze nawet bez dodatkow.
Mała blaszka wystarczy.
Co do pytania , to jak zrobisz tak będzie dobrze. Japońce bardzo często odmalowywali oznaczenia państwowe , a w tym przypadku zapewne najpierw ze srebrnego zrobił się karmelkowy , poprawiono oznaczenia i w zależności od okrętu naniesiono
zielony kolor .

hacz napisał(a):Panowie a jeśli chodzi o B6N2 w środku jasny brąz jak w Hienie?

Nie , to był zupełnie inny producent samolotu. U japończykow każda firma miała swoj pomysł na kolor wnętrza.
Jak zrobisz taki jak tu na zdjęciu będzie ok.

potez napisał(a):czyli co ten ma byc karmelkowy a nie szary?

Każde wczesne a6m , gdzieś tak do a6m3 włącznie. ( wnętrze a6m3 tylko kolor mitsubishi)
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste